De smaak is mild, zoet en een beetje nootachtig. Kaas van Leerdammer is een kruising tussen Goudse (romig) en gatenkaas (mild, z...oet en nootachtig). Door de smaakvoordelen van beide kazen te combineren is Leerdammer een heerlijke en bovendien authentieke kaas.
De kaas wordt geproduceerd in Schoonrewoerd nabij Leerdam en in Dalfsen (Overijssel), waar alle rechthoekige kazen worden geproduceerd die verwerkt worden in de voorverpakte kaas. Het stremsel van deze kaas is van vegetarische oorsprong.
Hoe meer zuursel hoe meer gaten. Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak.
Zijn LEERDAMMER®-producten geschikt voor vegetariërs? Ja. Zoals op de Leerdammer-producten wordt vermeld in de ingrediëntenlijst, is het stremsel dat wij toevoegen vegetarisch (dus geen kalfsstremsel).
De melkzuurbacterie eet de melksuikers en laat daarbij kleine scheetjes. Al deze scheetgasbelletjes worden samen grote bellen. Als de wrongel langzaam een rijpe en stevige kaas wordt dan blijven die gasbellen steken. Je ziet ze pas als je de kaas doorsnijdt: allemaal gaten.
Hoe wordt Emmentaler gemaakt? Het stremsel van deze kaas wordt gemaakt door verse Zwitserse melk te vermengen met stremsel. Het stremsel dat voor deze kaas wordt gebruikt bestaat uit de volgende natuurlijke bacteriën. Hierna wordt de kaas verwarmd tot ongeveer 52 graden Celsius.
Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
De meeste kazen zijn niet vegetarisch, want er zit dierlijk stremsel in. Om van melk kaas te maken, wordt melk heel dik gemaakt. Dit doet de kaasmaker met stremsel. Stremsel komt meestal uit de maag van een (dood) kalf.
De Leerdammer is een klassieke Hollandse gatenkaas met een uitgebalanceerde, licht zoete smaak.
Er zit 6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) kaas, emmentaler, waarvan 3,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
De smaak van Noord-Hollandse kaas
Noord- Holland kaas is van nature minder zout en de Noord-Hollandse Goudse kaas is ten opzichte van de gewone Goudse kaas romiger en voller op jonge leeftijd en intenser, zoeter en fruitiger van smaak naarmate de kaas op leeftijd raakt, zoals Beemster belegen.
Smaak van Edammer kaas
Edammer kaas ruikt al heerlijk als u doormidden snijdt. Aan de authentieke geur herkent u direct dat het om een mooi product gaat. De smaak is neutraal, romig met een zilte kruidige ondertoon. Dit maakt hem perfect voor op een boterham, maar ook in een bijvoorbeeld in een ovenschotel.
Waar komt Zaanlander vandaan? Dat wil de supermarkt niet vertellen. 'Alle kaas van het Albert Heijn eigen merk wordt met beste zorg gerijpt, versneden en verpakt door Bouter Cheese in Nederland', aldus een woordvoerster. 'Om die reden staat op de verpakking van de kaas dat de herkomst Nederland is.
Stremsel kan afkomstig zijn uit de maag van een dier, dit noemen we dierlijk stremsel. Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariër genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Hoe zit het met kaas? Er is op dit moment geen sterk wetenschappelijk bewijs dat kaas het risico op darm- en prostaatkanker beïnvloedt. Wel kan kaas veel verzadigde vetten bevatten en het risico op overgewicht en obesitas vergroten.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
De meest verkochte kaas in Nederland. Jong Belegen Goudse kaas.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.