De nadelen van een rieten kap: Heeft meer onderhoud nodig dan andere vormen van dakbedekking; Riet is kwetsbaar voor brand; Een rieten dak is duurder in aanschaf en onderhoud.
Als u aan het overwegen bent om uw dakpannen te laten vervangen voor een rieten dak dan kunt u er van uit gaan dat dit er niet goedkoper op gaat worden. Een rieten dak is duurder dan een pannendak aanleggen.
De onderconstructie
De rieten dakbedekking moet aangebracht worden op een stevige onderconstructie bestaande uit een sporen (of gordingen) kap. Op de sporen worden de rietlatten bevestigd. Allereerst komt bij de traditioneel open constructie op de rietlatten een laag spreiriet van 2 a 3 cm. of rietmatten.
Om te voorkomen dat vogels het riet langs de nok lostrekken wordt daar soms een strook fijnmazig kopergaas of gegalvaniseerd dan wel geplastificeerd kuikengaas over het riet heen gespannen.
Zonnepanelen kunnen zowel op een nieuw als op een bestaand rieten dak goed toegepast worden. In een nieuw te dekken dak is het aanbrengen van zonnepanelen uiteraard eenvoudiger en minder tijdrovend. De laatste jaren is er een flinke opmars geweest in de toepassing van zonnepanelen en collectoren.
Een rieten dak heeft een groter risico om in brand te vliegen dan bijvoorbeeld een pannendak. Maar ook bij rieten daken zijn er op dit gebied positieve ontwikkelingen. Veruit de belangrijkste is het niet meer 'los' dekken van het riet. In plaats daarvan wordt riet steeds vaker aangebracht op gesloten platen.
De gemiddelde warmteweerstand van een rieten dak zonder aanvullende thermische isolatie over een periode van 30 jaar bedraagt 4,2 m²K/W. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd bij een bestaande kap dan kan aanvullend geïsoleerd worden.
Traditioneel rieten dak isoleren
De eerste stap (indien dit nog niet is gedaan) is het tochtdicht maken van het dak. Vervolgens wordt er multifoil of een meerlaagse isolatiefolie aangebracht. Het belangrijkste is dat deze folie over een damp remmende werking beschikt.
Omdat het vee veel vocht en condens uitstoot, wat niet bij het drogende hooi mag komen, staan de koeien, varkens, of schapen letterlijk 'onder de pannen'. Boven de hooizolder ligt een rieten dakbedekking voor extra ventilatie zonder condensvorming, zodat het hooi mooi droog de winter doorkomt.
Omdat bij het rietendak het water beter verspreid van het dak komt druppelen dan bij een pannendak(in tijd en plaats), wordt bij riet de waterafvoer van oudsher op maaiveldniveau geregeld. Dit is vaak een simpeler en goedkoper systeem dan het aanleggen van regengoten direct onder het dak.
Regelmatig preventief onderhoud is altijd verstandig. Rieten daken hebben gemiddeld om de twee jaar een nieuwe coating nodig. Om de vier jaar lopen rietdekkers het dak na op schade en slijtplekken. Elke acht jaar gaat de rietdekker het complete dak uitvoerig inspecteren.
Warm in de winter, koel in de zomer
De isolatiewaarde is dan ook veel beter dan bij een pannendak. Daarnaast reflecteert een rieten dak de warmte beter, waardoor u in de zomer een koel huis heeft en het in de winter juist lekker warm blijft.
Van een rieten dak naar dakpannen
Mocht u een rieten dak hebben en u overweegt om uw dak te laten vervangen door een pannendak zult u ook eerst naar de gemeente moeten stappen voor het aanvragen van een vergunning. Voor deze vergunning moet er worden gekeken naar de draagconstructie van het huis.
De isolatiewaarde van het riet, gemiddeld Rriet = 4,0 m2K/W, zou dus volgens de Vakfederatie Rietdekkers het best aangevuld kunnen worden met een onderconstructie van Rc = 3,5 of 4 m2K/W.
Naast dat een rieten dak een warme, natuurlijke uitstraling heeft is het ook een energiebesparende dakbedekking vorm. Riet heeft namelijk een goede isolerende werking. Oftewel in de winter blijft de warmte goed binnen en in de zomer blijft het koel in huis.
Wat is een schroefdak? Een schroefdak wordt ook wel een gesloten dak genoemd, omdat de dakdekker het riet op een gesloten ondergrond aanbrengt. Van binnenuit ziet u dus geen riet, maar de houten platen waarop we het riet bevestigen. Meestal zijn deze platen gemaakt van multiplex, spaanplaten of OSB-platen.
Voor de ideale dikte van een rieten dak hanteert de Vakfederatie Rietdekkers een dikte van circa 30 cm (met een uitloop naar 25 centimeter aan de bovenzijde nok van het rieten dak) Deze gemiddelde dikte is afhankelijk van de dakhelling en lengte van het dak.
"Een traditioneel rieten dak gaat binnen vijftien minuten verloren. De brandweer bellen helpt wel, maar het dak is dan vaak al vergaan", aldus Kleijn. Meestal zit een ongeluk in een klein hoekje: een vonkje, kortsluiting of een vuurpijl die nog niet helemaal uit is kunnen het dak al in brand steken.
Een begrijpelijk vraag, want riet is nu eenmaal een brandbaar materiaal. Toch moet het brandgevaar niet worden overdreven als men de juiste maatregelen neemt. Te weinig mensen weten dat een rieten dak tegenwoordig brandveilig kan worden toegepast. Het schroefdak op dakelementen is een brandveilig dak.
Inspectie en garantie
Is het dak in orde, dan krijgt de huiseigenaar een certificaat. Na vijf jaar volgt een tussentijdse inspectie. Met het certificaat zijn huiseigenaren met een rieten dak verzekerd tegen materiële schade. Ook de verbeteringskosten, herkeuring van het dak en kosten voor tijdelijk herstel zijn gedekt.
Een rieten dak, mits goed ontworpen, vakkundig aangebracht en goed onderhouden is een verantwoorde investering voor jaren. De levensduur zou minimaal 25 jaar moeten zijn. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven.
riet, rieten dak. Riet is een natuurlijk dakmateriaal. Riet is licht in gewicht, het ventileert, het isoleert, het is duurzaam, (zeker vroeger) ruim beschikbaar en geeft een bijzondere uitstraling aan het gebouw.