Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden. In deze fase spreken we niet langer over embryo.
Wanneer de zwangerschap 10 weken is, 8 weken na de bevruchting, noemen we het een foetus. Een foetus heeft, in aanleg, alle kenmerken van de baby, maar moet alleen nog groter groeien.
Wanneer is je baby een foetus? Vanaf het moment dat je 11 weken zwanger bent en je mini-me dus 9 weken oud is, wordt hij niet langer een embryo genoemd. De meeste organen zijn dan af en vanaf dat moment gaat je baby als foetus door het leven. Deze foetale periode duurt tot zijn geboorte.
Foetus is een hypercorrectie (16e eeuw) van het Latijnse fetus ("worp": het voortbrengen van jongen). In de wetenschappelijke terminologie wordt alleen de (Amerikaanse) spelling fetus geaccepteerd.
Bij twaalf weken
Het heeft nu ook armpjes en beentjes met handjes en voetjes. Je baby beweegt zich, maar dat kun je nog niet voelen. Je kind is nu ongeveer 8 centimeter groot. De foetus is 12 weken oud en ongeveer 8 centimer lang.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden. In deze fase spreken we niet langer over embryo.
Wat is een embryo? Embryo van de mens[bewerken] Het embryo van de mens wordt ook vrucht genoemd. Een embryo wordt meestal foetus genoemd in de meer gevorderde ontwikkelingsstadia tot aan de geboorte, maar soms wordt de term embryo ook gebruikt vanaf de conceptie tot aan de geboorte.
Een blastocyste of blastula is een hol balletje, typisch voor de embryonale ontwikkeling van met name gewervelde dieren, dat tijdens het delen van een bevruchte eicel (zygote) ontstaat. De holte wordt blastocoele of blastoceel genoemd.
Men kan al een hoofdje, de delen van het gezicht en een romp onderscheiden. De armen en benen worden gevormd, net als het skelet en het zenuwstelsel. Aan het einde van de 2de maand beschikt het embryo over al zijn organen, zoals de hersenen en de longen, maar die zijn natuurlijk nog niet volgroeid en werken ook niet.
Vanaf ongeveer 20 weken begint het gehoor van je baby in je buik zich steeds meer te ontwikkelen. Hij kan nu naar je hartslag luisteren, het rommelen van je maag, jouw stem en harde geluiden van buitenaf. Vanaf week 24 kan je baby steeds meer horen!
Een kind verliezen
Dat gebeurt ook als een gewenste zwangerschap wordt afgebroken omdat het ongeboren kind een ernstige afwijking heeft. Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt.
Om pijn te kunnen voelen, moet je emoties koppelen aan wat er gebeurt. Tot week 22 van de zwangerschap heeft de foetus geen bewustzijn en kan hij dus geen pijn ervaren. Het is pas na deze zwangerschapsduur dat de verbindingen in de hersenen ontwikkelen en een externe prikkel emoties kan oproepen.
de (m)/het foetus
Verbuigingen: foetussen (meerv.) Voorbeeld: `Als een embryo ongeveer acht weken oud is noemen we het bij mensen een foetus.
De periode vanaf de geboorte tot en met de 28e levensdag van de baby wordt de neonatale fase genoemd. Tijdens deze fase is de baby zeer gevoelig voor infecties. Mogelijke afwijkingen die tijdens de embryonale of de foetale fase zijn ontstaan, komen in deze periode aan het licht.
De morula (Latijn voor moerbeitje) is een embryo in de vroegste embryonale ontwikkeling, bestaande uit 16 tot 32 kleine diploïde cellen, die in de glashuid zitten.
Je baby. Je zit nu in de 12e week van je zwangerschap en in de afgelopen weken is je baby qua lengte meer dan verdubbeld. Je baby is nu vergelijkbaar met een pruim; ongeveer 6 centimeter lang en circa 20 gram. De basis is klaar en het hartje klopt als een razende met 160 slagen per minuut.
In ongeveer 60% van de behandelingen is het invriezen van embryo's mogelijk. Van alle ingevroren embryo's (ook wel cryo embryo's genoemd) overleeft ongeveer 90% het ontdooien en kan dus teruggeplaatst worden.
Je baby in de 24e week van je zwangerschap
Je baby is nu ongeveer 32 cm en weegt circa 560 gram. Zo groot als een Papaya en zo zwaar als een spijkerbroek. Deze week staat in het teken van beweging voor je kindje. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen is namelijk ontwikkeld.
Baby's hebben in de baarmoeder overal lichaamsbeharing, en vaak zelfs snorren! Maar deze eten en verteren ze vlak voor de geboorte. Dit is dan gelijk de eerste ontlasting die de baby heeft. De borsten van de moeder blijven na de geboorte nog een lange tijd de geur van het vruchtwater houden.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Een ongeboren baby reageert sterker met naar de hand toe bewegen wanneer de moeder haar buik aait dan wanneer anderen dat doen. Dit kan verklaren waarom een moeder haar kind voelt bewegen als ze over haar buik aait, terwijl het bewegen stopt als bijvoorbeeld de partner van moeder de buik aanraakt.
1) In de buik
Als je zo'n 25 weken zwanger bent, opent de baby voor het eerst zijn ogen. Het is natuurlijk meestal donker in de baarmoeder, maar tegen het einde van de zwangerschap kan je kleintje toch al een rozige gloed zien als er licht op de buik schijnt, van de zon of een lamp.