De eitjes die bevrucht worden, groeien uit als werksters. De eitjes die niet bevrucht worden, groeien uit als mannetjes. Wanneer het vrouwtje een kolonie overneemt, heet dit 'sociaal parasitisme'.Ze wordt opgenomen door vreemde soortgenoten en geniet dezelfde status als de eerste koningin.
Onderzoekers van Stanford University ontdekten dat een mierenkoningin haar hele leven lang eitjes legt. Hiervoor maken de insecten gebruik van een zakje waarin ze sperma opslaan en in leven houden. Hiermee kunnen de koninginnen nog tenminste 25 jaar na paring, nieuwe mieren op de wereld zetten.
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Net als wespen hebben ze een koningin, de werksters en de mannetjes. De koningin legt eieren, de werksters die daaruit voortkomen gaan op zoek naar voedsel en bouwen de nesten verder uit. Onder de werksters heerst ook een duidelijke taakverdeling.
Bij elk van deze schubmiersoorten deelden ze de koninginnen in twee groepen in: de jonge, maagdelijke 'prinsessen' en de bevruchte koninginnen. Die laatste zijn vrouwtjes die hebben gepaard en het zaad meedragen in een 'spermazakje', waarmee ze een leven lang tientallen miljoenen eitjes kunnen bevruchten.
Mieren paren in de lucht, want daar komen mannetjes en vrouwtjes elkaar tegen. En als de 'vonk' eenmaal overslaat, is er geen houden meer aan. Hoe hoger het mannetje vliegt, hoe aantrekkelijker een jonge koningin hem vindt.
Zoals je hebt kunnen lezen, is het enige wat echt werkt het bestrijden van de koningin. Wanneer de koningin dood is, gaat het nest vanzelf dood, omdat de andere mieren het nut niet meer inzien van het nest onderhouden.
Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden. Vliegende mieren zijn gevleugelde vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen.
Bij mieren draait het allemaal om de koningin. Het enige wat echt werkt, is de mierenkoningin bestrijden en zorgen dat deze dood gaat. Wanneer de koningin dood is, gaat het nest vanzelf dood, omdat de mieren het nut niet meer inzien om voedsel en water te zoeken.
De hele kolonie verblijft in een mierennest en wordt geleid door een mieren koningin. Soms leven zelfs meerdere koninginnen in een nest: dit hangt af van de mierensoort. De koningin komt nooit uit het nest, maar de mieren die je wél ziet, zijn de werksters. Die zorgen voor voedsel en werken aan gangenstelsels.
Een mierenkolonie bestaat uit een koningin, werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen.
Binnen een mierenkolonie zorgt de koningin voor de productie van de eieren. Als de koningin doodgaat, komen er geen nieuwe mieren meer bij.Het mierenvolk sterft dan langzaam uit.
Mieren zijn insecten. Er is in een kolonie maar één mier die eitjes kan leggen: de koningin. Een koningin kan wel tot 25 jaar oud worden! Er bestaan ongeveer 20.000 verschillende soorten mieren!
De levensduur van de koningin
De bijenkoningin kan vijf tot zes jaar leven. Blijkbaar heeft haar intense reproductieactiviteit geen noemenswaardig slijtage-effect. Meestal leeft een koningin echter korter dan 5 jaar. Zodra ze minder gaat presteren, of zodra ze darrenbroedig wordt, zullen de bijen haar vervangen.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden.Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Alle mieren uit je tuin weren is niet mogelijk en ook niet nodig! Als je er geen last van hebt, laat ze dan doen. Ze zijn nuttige opruimers in de tuin en eten massa's kleine en grote insecten, die letterlijk in stukken worden geknipt. Maar ze ruimen ook kadavers van dieren op of organisch afval zoals fruitresten.
Dat doen ze dus om te ruiken of het een mier van dezelfde kolonie is, zodat ze elkaar niet aan hoeven te vallen. Dit reukorgaan gebruiken ze ook als ze de weg langs het spoor moeten vinden, ze kunnen dit namelijk ook 's nachts gewoon vinden als ze hun ogen al helemaal niet meer kunnen gebruiken.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Eén van de meest bekende manieren om mieren te bestrijden is het gebruik van kokend water tegen mieren. Kokend water kun je in het mierennest gieten en de mieren zullen doodgaan van het kokend water of vluchten. Je kunt discussiëren of dit een fijne dood is.
Mieren zijn nuttige dieren: ze ruimen schadelijke insecten en natuurlijk afval op. Maar mierennesten kunnen je terras ontwrichten en in huis kunnen ze voor overlast zorgen. Lees op deze pagina hoe je een mierenplaag voorkomt, en hoe je de mieren in je huis weer weg krijgt.
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Onder gunstige omstandigheden kan een koningin wel 20 tot 30 jaar oud worden! Werksters leven van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk ook van het soort mier. Van gevleugelde mieren heb je dus maar één dag last, al kunnen ze wel een paar keer per jaar voorkomen als je meerdere mierennesten in de omgeving hebt.