Bij de bevruchting komen zaadcellen van het mannetje terecht in het onderste gedeelte van de eileider van het vrouwtje. Vervolgens gaat het zaad door de eileider, waar het in sommige gevallen enkele weken opgeslagen wordt in een speciale holte, voordat het nodig is om de eitjes in de eierstok te bevruchten.
Als de vogels zo'n 5 dagen de eieren bebroed hebben kunnen we de eieren schouwen om te zien of ze bevrucht zijn. We nemen een ei met de tang of pincet uit het nest. We schijnen met het schouwlampje door het ei heen. Als het ei geheel doorzichtig is, is het ei onbevrucht.
Als het eitje rijp is, komt het in de eileider terecht. Na een paring is er sperma in het begin van de eileider aanwezig, de eicel kan dan bevrucht worden. Daarna komen er in de eileider nog eiwit, twee vliezen en de kalkschaal om de dooier heen. Daarna kan het ei dan (eindelijk) worden gelegd.
Als beide kanaries er klaar voor zijn, zullen ze elkaar door de tralies heen kussen door hun bekken tegen elkaar te duwen. Dit kan direct gebeuren, maar het kan ook enkele dagen duren nadat je ze bij elkaar in de buurt hebt gezet. Als ze eenmaal klaar zijn om te paren, kun je ze in dezelfde kooi zetten.
Kanaries broeden het liefst in een open nestgelegenheid, zoals een half open nestkastje, open tralienestkastje of korfje. Het popje bouwt een nest en legt elke dag een ei tot een totaal van vier tot vijf eitjes. De eitjes zijn lichtgroen met donkere spikkeltjes. De broedtijd is dertien tot veertien dagen.
Gemiddeld leggen ze 4 tot 5 eitjes, deze eitjes legt het vrouwtje ongeveer om de dag, dus het verschil tussen het eerste en laatste jong is wel groot. Het vrouwtje bebroedt deze 13 tot 14 dagen, daarna komen de jongen uit.
Het is niet algemeen bekend dat bij vogels, in tegenstelling tot wat bij mensen en vele andere diersoorten het geval is, de mannetjes de eieren leggen.
Eieren komen niet uit:
Ook dit kan meerdere oorzaken hebben. Bij een te lage luchtvochtigheid zal de eischaal te hard worden en kan het jong de schaal niet breken. Ook kan door verschillende oorzaken het jong in de dop zijn afgestorven door beschadiging van de schaal of door erfelijke afwijkingen.
Tijdens het broedseizoen, dat normaal vroeg in de lente begint, hebben broedende kanaries een hoger eiwitgehalte in hun voeding nodig. In het wild broeden kanaries wanneer de voorjaarsregens ervoor zorgen dat hun voornaamste dieet van kanariezaad ontkiemt.
De meeste roodkwekers beginnen met kleurstof gemengd in het eivoer te geven een 10 tal dagen voor het leggen van de eieren. Het voordeel hiervan is dat de kleurstof al opgenomen wordt in het gelegde ei. De jonge krijgen de kleurstof al mee in het ei om de vleugel en staartpennen goed door te kleuren.
Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.
De eerste zaadcellen komen daar binnen 5 minuten aan, maar de hele bevruchting zelf neemt wel 24 uur in beslag. In de baarmoeder of eileiders kunnen zaadcellen doorgaans 2 tot 3 dagen overleven.
Indien er veel bevedering rond de cloaca's is zal dit een bevruchting dus in de weg staan, dit resulteert dan in meer onbevruchte eieren. Om dit te voorkomen kunt het beste de (dons)veren rond de cloaca van man en pop voorzichtig wegknippen. Vooral bij hoenders wordt dit vaak gedaan om de bevruchting te verbeteren.
Je kunt de eieren het beste bewaren in een ruimte waar de temperatuur ongeveer 10/14 graden is en waar de luchtvochtigheid niet te laag is. De kelder is bijvoorbeeld een prima bewaar plaats. Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal.
Eieren schouwen gebeurt met een speciale schouwlamp. Een schouwlamp heeft een felle lichtstraal die door een eischaal heen kan schijnen. Een goede schouwlamp heeft een rubber uiteinde, zodat er geen licht langs het ei kan gaan waardoor je zicht slechter wordt.
Vanaf de start van het broeden duurt het ongeveer 13 dagen tot dat de eitjes uitkomen.
Het meest worden deze vluchten gebruikt bij vogels die polygaam zijn kanaries. In zo'n geval plaatst men een man met drie poppen in deze ruimte (vlucht). Men zorgt verder voor goede bodem bedekking en alles verder wat de vogels nodig hebben.
De hoeveelheid eivoer die gegeven moet worden is een bakje met een hoeveelheid dat op is op een voormiddag ,al wat er in de namiddag nog inlicht is te veel.de vogel moet in deze periode veel en goed zaad eten ,geef je te veel eivoer zal hij dit nemen en minder zaad tot zich nemen ,wat de vogel niet in goede conditie ...
Er zijn speciale zaadmengsels voor kanaries te koop. U kunt dit aanvullen met eivoer, verse onkruidzaden, stukjes fruit en groenten zoals: appel, andijvie, sinaasappel, witlof. Ook kunt u trosgierst in het hok hangen.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Een groep van meerdere vrouwelijke dieren gaat prima, maar mannelijke kanaries vechten om een territorium en kan je dus niet goed samen houden. Om concurrentie te voorkomen moet je alle vogels een eigen nest geven. Hang alle nesten op dezelfde hoogte om agressie over het beste nest te voorkomen.
Als je gaat kweken, zet je eerst de mannen apart. Dit om ze hitsiger te maken en te voorkomen dat er al poppen gedekt worden. Mannen hebben 6 weken nodig om broedrijp te worden, poppen 2,5 à 3 weken. Na een totaal van 6 weken plaats je de poppen in de kweekkooien en geef je ze een nest en nestmateriaal.
Nestmateriaal & ruifjes zijn essentieel voor kanaries, tropen en wildzang bij het maken van een nest. Als nestmateriaal wordt vaak dierlijk haar, sharpie of kokosvezel gebruikt. Ook wordt er bij kanaries of duiven wel eens gebruik gemaakt van een inlegnestje.
Na ongeveer 14 dagen komen de eitjes uit en na een dag begint het popje met het voeren van de jonge kanaries. Nu is het belangrijk om een aantal keren per dag ei-krachtvoer aan te bieden. Dit om het voeren van de jongen te stimuleren. Na 3 weken verlaten de jonge kanaries het nest.
Wat zeker niet vergeten mag worden is om tijdens het broedrijp maken regelmatig wat tarwekiemolie onder je eivoer te mengen. Zorg ook dat de vogels voldoende mineralen ,sepia ,en vogelgrit ter beschikking hebben Zoals reeds gezegd, hebben de poppen minder tijd nodig om in broedconditie te komen.