De verwachting voor de winter van 2024…. Zo verwacht NOAA zachte wintermaanden (*), zachter dan normaal (1 à 2 graden), en de normaal ligt al hoger dan in het verleden. Ook ECMWF gaat uit van vrij zacht winterweer, net zoals GFS.
Het weer in de eerste maanden van 2024
Het belooft gemiddeld rond de zes graden te worden in januari, maar dat kan in combi met de wind en regen al gauw wat kouder aanvoelen. Een goede winterjas is dus geen overbodige luxe, al helemaal niet met het oog op dat de kans bestaat dat het ook nog eens gaat sneeuwen.
In De Bilt is het gemiddeld over de hele winter 4 graden.Overdag is het daarbij een graad of 7 en 's nachts 1 graad.In het binnenland is het wel nog iets kouder en aan zee iets zachter. Klimaatgemiddelde voor de winter over de periode 1994-2023.
Op de kaarten van het Europees weermodel zien we dat het de komende winter in vrijwel heel Europa warmer wordt dan gebruikelijk. In Zuid-Europa en de ook in de Alpen worden de grootste kansen op een relatief warme winter berekend. Het zachte weer wordt naar verwachting gecombineerd met regelmatig natte omstandigheden.
Zomer weersverwachting 2024
De kans op een vrij warme zomer met een bovengemiddeld aantal zonuren lijkt ook dit jaar groot. Net als in de lente lijken lagedrukgebieden vanaf de oceaan geregeld over ons deel van Europa te schuiven, met neerslag. Een landelijke hittegolf is ook tegenwoordig nog steeds geen zekerheid.
Door de toenemende uitstoot van broeikasgassen is de mondiale temperatuur sinds het pre-industriële tijdperk al met 1,2°C gestegen. Alles bij elkaar zou de gemiddelde temperatuur in 2024 volgens Scaife dus 1,5°C boven het pre-industriële niveau kunnen uitkomen.
Statistisch gezien is de kans op een zachte winter dus 75 procent en de kans op een koudere winter dan normaal 25 procent. De laatste relatief koude winter beleefden we in 2013 met gemiddeld (over de dagen en nachten) 2,9 graden tegen de toen geldende normaal van 3,4 graden.
Volgens de honderdjarige kalender wordt de winter van 2023/2024 vooral erg onrustig. De 100-jarige kalender voorspelt voor het begin van december vorst, bewolkt weer met regen, kou en ijs. De rest van december is het koud en oncomfortabel weer met regen.
Gemiddeld over het land viel in de winter — mm, tegenover de norm van 2010 en 2020: 191 om 197 mm. De temperatuur: voorlopige indicatie 4,7° tegenover de norm van 2010 om 2020: 3,4° om 3,9°. Vorstdagen: 15 tot vandaag.
FAQ's rondom het winterweer in Nederland
Voor de winter van 2023/2024 worden er hogere temperaturen dan gemiddeld verwacht in Nederland, met meer neerslag, wat kansen biedt op sneeuwrijke perioden, vooral in de Zuid-Alpen.
Januari de tweede maand van de meteorologische winter is normaal gezien de koudste maand van het jaar.
De winter van 1963 was de koudste van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Over de drie wintermaanden december 1962 en januari en februari 1963 had De Bilt een gemiddelde temperatuur van -3,1 graden (+2,6 graden is normaal).
De winters in Nederland waren vroeger veel kouder dan nu. De kans op een Elfstedentocht werd de afgelopen jaren steeds kleiner en de winters lijken steeds minder streng.
In alle klimaatscenario's van het KNMI neemt de gemiddelde temperatuur in Nederland de komende jaren verder toe. In het meest extreme scenario stijgt de gemiddelde temperatuur tot 2050 met nog eens 1,6 °C ten opzichte van de huidige normaal en tot 2100 met 4,4 °C.
De landelijk laagste temperatuur van 2012 werd gemeten in Lelystad op 4 februari: -22,9 °C. We beleefden dit jaar een zachte lente. Dat kwam vooral door de maand maart. Deze eindigde op een derde plaats in de rij van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw.
Volgens de klimatologische indeling is de winter dus al op 1 december begonnen en duurt het seizoen tot met 28 of 29 februari. Voor andere berekeningen, zoals het koudegetal van Hellmann wordt ook de kou in voor- en nawinter, in de maanden november en maart, meegerekend.
Statistisch gezien is de kans op een witte kerst in 2023 zo'n 7 procent.” Het is nog wat te vroeg om te zeggen of we dit jaar een pak sneeuw kunnen verwachten bij het kerstontbijt. Zelfs als de weersverwachting spreekt van kou en vocht, is vaak pas op het laatste moment duidelijk of er wel of geen sneeuw valt.
De gemiddelde temperatuur bedroeg 12,4°C (norm.: 11,0°C). Op 8 juli was het de warmste dag van 2023 met 33,6°C. Er deden zich 2 hittegolven voor (6 juni - 21 juni en 2 september - 12 september). De koudste dag van het jaar 2023 was op 8 februari met een temperatuur van -4,7°C.
Normaal weer is het meest waarschijnlijk en dat zou afwisselend januariweer betekenen met weer iets vaker regen en soms een keer nachtvorst. Eind januari ligt de temperatuur overdag rond 5 graden en liggen de minima rond nul graden. Richting begin februari neemt de kans op een zacht en nat weertype toe.
Mogelijk een mooi laagje sneeuw
Na een nacht met meest lichte vorst begint zondag droog en regionaal mistig. In het midden en oosten van het land is in de loop van de ochtend de zon af en toe te zien. In het westen neemt al vrij snel de bewolking toe.
De winterzonnewende die rond 21 december plaatsvindt wordt dan beschouwd als het midden van de meteorologische winter, die men laat beginnen op 1 november, een dag die bekendstaat als Samhain.
Kouder dan normaal, maar warmer dan vroeger
Maart was iets warmer dan we tegenwoordig gewend zijn. Met gemiddeld 7,0°C in De Bilt, was het 0,5 °C warmer dan het 1991-2020 gemiddelde. In april werd het gemiddeld 8,7°C in De Bilt, dat is kouder dan het huidige gemiddelde (1,1°C kouder dan 1991-2020).
Winter van 1963 het koudst
De temperatuur daalde maar liefst 81 nachten tot onder het vriespunt. Daarvan waren maar liefst 54 nachten met matige vorst (temperaturen beneden -5 graden) en 24 nachten met strenge vorst met temperaturen beneden -10 graden. Al deze waarden zijn een record.
1: De winter van 1963
De koudste winter ooit in Nederland was in 1963. In de Bilt werd gedurende de winter 3,4 graden onder nul gemeten. De meest bizarre editie van de Elfstedentocht vond in dit jaar plaats. Er wordt vaak naar teruggekeken als 'de hel van 1963'.
Nog een paar dagen en we nemen afscheid van de warme, zonnige en natte zomer van 2023. De meteorologische herfst, die vrijdag van start gaat, brengt stabieler weer met zich mee. Vanaf het weekend knapt het op dankzij invloed van een hogedrukgebied. De buien verdwijnen en het wordt iets warmer.