Bakpapier is gemaakt van cellulose. Het papier is speciaal bewerkt om in de oven te gebruiken. Bakpapier heeft vaak een coating van siliconen of PFAS. Deze stoffen zorgen ervoor dat het bakpapier water- of vetafstotend is, zodat het eten niet blijft plakken en baksels makkelijk van het bakpapier loskomen.
Koken & etenGroente grillen zonder aangekoekte bakplaat: velletje bakpapier, oven aan en gaan. Maar bakpapier kan een kleine hoeveelheid PFAS bevatten. Deze chemische stoffen breken vrijwel niet af in het milieu en zijn schadelijk voor de gezondheid.
Bakpapier is speciaal geprepareerd papier dat in de oven gebruikt wordt om voedsel niet aan de bakplaat of springvorm te laten kleven. Het wordt in de supermarkt verkocht als losse vellen, of op een rol, zodat de benodigde lengte kan worden afgescheurd.
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
If You Care bakpapier is door zijn samenstelling duurzamer en composteerbaar. Het ongebleekte bakpapier is volledig chloor- en gifvrij met een laagje natuurlijke siliconen voor het gebruiksgemak. Ook in het productieproces worden geen giftige stoffen gebruikt.
Siliconen worden gebruikt als coating voor bakpapier om het papier waterafstotend te maken. Bij normaal gebruik is bakpapier met siliconen veilig.
Er bestaan zo'n 6000 verschillende PFAS, waarvan enkele bekende PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX zijn. Deze stoffen komen van oorsprong niet in de natuur voor en worden chemisch gefabriceerd. Overheden verscherpen de regels omdat bekend is dat sommige PFAS risico's opleveren voor gezondheid en milieu.
Kraanwater drinken en gevarieerd eten zijn belangrijk om gezond te blijven, zelfs al krijg je er kleine hoeveelheden PFAS mee binnen. Als je zorgt dat je veel verschillende voedingsmiddelen eet, voorkom je dat je vaak voedingsmiddelen eet waar meer PFAS in zitten.
Tefal gebruikt de veilige stof PTFE, een component dat goedgekeurd is door de autoriteiten, zoals de World Health Organization, voor gebruik in antiaanbaklagen op cookware. PTFE behoort tot de grote PFAS-groep, die uit ongeveer 5000 stoffen bestaat, en is één van de materialen die volledig veilig is.
In het geval van bakpapier wordt 1 velletje meerdere keren gebruiken gezien als verkeerd. Om ervoor te zorgen dat de gezonheidsrisico's gering blijven is het belangrijk om een velletje na 1 keer weg te gooien, zegt Wieke van der Vossen, voedselveiligheidsexpert bij het Voedingscentrum, tegen het Algemeen Dagblad (AD).
Het bevat geen fluor (waardoor het ook vrij is van de bekende stof PFAS), de coating is namelijk van natuurlijke materialen waardoor het niet schadelijk en afbreekbaar is.
Het verschil tussen bakpapier en aluminiumfolie
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Het bakpapier is vrij van siliconen, niet gezwaveld, niet gebleekt en 100% recyclebaar en composteerbaar. Veilig voor mens en milieu. Het bakpapier kan gebruikt worden om eten te bereiden (in de oven tot 220 graden Celsius) of om het te verpakken.
Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Ja! Dat de GreenPan pannen PFAS-vrij zijn is te herkennen aan het groene 'PFAS-free non-stick' label. De pannen van GreenPan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
1. Demeyere Alu Pro Duraglide ('beste uit de test') Een dikke 8,3 krijgt de Demeyere Alu Pro Duraglide van de Consumentenbond! De antiaanbaklaag krijgt zelfs een 10.
Het verwijderen van PFAS uit drinkwater is moeilijk. Voor het verwijderen van PFAS heb je hele fijne membraanfiltratie nodig. Sommige bedrijven claimen dat hun waterfilters voor thuis dat kunnen, maar kunnen dat niet aantonen. Het heeft geen zin om drinkwater thuis te koken.
In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast allerlei natuurlijke elementen .Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater.
GreenPan ontwikkelde in 2007 al de eerste pannen met een PFAS-vrije keramische antiaanbaklaag, genaamd Thermolon™. Die is gemaakt op basis van natuurlijke materialen, zoals diamant en een afgeleide van zand.
Welke pan is het beste voor mijn gezondheid? De Greenpannen hebben een gezonde thermolon keramische antikleeflaag. Zo werken deze pannen met thermolon op dezelfde wijze als teflon pannen maar dan zonder giftige stoffen zoals PFOA, PTFE en PFAS. Dus dat is beter voor je gezondheid.
Dit geldt overigens ook voor staal. Algemeen genomen bevatten vrijwel alle ( degelijke! )gietijzeren pannen geen PFAS, en worden de lagen bijvoorbeeld gemaakt van keramiek of emaille.
Sommige poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) kunnen een risico voor uw gezondheid vormen. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Het hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon.