Uw mate van arbeidsongeschiktheid wordt bepaald door het verschil tussen:het loon dat u ondanks uw beperkingen nog kunt verdienen;het loon dat u verdiende voor u ziek werd.
U berekent eerst het bedrag wat u volgens het UWV niet meer kunt verdienen: het maatmanloon min de restverdiencapaciteit.Dit bedrag deelt u door uw oude loon, maal 100%. De uitkomst van deze berekening is het arbeidsongeschiktheidspercentage wat staat vermeld op de beslissing die u ook van het UWV heeft ontvangen.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Het UWV beoordeelt aan het einde van de 2 jaar ziekte hoe arbeidsongeschikt iemand is. Dat gebeurt door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige. Ze kijken naar wat voor werk je nog zou kunnen doen, ondanks beperkingen door ziekte of handicap.
Nadat u 88 weken ziek bent, en u door uw gezondheidssituatie niet meer (volledig) aan het werk kunt, kunt u een WIA-uitkering aanvragen. Na uw aanvraag krijgt u eerst een gesprek met een arts en een arbeidsdeskundige. Deze kijken wat u met uw ziekte of handicap nog wel kunt en wat u kunt verdienen.
De arts en de arbeidsdeskundige van UWV bepalen uw mate van arbeidsongeschiktheid. Dit gebeurt door een sociaal-medische beoordeling. U krijgt die beoordeling als u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk kunt.
De KNMG heeft voor behandelend artsen van zieke werknemers een richtlijn 'omgaan met medische gegevens' opgesteld en daarover uitleg op de website gegeven. Op basis daarvan mogen (huis)artsen geen geneeskundige verklaringen afgeven aan hun eigen patiënt, bijvoorbeeld ten behoeve van de werkgever.
Neem niet teveel informatie mee naar het gesprek. Teveel aandikken en tot in detail voorbereiden kan ook averechts werken omdat het een “goed gesprek” in de weg kan staan. Als u bij de verzekeringsarts uw klachten te veel aandikt en u laat zien dat u heel goed voorbereid bent dan werkt dit soms averechts.
Er is een duidelijke splitsing te maken tussen de verantwoordelijkheden van een huisarts en een bedrijfsarts. Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon. In bijzondere gevallen kan deze uitkering hoger uitvallen: tot maximaal 100 procent van het WIA-maandloon.
Kans op arbeidsongeschiktheid
De kans is ongeveer 1 op 12 dat u als zelfstandige arbeidsongeschikt raakt. 50% is binnen 90 dagen weer arbeidsgeschikt. De kans dat u een half jaar niet kunt werken is 26%. Na een jaar is nog 15% niet aan het werk en 7% is zelfs na 5 jaar nog arbeidsongeschikt.
Ja, als u te veel vermogen hebt, moet u dit teveel eerst opmaken. U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 15.210,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 7.605,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Een arbeidsdeskundige mag niets veranderen aan de FML. Die taak is voorbehouden aan de verzekeringsarts. Dus de arbeidsdeskundige zal ook geen extra beperkingen aanvinken als jij zegt dat je het ergens niet mee eens bent. De enige mogelijkheid die je hebt is in bezwaar gaan.
Wanneer ben ik arbeidsongeschikt? Als je arbeidsongeschikt bent, dan spreken we van ziekte in relatie tot je werk. Dat betekent dat je door ziekte niet in staat bent om je eigen werk (volledig en in volle omvang) uit te voeren.
Ook psychische klachten zoals een burn-out, overspannenheid of depressie kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Of je in aanmerking komt voor een uitkering en hoeveel je krijgt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Wie minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, heeft helemaal geen recht op een uitkering.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Ook kunt u eisen dat uw zieke werknemer naar het spreekuur van de arbodienst of bedrijfsarts komt, als dat mogelijk is. Maar u mag bijvoorbeeld niet van uw werknemer eisen dat die de hele dag thuis is. Ook mag u de arbodienst of bedrijfsarts niet dagelijks laten langskomen als dat niet nodig is.
De verzekeringsarts van UWV bespreekt met u uw lichamelijke of psychische klachten. Hij vraagt wat u wel en niet kunt doen en of u daarbij last heeft van pijn of andere problemen. Bijvoorbeeld: Bij rugklachten: hoeveel kunt u tillen en dragen?
De UWV verzekeringsarts beoordeelt wat uw mogelijkheden zijn om te werken. Hij kijkt naar wat u nog kunt doen met uw klachten. Hij vraagt wanneer u daarbij pijn heeft of andere problemen ervaart.De arts bekijkt ook of uw klachten tijdelijk of blijvend van aard zijn.
De verzekeringsarts beoordeelt uw klachten door met u in gesprek te gaan. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Hij stelt u tijdens het gesprek een aantal vragen, bijvoorbeeld: wat voor activiteiten doet u?
De UWV-arts en de arbeidsdeskundige bepalen uw eventuele arbeidsongeschiktheid. U bespreekt uw lichamelijke of psychische problemen met de arts van UWV. Daarna stelt de arts vast welke werkzaamheden u wel en niet aankunt. En of uw problemen tijdelijk of blijvend zijn.
Als u zich ziek meldt, krijgt u in eerste instantie vaak te maken met de bedrijfsarts die door de werkgever ingeschakeld wordt. Maar mogelijk heeft ook uw huisarts en/of specialist een mening over uw arbeidsongeschiktheid.
Artrose kan zorgen voor langdurige uitval op de werkvloer en soms zelfs voor volledige arbeidsongeschiktheid. Helaas kan je werk óók een risicofactor zijn voor het krijgen van artrose, meestal in knieën of heupen.