In principe moeten corporaties vanaf 1 januari 2022 92,5% van de woningen toewijzen aan de doelgroep. Dat zijn dus eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met 40.765 euro (prijspeil 2022) en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met 45.014 euro (prijspeil 2022). Corporaties mogen 7,5% vrij toewijzen.
Vanaf 1 januari 2020 krijg je alleen nog voorrang als er door geboorte, adoptie of pleegzorg een kind bij komt in jouw gezin. Je huurt al een sociale woning bij Volkswelzijn. Ze verplichten u om te verhuizen naar een andere sociale woning.
Als u voldoet aan bepaalde inkomensgrenzen, minimum 18 jaar bent en geen andere woning bezit, dan kunt u in aanmerking komen voor een sociale huurwoning van een Sociale Huisvestingsmaatschappij.
Je kunt dan via verschillende methoden of een combinatie daarvan een nieuwbouwhuis toegewezen krijgen: via loting door notaris of de projectontwikkelaar. via toedeling door een computersysteem (matchmaker die o.b.v. één of meerdere criteria toetst) op basis van het moment van inschrijving, bijvoorbeeld bij een presale.
Om wonen voor iedereen betaalbaar te houden, keert de overheid huurtoeslag uit. Voor de toekenning van huurtoeslag geldt een harde vermogensgrens. Het maximale vermogen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag is beperkt tot 31.747 euro per persoon (2022).
Verhuurders wijzen een klein deel van de woningen toe via loting. Door loting maakt iedereen evenveel kans op een woning. Ook als iemand maar kort ingeschreven staat. Mensen met urgentie krijgen voorrang op een woning.
Voor een sociale huurwoning moet je in minstens negentig gemeenten gemiddeld meer dan zeven jaar ingeschreven staan, blijkt uit onderzoek van de NOS. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.
Je mag één keer een woning weigeren. Weiger je ook een tweede keer? Dan schrappen we je aanvraag. Als je dan nog bij WoninGent wil huren, dan moet je je opnieuw inschrijven.
Het staat een woningcorporatie in beginsel vrij om te bepalen met welke aspirant-huurders zij een huurovereenkomst sluit. Tenzij onder omstandigheden de weigering een woning te verhuren onrechtmatig is jegens de woningzoekende.
De belangrijkste doelgroep van woningcorporaties zijn huishoudens met een inkomen tot €40.024 (prijspeil 2021). De woningcorporatie moet jaarlijks ten minste 80% van de vrijkomende sociale huurwoningen aan die groep toewijzen.
Hoe langer u staat ingeschreven, hoe meer kans u maakt op een woning. Huurt u nu een sociale huurwoning? Misschien komt u in aanmerking voor een Verhuisregeling. U kunt bijvoorbeeld voorrang krijgen als u verhuist van een grote woning naar een kleine woning.
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Nederland is zeven jaar. Waar je écht lang moet wachten? Dat is in de gemeenten Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen. De wachttijd is daar gemiddeld langer dan 17 jaar.
Wachtlijsten steeds langer
De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar, terwijl die in 2014 nog drie jaar bedroeg. Op dat moment kreeg 37% van de huurders binnen de twee jaar een woning toegewezen. De gemiddelde wachttijd bedraagt momenteel vier jaar: is een jaar langer dan in 2014.
Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale woning. Wil je je inschrijven als kandidaat, dan moet jij, als referentiehuurder en je eventuele partner die bij je gaat inwonen aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Telt u dit inkomen mee? Om het inkomen te bepalen, telt u het gezamenlijk belastbaar inkomen en de afzonderlijk belastbare inkomsten, het leefloon, de inkomensvervangende tegemoetkoming en de beroepsinkomsten uit het buitenland bij elkaar op (zie artikel 6.1, 5° van het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen).
Een alleenstaande zonder kinderen heeft recht op een sociale woning als hij/zij jaarlijks minder dan 25.850 euro aan inkomsten heeft. Voor een koppel of alleenstaande met één kind is dat 40.940 euro per jaar en dat bedrag stijgt telkens met ongeveer 2.000 euro naargelang het gezin meer kinderen telt.
Mag ik alvast een huis gaan huren, ook al ben ik nog niet gescheiden en hebben we samen een koopwoning? U kunt inderdaad al een huis huren als u nog getrouwd bent. Als u gaat scheiden, moet uiteraard tenminste een van u beiden verhuizen.
Wanneer er mensen met een urgentie op de woning hebben gereageerd, krijgen deze voorrang. Zo niet, dan krijgt degene die het langst als woningzoekende bij ons staat ingeschreven, een (voorlopige) aanbieding.
Antwoord. U kunt overname van de woning voorstellen aan de woningcorporatie, maar die zal de woning willen toewijzen op grond van de reguliere regels voor de woonruimteverdeling. En dan zijn er waarschijnlijk kandidaten die eerder voor de woning in aanmerking komen dan u.
Je kunt urgentie aanvragen als je dakloos bent of dakloos dreigt te worden. Of als er sprake is van ernstige bedreiging. In alle gevallen moet je aantonen dat je met spoed een woning nodig hebt. Als je urgent woningzoekende bent, mag je een woningaanbod niet weigeren.
U mag één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Maar, heeft u twee of meer slaapkamers te veel? Dan woont u 'onderbezet'. De sociale huisvestingsmaatschappij kan u vragen te verhuizen naar een kleinere woning.
U kunt via de website doorgeven dat u een woning accepteert of weigert. Houdt u rekening met de door de woningcorporatie vastgestelde termijn voor het doorgeven van uw reactie. De aanbieding vervalt als u niet (op tijd) laat weten dat u belangstelling heeft.
In sommige gevallen kan de gemeente u dan van dienst zijn. Als het nodig is, kan de gemeente ervoor zorgen dat iemand via WMO Wonen voorrang krijgt op een huurwoning. Dat is geregeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In overleg met u kan de gemeente vaststellen of u hiervoor in aanmerking komt.
Sociale huurhuizen hebben een maximale huurprijs om woningen voor iedereen betaalbaar te houden. Maar wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden met de dag langer. Huurhuizen in de vrije sector zijn veel te duur en kopen is voor veel woningzoekers ook geen optie.
In een kwart van de gemeenten in Nederland wacht je al langer dan zeven jaar op een sociale huurwoning. In de vijf gemeenten met de hoogste wachttijden is de wachttijd zelfs al opgelopen tot meer dan 17 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS .