De k-draad wordt door de gipsverbandmeester (of de arts) verwijderd. Het verwijderen gebeurt met behulp van een tang, daarmee trekt de gipsverbandmeester de k-draad er uit, over het prikgaatje wordt een pleister geplakt.
K-draden maken de twee delen van het bot niet aan elkaar vast, maar ze houden de botdelen in de juiste stand. Hierdoor vormt zich nieuw bot en groeit de breuk weer aan elkaar. Als er voldoende nieuw bot is gevormd, zijn de K-draden niet meer nodig en worden ze verwijderd.
Plaatsen van k-draden
U heeft een operatie gehad om de breuk of breuken van uw botten weer in de goede stand te krijgen. We houden de breuk(en) op hun plek met één of meerdere metalen pennetjes. Deze metalen pennetjes noemen we k-draden.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Roken heeft effect op de botgenezing.
Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
U of uw kind is geopereerd aan een fractuur (botbreuk) welke is gefixeerd met een of meerdere Kirschnerdraden (k-draden). Deze k-draad moet na een aantal weken, in opdracht van de behandelend arts, worden verwijderd. Dit gebeurt over het algemeen op de Gipskamer.
De 'boksersfractuur' is een vaak voorkomende breuk ter hoogte van het vijfde middenhandsbeentje, net onder de pink. Klassiek loopt men deze breuk op door een vuistslag tegen een hard oppervlak, waarbij de kop van het beentje afbreekt. De knokkel ziet er ingezakt uit en soms voel je een inkeping op de handrug.
Tijdens de operatie
Bij een breuk die fors verplaatst is, maar waarbij de botkwaliteit voldoende is, kan er besloten worden tot een plaatosteosynthese: de breuk wordt gefixeerd met een plaat met schroeven.
De meting van de temperatuur met behulp van een thermokoppel is een differentiaalmeting. Zij meet het verschil in temperatuur tussen de warme las en de koude las. Als de koude las varieert in temperatuur is de meting foutief.
De twee draden van het thermokoppel moeten met 'iets' verbonden worden. Dat 'iets' is steeds een versterkerschakeling, die de uiterst kleine uitgangsspanning van het thermokoppel moet opkrikken. De ingangen van deze schakeling bestaan uit twee contactpunten van koper.
Een thermokoppel bestaat uit twee metalen geleiders van verschillend materiaal die aan het uiteinde aan elkaar zijn gelast. Hierdoor zijn thermokoppels bijzonder goed bestand tegen trillingen. Een industrieel thermokoppel bestaat uit een thermokoppel dat wordt gebruikt voor metingen.
Een implantaat is meestal bedoeld om levenslang in het lichaam te blijven zitten. Soms veroorzaakt dit materiaal echter irritatie, pijn of bewegingsbeperking of staat het de genezing na een infectie in de weg. Dan kan besloten worden om het implantaat te verwijderen.
Over het algemeen hoeft het osteosynthese materiaal niet verwijderd te worden. In enkele gevallen kan het osteosynthese materiaal na verloop van tijd pijnklachten veroorzaken. Ook kan het materiaal los gaan zitten en/of breken. In deze gevallen kan het osteosynthese materiaal met een operatie worden verwijderd.
Revalidatie en herstel
U moet er rekening mee houden dat u meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft voordat u het been weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been zal meestal pas na zo'n 6 maanden worden bereikt.
Zonder enige behandeling zal de gebroken vinger stijf en pijnlijk worden, ook kan het zijn dat de vinger een tijdje dik blijft. De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
Wanneer de kracht op het gewricht groter is dan dat het bindweefsel en de omliggende spieren kunnen weerstaan, kan een vingerkootje uit de kom schieten. Dit noemt met een vingerluxatie ofwel 'vinger uit de kom'. Dit kan optreden in 1 of meer IP of MCP gewrichten.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Wanneer moet wel met spoed geopereerd worden? Als sprake is van een open botbreuk, moet met spoed worden geopereerd om infectierisico's te beperken. Soms zijn breuken ook dusdanig ernstig dat veel bloedverlies dreigt als niet met spoed wordt ingegrepen. Dit komt relatief weinig voor in Nederland.
Kosten botbreuk operatie
Een botbreuk operatie is niet zo goedkoop, je moet dan ook wel even diep in je portemonnee kijken. Een operatie van een gebroken poot is al snel €1000,-. Ook komen hier nog kosten bij, zo is het spalken van de poot al €400,-.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Bij een botbreuk doet het gebied rondom de breuk pijn. Ook is de plek rond de breuk dik (zwelling). Deze zwelling wordt veroorzaakt door een bloeduitstorting rond de breuk. Vaak is het moeilijk om het lichaamsdeel dat gebroken is te bewegen.
De herstelperiode na een osteotomie beslaat drie maanden. Met oog op uw herstel adviseren we u om niet te roken na de operatie. De meeste patiënten zijn tevreden na de behandeling. Als u vragen heeft over het te verwachten resultaat kunt u dit uiteraard bespreken met uw behandelend orthopeed.