Als je de bloemen van hortensia's afknipt, oprolt in een joint en over je longen inhaleert, veroorzaakt dat volgens de overleveringen een high.
Het drugsvoorlichtingsinstituut vertelt dat alleen het bolzaad van de Aziatische Pluimhortensia daartoe in staat is. Wie een gewone hortensia rookt als wiet in een joint, er op kauwt of het snuift heeft geen kans op hallucinaties, maar wel op misselijkheid, diarree en een paar daagjes duizelig op bed.
Hoewel sommige hortensiasoorten een stof bevatten die verdovend kan werken als je die zou roken, komen die soorten in Nederland nagenoeg niet voor. De mild verdovende werking geldt alleen voor een Chinese/Japanse variant.
De bloemen van hortensia kun je heel goed drogen. Bolhortensia's (Hydrangea macrophylla) zijn het meest geschikt. Pluk de bloemen pas als ze mooi verkleurd zijn en de blaadjes leerachtig aanvoelen. Snijd ze af met korte stelen, anders haal je de bloemknoppen voor volgend jaar weg.
Hortensia's staan schitterend in je tuin, maar de bloemen zijn ook erg geschikt om als droogbloemen in huis te gebruiken. Hiervoor hoef je geen speciaal boeket te kopen, maar je kan gewoon de bloemen van je eigen hortensia drogen.
Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.
Tegen het eind van de zomer, in de maanden september of oktober, zijn de hortensia bloemen geschikt om als droogbloem te worden gebruikt. De bloemen moeten hard en stug aanvoelen. Ze moeten knisperen, ook de binnenste bloemblaadjes moeten hard en leerachtig aanvoelen.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Je kunt gedroogde hortensia gebruiken om ter decoratie in een schaal te leggen, of bijvoorbeeld ergens neer te leggen, of misschien kun je er wat anders leuks mee bedenken. Waar gedroogde lavendel bekend staat om zijn geur, heeft gedroogde hortensia geen geur.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Tips voor de Hortensia in de vaas
Snijd de steel zo schuin mogelijk af, zodat je bloem zoveel mogelijk vocht binnen kan krijgen. Zet de bloemen in een schone vaas en vul deze met een flinke laag lauw warm water. Plaats de vaas liever niet op de tocht, in de zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
Hang de bloemen per soort in bosjes van vijf tot tien stelen ondersteboven op, in een donkere, droge en warme plaats zoals een zolder. Heb je geen donkere ruimte, wikkel elk bosje dan in kraftpapier. Laat tussen elk bosje genoeg plaats. Hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Hoe verder de bloemen doorgekleurd zijn, hoe beter de houdbaarheid. Een volgroeide, doorgekleurde bloem die hard en stevig aanvoelt, kan wel 3 tot 4 weken prachtig staan in een vaas. Alleen de doorgekleurde (classic) hortensia is lang houdbaar en makkelijk te drogen.
De boerenhortensia of bolhortensia is een sterke, enorm rijk bloeiende heester die officiëel de Hydrangea Macrophylla heet. Er zijn twee typen: met bolle bloeischermen of met platte. Ze zijn er in allerlei prachtige rode, roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en ook in pot bloeien ze geweldig.
De Magical tuinhortensia houdt van vochtige aarde. In een pot, maar ook in de volle grond heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral tijdens warme periodes is dat belangrijk. Geef de plant liever enkele dagen per week veel water dan elke dag een beetje en houd hierbij de bloemen droog.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Let bij het kopen van Hortensia's niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op de hoogte van de plant. Ze beginnen ongeveer vanaf 40 cm hoogte tot maximaal 250 cm hoogte. In de voortuin is de lagere variant een meer logische optie, want hier kun je overheen kijken.
Wil je een grote hortensia, dan is alleen het wegknippen van uitgebloeide bloemen voldoende, gedurende het bloeiseizoen vanaf ongeveer april en mei tot en met augustus en september. Lees ook de informatie bij pluimhortensia snoeien.
Het drogen van de bloemen duurt meestal tussen 1 en 8 weken, afhankelijk van het soort.
Voor het drogen kan je vloeipapier gebruiken dat je vervolgens tussen dikke boeken gaat leggen of je kan een standaard plantenpers kopen in onze webshop. Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen.
Plat drogen
Op deze manier drogen eigenlijk juist de meest fijne bloemen mooi. Denk aan een Cosmea, Varen, blaadjes van de Hortensia, Lathyrus, Lysianthus, Clematis, Lavendel, bloemen van de Agapanthus etc. Dit is ook erg leuk om samen met je kind te doen.