Je moet ervaring hebben in het proeven en er een zekere aanleg voor hebben.Samen met collega's houden we regelmatig private proeverijen, om te zien hoe de nieuwe inspecteurs proeven. Zo doen we aan vorming en ijking, want we willen dat elke inspecteur dezelfde punten geeft aan een restaurant.
Meer dan 500 restaurants en hotels worden beoordeeld aan de hand van punten, waar 20 de hoogst haalbare score is. Restaurants met minder dan 10 punten worden niet genoemd in de gids. Naast de punten voor restaurants worden ook awards aan personen toegekend. GaultMillau gaat nog altijd uit van de top.
Michelin geeft sinds 1900 elk jaar het rode boekje uit, in dit boekje wordt onder andere de gastronomische kwaliteit van restaurants aangeduid met een maximum van drie sterren. Hoe meer sterren een restaurant krijgt hoe beter de kwaliteit van het eten, de bediening en algehele kwaliteit van dit restaurant is.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
De reis naar de eerste Michelinster begint met media-aandacht. Bloggers en voedselrecensenten zijn de eerste stap om de aandacht van een Michelin-inspecteur te krijgen. Het is ook belangrijk dat jouw restaurant opvalt in de omgeving waar je actief bent ten opzichte van andere restaurants.
Gault&Millau is een pur sang producent van gastronomiegidsen, met beoordelingen van restaurants, en dat al meer dan 30 jaar lang. Michelin geeft vorken aan de brede laag en sterren (1, 2 of 3) aan de absolute toplaag, Gault&Millau doet het met koksmutsen en punten.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
De Bib Gourmands – afgeleid van Bibendum, de naam van het bekende Michelinmannetje – zijn sinds 1955 een onderdeel van de Michelingids. Het is geen ster, maar – om de gids zelf te quoten: 'ook zeker geen troostprijs'. Bib Gourmands worden gegeven aan restaurants die hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs geven.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
Pakken we het shirt erbij van 5-voudig wereldkampioen Brazilië dan zien we 5 sterren op het voetbalshirt, terwijl het Bayern München shirt er 4 laat zien, maar wel weer 29 keer kampioen is geworden van Duitsland.
In het seizoen 2010/11 werd AFC Ajax voor de 30ste keer kampioen van Nederland, waardoor er vanaf het seizoen 2011/12 drie kampioenssterren boven het logo prijken. In het seizoen 2012/13 onthulde Ajax voor het eerst het shirt met drie geborduurde sterren.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
De meeste inspecteurs hebben een culinaire vakopleiding gevolgd. Je moet echt in staat zijn om eten op hoog niveau te proeven. Dat heeft te maken met hoeveel papillen je hebt en waar ze zitten. Kijk maar naar sommeliers en neuzen uit de parfumindustrie, dat zijn mensen die in staat zijn heel goed te proeven en ruiken.
Dat is over het algemeen duurder dan lunchen, vaak omdat de menu's uit meer gerechten bestaan. Een aantal restaurants biedt 's avonds hetzelfde menu aan als 's middags, zoals 212 en Sinne. Dat maakt Sinne ook meteen het restaurant waar je 's avonds het goedkoopst dineert, namelijk voor €39.