Mentaal sterke mensen kunnen oprechte vreugde en opwinding ervaren bij andermans succes. Zij zijn niet jaloers of afgunstig als anderen succesvol zijn. Wel merken zij op wat die ander succesvol maakt en nemen dat mee in hun eigen houding, gedrag en daden. Zij zijn bereid hard te werken voor hun eigen kansen op succes.
Mentaal sterk zijn betekent niet dat je je emoties uitschakelt. Het gaat er juist om dat je je in evenwicht bent, op zowel emotioneel gebied als verstandelijk gebied. Het gaat erom dat je om kunt gaan met gevoelens en weet wanneer je naar je gevoelens handelt en wanneer naar wat je hoofd je ingeeft.
Mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal bewezen manieren om stress te verminderen. Dit hoeft helemaal niet 'zweverig' te zijn. Het zijn manieren die u overal en op elk moment kunt toepassen. In 2 minuten kunt u uw hoofd al tot rust brengen.
Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af, maar onder de juiste omstandigheden kun je gemiddeld ongeveer 1 kg spiermassa per maand opbouwen, ofwel 0,2 tot 0,25 kg per week. Dit gaat ervan uit dat je goed eet en een consistent trainingsplan volgt.
Om sterker te worden moet je je juist focussen op krachttraining. Van alleen hardlopen, zwemmen en fietsen krijg je geen goed sterk lichaam. Het moet altijd in combinatie met kracht om spiermassa en spierkracht op te bouwen. Voorbeelden van krachtsporten zijn CrossFit, fitness, judo, roeien en worstelen.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Stress is een emotionele en lichamelijke reactie op druk, spanning, of uitdagende en bedreigende situaties. De stress helpt je om snel te reageren als het nodig is, of om goed te presteren.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Onvoldoende of juist te veel beweging
Iemand die te weinig beweging krijgt voelt zich futloos. Niets voor niets wordt er dan ook aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten iets van lichamelijke beweging uit te voeren. Echter: een teveel aan beweging kan ook tot uitputting leiden.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer. Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Sta je gevoelens toe
Emotioneel sterk zijn betekent niet dat je nooit verdrietig of boos mag zijn. Het betekent juist dat je je gevoelens toestaat en ze een plekje kunt geven. Neem daarom altijd de tijd om je gevoelens te verwerken.
Wanneer je gedurende een langere periode stress ervaart en daarbij nooit echt goed tot rust kan komen kan het zijn dat je geestelijk uitgeput raakt. Bij geestelijke uitputting kan je zeer vervelende fysieke en mentale symptomen ervaren die niet altijd makkelijk te herkennen zijn.