Op [datum] heeft u mij een brief doen toekomen waarin u mij aansprakelijk stelt voor de door u geleden schade. Middels deze brief laat ik weten dat ik de aansprakelijkheid voor uw schade niet erken.Daarvoor heb ik de volgende beweegredenen.[uitleg waarom u de aansprakelijkheid afwijst].
De persoon die u aansprakelijk stelt zal zeer waarschijnlijk zijn advocaat of rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Blijf kalm en rustig. U wordt namelijk bijgestaan door de juristen van uw aansprakelijkheidsverzekeraar.
Op grond van Artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kunt u in het algemeen tot vijf jaar na het ongeval een schadevergoeding of smartengeld uitkering claimen bij de voor het ongeval aansprakelijk persoon. Soms zijn de verjaringstermijnen echter korter.
Als de aansprakelijkheid voor een deel wordt erkend, dan wordt de schade voor hetzelfde deel vergoed. Dus wordt de aansprakelijkheid voor 50% erkend, dan wordt de schade ook maar voor de helft vergoed.
Dit doet u middels een aangetekende brief. Er is dan sprake van een aansprakelijkstelling. Het aansprakelijk stellen van een bedrijf doet u bijvoorbeeld naar aanleiding van de aankoop van een klaarblijkelijk niet-deugdelijk product.
Betreft: Aansprakelijkheid (letsel)schade. Geachte heer / mevrouw [achternaam tegenpartij], Naar aanleiding van het ongeval / de schade (verwijderen wat niet van toepassing is) van [datum] stuur ik deze brief. Op [datum] heeft een situatie plaatsgevonden waarbij ik door uw toedoen schade heb geleden.
Iemand is aansprakelijk voor jouw schade als hij onrechtmatig tegenover jou heeft gehandeld (“onrechtmatige daad”). Van een onrechtmatige daad is ondermeer sprake als de dader een fout heeft gemaakt die hem kan worden verweten, bijvoorbeeld bij een onzorgvuldige handeling of bij grove nalatigheid of onoplettendheid.
Wettelijke aansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die in de wet staat. Schuldaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid die door eigen handelen is veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid: Aansprakelijkheid voor schade die door een ander veroorzaakt wordt zonder dat die persoon zelf enig verwijt treft.
Een aansprakelijkstelling is niets meer dan de vermelding daarvan aan de tegenpartij. U vermeldt wat er is gebeurd, dat er schade is geleden, dat u de tegenpartij daarvoor aansprakelijk stelt, op grond waarvan en dat u wil dat alle geleden en nog te lijden (materiële en immateriële) schade wordt vergoed.
Deze voorbeelden kunnen ondergebracht worden in vier soorten aansprakelijkheden: contractuele aansprakelijkheid, wettelijke aansprakelijkheid, schuldaansprakelijkheid en wettelijke aansprakelijkheid.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Stel uw schade vast
Verzamel zoveel mogelijk bewijs van uw schade. Verzamel ook bewijs van de hoogte van het bedrag. Denk aan bonnetjes, foto's en verklaringen van getuigen of artsen.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Dat betekent dat u betaalt voor kosten en schade als er iets misgaat. In welke mate u privé aansprakelijk bent, hangt af van de rechtsvorm van uw bedrijf.
Verantwoordelijkheid is uw zorgplicht naar uw klanten*. Aansprakelijkheid betreft de vervolgbaarheid wegens schade aan een derde, veroorzaakt binnen uw verantwoordelijkheid. Besef dat dit twee begrippen zijn: verantwoordelijkheid moet u zelf oppakken, aansprakelijkheid kunt u verzekeren.
Aansprakelijkheidsrecht: een introductie
Het aansprakelijkheidsrecht regelt het herstel of de compensatie van geleden schade. Een bedrijf of persoon kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij veroorzaakt heeft. Risico's kunnen worden ondervangen door het afsluiten van een verzekering.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
Risicoaansprakelijkheid houdt in dat iemand aansprakelijk is voor schade die hij niet zelf heeft veroorzaakt, maar waarvoor hij toch aansprakelijk kan worden gehouden omdat hij een bepaalde hoedanigheid bezit. In deze gevallen maakt het niet uit of deze persoon schuld heeft aan de schade.
De onrechtmatige daad wordt geregeld in artikel 162 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. De drie leden in dit artikel luiden: Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade de ander dientengevolge lijdt te vergoeden.