Met behulp van een met natrium geladen harskern worden calcium en magnesium (kalk) grotendeels uit het water gehaald. De harskern bestaat uit heel veel kleine harsbolletjes. De harsbolletjes binden zich aan de kalk en staan vervolgens het natrium af. Zo ontstaat zacht water.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Met behulp van onthardingszouten worden de metaalionen uit het water verwijderd. Dit gaat de neerslag tegen. Deze onthardingszouten bestaan vaak uit natriumchloride (NaCl), simpelweg keukenzout. De calcium en magnesium ionen in het water binden zich aan de chloride ionen uit het zout.
Met een druppeltest kan je meten of je een waterontharder nodig hebt. Een dergelijk setje is vlot verkrijgbaar in verschillende webshops. Hiermee kan je makkelijk de exacte hardheid van het water vaststellen. Hiervoor vul je het bijgeleverde testbuisje met water.
Een magnetische waterontharder plaats je op je waterleiding. Kalkdeeltjes in je water krijgen door de magneet geen kans zich te hechten. Zodra je water stilstaat is dit effect weg en stroomt er gewoon kalk mee uit je kraan. Pas wanneer je een magneet hebt van 500 gauss zou het kalk in je waterleiding blijven.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.
Onthardingszout, regeneratiezout of waterontharderzout reinigt de hars van waterontharders. Het zout haalt dus niet de kalk uit uw leidingwater. Dit doet de hars binnen in de cilinder van de waterontharder. Deze hars raakt langzaam verzadigd met kalkdeeltjes, doordat deze zich aan de hars binden.
De chemische samenstelling van beide soorten zout zijn bijna gelijk. In huis tuin en keukenzout is echter anti klonter middel toegevoegd. Hier zit het grootste verschil tussen de twee. Zout wordt gewonnen door de verdamping van water.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
Het zoutverbruik per spoeling is ook instelbaar volgens het aantal liters hars in uw waterverzachter. Een goede afstelling is tussen 80 gram tot 160 gram zout per liter hars. Bij 80 gram spreekt men over een minimale bezouting bij 160 gram maximale bezouting.
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen.
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering. De werking van de AquaCell is zo dat het waterverbruik nauwkeurig wordt bijgehouden.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.