Een haalbaar alternatief voor conventionele verwarmingssystemen in radiatorstijl is vloerverwarming. Een typische oplossing bestaat uit leidingen met een klein boorgat die in de betonplaat onder het vloeroppervlak worden gelegd.De oplossing wordt gewoonlijk gevoed door een condensatieketel of stadsverwarming.
Een veelgebruikte pomp zoals bijvoorbeeld de Grundfos UPS25-40 (zit in heel veel cv-ketels en vloerverwamingen) gebruikt in stand II 45 Watt (30Watt in stand I en 65 Watt in stand III).
De drie constante-drukmodussen, I, II en III, zorgen ervoor dat de Alpha2 dezelfde lage, medium of hoge druk in het systeem in stand houdt, ongeacht de vraag. Hierdoor kan de pomp als het ware kracht besparen, vooral wanneer de vloeistof zich langzaam door het systeem beweegt.
De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is.
Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water. Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Hoe warm mag de vloer worden bij vloerverwarming? Vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloer te maken krijgt met temperatuurwisselingen. Zolang de temperatuur niet te hoog wordt, is dit geen probleem. Je kunt het beste een maximum van 45 graden aanhouden.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
De CV pompt het water richting de vloerverwarmingsverdeler, waar het water in verschillende groepen opgedeeld wordt. Deze vloerverwarming verdeler is voorzien van een vloerverwarmingspomp. Deze pomp zorgt ervoor dat het warme water over de verschillende groepen wordt verdeeld.
Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van heet water door uw woning. Het rondpompen hiervan zal ertoe leiden, dat de temperatuur in de verschillende ruimtes van uw woning toeneemt. Voordat het water kan worden rondgepompt, zal dit eerst verwarmd worden door de cv-ketel in het cv-circuit.
Vloerverwarming uitschakelen tijdens de zomer
Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen. Schakel de pomp uit, die stroom verbruikt, net als de cv-functie van je verwarmingsketel.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Hoe vloerverwarming uitzetten? Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt. De thermostaat kan constant temperaturen meten en schakelen tussen gewenste temperaturen.
Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.
Vloerverwarming en radiatoren
Dan adviseren wij om voor een slimme thermostaat te kiezen, in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Deze slimme thermostaatknoppen sluit je aan op de radiatoren. Vervolgens kun je zowel de vloerverwarming als de radiatoren bedienen met de slimme thermostaat.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
de borging omhoog te wippen. de flowmeter aanwezige vlotter omlaag zal bewegen. Middels de schaalverdeling op het doorzichtige glaasje van de flowmeter kan men het debiet in liters / minuut aflezen. Door de zwarte instelring te verdraaien kan men het benodigde debiet instellen.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Cv-ketel met vloerverwarming
Heeft u alleen vloerverwarming in uw woning? Dan is het aan te raden om de watertemperatuur van de CV-ketel lager in te stellen. Een hoge temperatuur is niet nodig voor deze vorm van verwarming. Vaak kunt u de standaardinstelling van 80/90 graden verlagen naar 60 of zelfs 50 graden.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.