Klanten met een variabel contract gaan bij Essent bijna de helft meer betalen voor hun stroom. Het bedrijf verhoogt de kosten van 0,29 euro per kilowattuur naar 0,44 euro. Het tarief voor gas stijgt voor klanten van Essent met 30 procent. Per kubieke meter stijgt de prijs van gas van 1,51 euro naar 1,99 euro.
Sluit je een energiecontract af met een variabel tarief, dan wordt de prijs per kwartaal of maandelijks aangepast. De prijs evolueert mee met de groothandelsprijzen. Gaat de prijs van gas of elektriciteit omhoog of omlaag, dan zal ook jouw prijs stijgen of dalen.
We bieden je 2 standaard stroom- en gasproducten: ZekerheidsGarantie (vast leveringstarief) of Variabel (maandelijks opzegbaar).
Variabel tarief
Dan hebt u variabele tarieven. Deze tarieven mogen veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.
Op 22 september 2022 heeft Essent bekend gemaakt dat de tarieven van bestaande klanten per 1 oktober 2022 worden verhoogd. Gemiddeld gaan bestaande klanten 50% meer betalen voor stroom en 30% meer voor gas. De tarieven worden dan € 0,44 per kWh stroom en € 1,99 per m3 gas.
We zijn blij met onze klanten. Daarom geven we vaste klanten driedubbel voordeel. Met ons gratis klantprogramma Thuisvoordeel krijg je korting op je stroomtarief, schaf je voordelig energiebesparende producten aan en krijg je regelmatig mooie extra's.
De variabele leveringskosten bestaan uit de energie die u daadwerkelijk verbruikt. Deze stroom of gas wordt per kWh of per m3 met u afgerekend. De hoogte van de variabele leveringskosten worden vooral bepaald door de hoogte van uw verbruik.
Ons advies is dus: laat je energieprijs voor 1 jaar vastzetten. Wanneer je een contract met een vaste energieprijs voor 1 jaar kiest, heb je geen last van tussentijdse prijsstijgingen. Na een jaar kun je je contract weer vergelijken met andere voordelige contracten. Je kunt de prijs dan weer opnieuw laten vastzetten.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
Gemiddeld huishouden betaalt bij Essent volgend jaar 17,50 euro per maand meer. Huishoudens met een gemiddeld energieverbruik en een contract met variabele tarieven* betalen vanaf volgend jaar 17,50 euro per maand meer voor energie bij Essent.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Variabele tarieven bewegen mee met de markt. Bij een variabel contract liggen de tarieven voor stroom en gas niet vast. De tarieven zijn gebaseerd op de inkoopprijzen in de markt.
De prijsschommelingen zijn afhankelijk van de prijsdalingen en -stijgingen op die energiebeurzen. Leveranciers berekenen de prijs van een variabel energiecontract volgens een formule in deze vorm: (a * X) + b. X is de indexatieparameter.
Kies je voor een variabel tarief, dan wordt de prijs die jij voor je energie betaalt elk kwartaal berekend volgens de actuele marktprijzen. Je kiest dus voor een tariefformule en niet voor een vaste prijs. Het grote voordeel hier is dat wanneer de energieprijzen sterk dalen, je hiervan onmiddellijk meegeniet.
In november en december 2021 waren variabele contracten het voordeligst, legt een woordvoerder van vergelijkingssite Gaslicht.com uit. De tarieven voor vaste contracten waren namelijk gestegen, omdat de inkoopprijs van energie naar een hoogtepunt schoot, maar de variabele tarieven waren daar nog niet op aangepast.
Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens met een variabel energiecontract merken een stijging van de energieprijzen snel in hun portemonnee omdat hun energieleverancier het tarief twee keer per jaar - of vaker als dat vanwege marktomstandigheden nodig is - kan aanpassen.
Heb je een vast of variabel contract? Dan staat de terugleververgoeding een bepaalde periode vast. Net zoals je energietarief. Het bedrag dat je betaalt per kWh krijg je ook als je een kWh teruglevert.
Sinds 2002 vergelijken we namelijk onze energieprijzen met die van andere energiemaatschappijen. Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Wat is een variabel energiecontract? Een variabel energiecontract is juist een overeenkomst voor een onbepaalde tijd. Het contract loopt door, maar je kunt dit maandelijks opzeggen. Het tarief bij een variabel contract is een vast tarief voor 6 maanden dat de leverancier meestal op 1 januari en 1 juli aanpast.
Als je stroom en/of gas nodig hebt, kun je vaak kiezen uit twee soorten contracten. Namelijk: een flexibel contract met variabele tarieven, of een contract met een vaste looptijd en vaste tarieven. Dat laatste noemen we vaak 'je tarieven vastzetten'.
Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.
Klanten die nu moeten overstappen naar een nieuw energiecontract, schrikken zich een hoedje van de prijzen voor gas en stroom. Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt.
Als we het hebben over energietarieven bedoelen we daarmee de variabele leveringskosten van stroom en gas. Dat is de prijs die je betaalt per eenheid gas (m3) of stroom (kWh). De variabele leveringskosten bestaan uit het kale leveringstarief, overheidsheffingen (energiebelasting en ODE) en btw.
Het verschil tussen vaste en variabele tarieven
Dit contract (vaak ook vast contract genoemd) heeft een vaste looptijd van 1,3 of 4 jaar en je variabele leveringskosten voor het verbruik van stroom en gas staat vast tijdens deze looptijd. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.