In de eerste plaats dient een neuspeertje natuurlijk om de neus vrij te maken. Erg handig: simpelweg in het peertje knijpen, zachtjes in het neusgat van je baby steken en weer loslaten. De neuspeer zuigt het overtollige slijm weg zodat je baby vrijer kan ademen.
Hoe gebruik je dit product: - Knijp de lucht uit het peertje alvorens het topje tegen de baby's neusgat te plaatsen. - Geef de druk op het peertje vrij om de zuigkracht z'n werk te laten doen. - Veeg het topje af alvorens de handeling opnieuw uit te voeren.
Maar hoe doe je dat precies? Sluit dat ene neusgat even af en houd de mond een beetje dicht met je vingers. Wacht enkele seconden: de slijmpjes moeten dan door het andere neusgat stromen; Veeg het neusje van je baby af met een zacht kompres of een zakdoekje.
Gebruiksaanwijzing: Knijp het pompje in zodat er een vacuum ontstaat. Steek het neusstukje voorzichtig in het neusgat dat verstopt zit. Sluit het andere neusgat af met je vinger. Laat nu het pompje langzaam los zodat het zich kan vullen met de snottebel.
Je baby ademt in de eerste maanden uitsluitend door de neus. De baby weet nog niet dat de oplossing is om door de mond te ademen. Dit kan er zeker voor zorgen dat de baby benauwd klinkt tijdens een neusverkoudheid. Stikken in slijm of snot komt echter zelden voor.
Ga met je kindje in een dichte badkamer zitten terwijl een hete douche loopt. Dit kan slijm losmaken en hoest verlichten. Doe dit voor het slapengaan. Zet het hoofdeinde van de wieg of het bedje omhoog, maar leg de peuter niet op kussens of zacht beddengoed, aangezien dit het risico op wiegendood vergroot.
Zoutoplossing tegen neusverstopping bij baby's
Net als bij volwassenen is het een effectieve manier om met een zoutoplossing de verstopte neus van je baby open te maken, waardoor hij weer vrij kan ademen. Hoeveel zout en wat voor zout je gebruikt, komt bij baby's erg nauw.
Neem voldoende zoutoplossing Nacl 0.9% in het spuitje. Doe het spuitje in een neusgat en spuit de zoutoplossing voorzichtig maar vlot in het neusgat. Dit herhaalt u bij het andere neusgat. Spoel vlot door, omdat op die manier het slijm wegspoelt.
Het neuspeertje en de oorreiniger zijn makkelijk en effectief, doordat ze een zachte zuigkracht uitoefenen. Hoe gebruik je dit product: Knijp de lucht uit het peertje alvorens het topje tegen de baby's neusgat te plaatsen. Geef de druk op het peertje vrij om de zuigkracht z'n werk te laten doen.
Dit is een erg adequaat middel bij het begin van een neusverkoudheid: breng een kopje water aan de kook en voeg er een paar theelepeltjes keukenzout aan toe. Laat afkoelen en druppel het meermaals daags in beide neusgaten. Prikkelt in het begin wel wat, maar is een zééér efficiënt middel.
Is uw kind snel en vaak verkouden, dan kunt u langer doorgaan met één keer per dag spoelen. Heeft uw kind een sonde dan kunt u bijvoorbeeld twee keer per dag de neusspoelen.
Spoed: Bel direct de huisarts of de huisartsenpost als uw kind benauwd is. U merkt dit aan: een piepende ademhaling. een snelle ademhaling.
Verkouden baby: is dat onschuldig? Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
Hou een tissue zo'n 5 centimeter van bij je kinds gezicht en laat hem door de mond blazen. Lukt dit, vraag vervolgens hetzelfde te doen met de neus. Vanaf wanneer de tissue waait door neuskracht, leg dan een (propere, duh) zakdoek op het gezicht van je kind en laat hem door de neus blazen.
Hierdoor kan uw kind slecht door de neus ademen. Het snot kan uit de neus lopen (loopneus) of naar achteren naar de keel lopen. Door het geïrriteerde slijmvlies in neus en keel kan uw kind gaan niezen of hoesten en keelpijn krijgen. Een klein kind kan koorts krijgen.
Het leegzuigen van je baby's neusje wordt aanbevolen bij een verstopte neus en dit kan zo vaak als nodig worden gedaan. Denk vooral aan het leegzuigen vóór de maaltijd of voordat je baby gaat slapen. Otrivin Baby Neusjesreiniger helpt je baby normaal te ademen, te eten, te slapen en zich weer beter te voelen.
Baby's en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.
Zelf hun neus snuiten, dat kan het grut nog niet. Maar met de neuspeer, een soort ballonnetje, kun je het snot er voor ze uitzuigen. Door 'm eerst plat te drukken, in de neus van je baby te stoppen en er vervolgens langzaam weer lucht in te laten, zuigt ie slijm mee.
Het kind moet minstens 10 maal in- en uitademen. In de voorzetkamer zie je een klep heen en weer bewegen telkens je kind in- en uitademt. Als dit moeilijk lukt, neem dan je kind op de schoot, stel het gerust en ondersteun zachtjes zijn kin terwijl je het masker op zijn neus en mondje zet.
Druppels met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg, zodat u vrijer kan ademen. U merkt meteen dat u uw neus makkelijker kunt snuiten. Ook kunt u met de zoutoplossing aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen.
Het helpt bij het voorkomen van chronische neusverstopping en verkoudheid. Het is goed voor je houding, je voorkomt hiermee een holle rug. Als je door de neus ademt, hou je meestal je lippen op elkaar. Zo worden de tong en de lippen sterker.
Het snot uit het neusje droogt op en kan in en rondom de neus voor korstjes zorgen. Het verwijderen hiervan is vaak onprettig voor de baby. Als je baby verkouden is kun je wat Nisita® neuszalf in en rondom het neusje smeren. De vaseline in de zalf zorgt ervoor dat korstjes zacht worden en makkelijk te verwijderen zijn.
Nergens ter wereld is het aantal gevallen van wiegendood zo laag als in Nederland, mede dankzij strenge richtlijnen. Maar zelfs die kunnen niet voorkomen dat het toch nog 10 tot 15 keer per jaar gebeurt.