De bodem van de pan verwarmt het voedsel. Een keramische kookplaat bestaat uit een glasplaat met daaronder een elektrische gloeispiraal die werkt als een soort straalkachel. De infraroodstraling (de 'warmtestraling') van de gloeispiraal straalt door de glasplaat heen en verwarmt de bodem van de pan.
De waakvlam is geplaatst in het midden van de kookplaat, tussen de voorste en achterste branders. Van de waakvlam lopen smalle pijpjes naar de branders. Als het gas wordt opengedraaid, komt de hitte via het pijpje naar het uitstromende gas, zodat het ontvlamt.
Werking. Het gas dat binnenkomt via de leiding, gastank of gasfles wordt onder druk via een inspuitstuk ingespoten in de mengkamer. Door de snelheid waarmee dit gebeurt wordt primaire lucht aangezogen. Zo ontstaat het primaire gas-lucht-mengsel dat naar de eigelijke brander wordt geleid.
Wanneer je de snelkookplaat inschakelt, wordt direct het volle vermogen opgewekt, zodat de plaat zo snel mogelijk wordt verhit tot een temperatuur van 600 graden Celsius.
Bij elektrisch koken wordt een gietijzeren plaat van enkele centimeters dik aan de onderkant verwarmd door een elektrische verwarmingsspiraal. Als je op deze warme plaat een pan plaatst, warmt de pan op door warmtegeleiding. Voor een goede warmteoverdracht moet de pan een zo vlak mogelijke bodem hebben.
Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
Gaskookplaten worden wel met een stekker geleverd, omdat deze alleen stroom nodig hebben voor de elektrische ontsteking. Bij gaskookplaten ontbreekt wel de gasslang, omdat deze door een erkend installateur geplaatst moet worden.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten. Daarvoor zijn Hoogoven temperaturen nodig.
De poorten waar het gas doorheen komt kunnen verstopt zijn met voedselresten of door reiniging nat zijn geworden. Dit is waarschijnlijk het geval als de vlammen rondom de gaspit ongelijk zijn. Schakel het gas uit en wacht tot de deksel van de betreffende gaspit is afgekoeld.
Hoe vaak maak je het gasfornuis schoon? Hoewel dit afhankelijk is van hoe vies je fornuis wordt, is het aan te raden om je gasfornuis ten minste één keer per week schoon te maken. Doe je dit regelmatig en onderhoud je het fornuis goed, dan is het wekelijks schoonmaken zo gedaan.
Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!
Hoe warm de kookplaat wordt, wordt bij een keramische kookplaat bepaalt door de kookstand die je instelt. Een hoge kookstand staat gelijk aan hoog vuur bij gas. Je kiest de juiste kookstand van de kookplaat met de touch knoppen. Hiermee stel je ook eenvoudig de kookzone in die je wil gebruiken.
Vroeger was koken op een gaskookplaat de standaard, maar tegenwoordig hebben we de keuze uit verschillende soorten kookplaten. Er zijn keramische, inductie- en gaskookplaten en domino elementen.
Het aantal branders varieert en is afhankelijk van het merk en de aard van de kookplaat. Bovendien bestaan er verschillende types branders: men onderscheidt branders met één enkele branderring, dubbele ring tot zelfs een drievoudige ring.
BISON High Temp bereikt de hoge hittebestendigheid na volledige uitharding. De uitharding kan worden versneld door de kit op te warmen tot maximaal 150°C.
Koken op inductie is veilig. Er ontstaat een magnetisch veld tussen de kookplaat en de pan, waardoor alleen de bodem van de pan warm wordt. Staat er geen pan op de kookzone, dan wordt deze ook niet warm. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit.
Omdat een elektrische kookplaat veel stroom verbruikt kan deze niet worden aangesloten op een normaal stopcontact. Dit komt omdat een enkele groep een maximum vermogen kan leveren van 230V x 16A = 3680 Watt. Een kookplaat vebruikt al snel zo'n 6000 Watt.
De uiterlijke kenmerken van een perilex aansluiting
De stekkers van nagenoeg alle elektrische apparaten in jouw woning zijn voorzien van twee stalen pinnetjes. Hierdoor kan jij ze heel makkelijk in het stopcontact steken. Er zijn tegenwoordig echter ook apparaten die over een stekker met vier pennen beschikken.
Kijk in je meterkast. Zie je een fornuisgroep? Dan levert het Perilex stopcontact 2-fasen stroom. Kies een elektrische kookplaat die geschikt is voor 2 fasen.
Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Wil je een goede kookplaat met 4 of 5 kookzones, dan is het een kwestie van een belletje naar de elektricien. Als jij een zeer krachtige kookplaat wil, heeft een overstap meer voeten in de aarde.
Wat is goedkoper? Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.