Heat In A Click is een direct, draagbare en herbruikbare warmtezak. De warmtezakken bevatten een niet-giftige, B-Phosphinol zoutoplossing genaamd “Natriumacetaat” in een afgesloten plastic zak. Met een klik van een metalen schijfje zal de zak een temperatuur van 54°C bereiken.
Een hotpack bestaat uit een plastic zakje met daarin een oververzadigde oplossing en een metalen muntje. Wanneer je het muntje indrukt, zal de vloeistof uitkristalliseren. Hierbij komt warmte vrij waarmee je je kan verwarmen. Hotpacks worden vaak gebruikt door bergbeklimmers om bijvoorbeeld hun voeten warm te houden.
Met een heatpack kunt u dieren of planten tijdens het vervoeren gemakkelijk op een stabiele temperatuur houden. Dit zorgt voor stabielere waterwaarden en minder stress tijden transport. Daarnaast worden de heatpacks ook gebruikt voor bescherming van foto apparatuur tijdens koude dagen.
Een handwarmer (soms hotpack genoemd) is een plastic zakje dat onderkoeld natriumacetaat (CH3COONa) in water bevat. Door het metalen plaatje in de vloeistof te knikken wordt de latente warmte vrijgegeven. De faseovergang begint met het vormen van natriumacetaattrihydraat-kristallen (CH3COONa.
Hoe werkt een handverwarmer? Handverwarmers bevatten een gel dat geactiveerd wordt door het indrukken van een metalen button. Hierdoor ontstaat een chemische reactie en komt warmte vrij. Na gebruik wordt de handverwarmer in heet water gelegd, waardoor hij opnieuw gebruikt kan worden.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
De voordelen van warm houden
Warmte kan namelijk helpen je spieren te ontspannen en stimuleert veranderingen op celniveau zoals het beter laten stromen van het bloed.
De wegwerp handwarmer blijft tot 12 uur warm met een gemiddelde temperatuur van 55 graden Celsius. Handwarmers die op lichtere brandstof werken kunnen meer dan zeven uur warm blijven bij een maximum van 55 graden Celsius.
Met deze handwarmer behoren koude handen tot het verleden. Ze zijn uitermate geschikt om te gebruiken bij koud weer. Ze zijn uit de verpakking direct te gebruiken en werken wel 7 uur achter elkaar. De handwarmer past in iedere handschoen, jas- of broekzak.
Voor eenmalig gebruik.
De exotherme reactie verbruikt de actieve kool en oxideert het ijzer. Zodra de brandstof op is, stopt de reactie en wordt het poeder hard.
Als je lange tijd niet doucht na het sporten, kan je ook infecties oplopen. Schimmels groeien sneller in warme en vochtige omgevingen. Zweterige sportbeha's staan er dan ook om bekend dat ze schimmelinfecties onder en rond je borsten kunnen veroorzaken.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek.
Wat verder helpt om de pijn te verlichten, is warmte. Neem een warme douche, of door een warme pittenzak of kruik in uw nek te leggen. Hierdoor ontspannen de spieren, waardoor u ze gemakkelijker kunt bewegen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Warmte helpt je spieren ontspannen. Eens de pijn is afgenomen kan je ze opnieuw soepeler bewegen. Een warmtebron is dan ook aangewezen bij pijnlijke spieren, maar ook bij bijvoorbeeld een stijve nek of schouders. Goede hulpmiddelen om je stijve spieren te behandelen zijn onder meer een warmtezalf of warmtekussen.
Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat koelen een positief effect heeft op herstel bij een blessure. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat ijs juist averechts werkt op zowel het herstel als de sportprestatie bij blessures!
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Het meest gebruikte protocol is 20 minuten koelen, dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Koud douchen is beter voor de huid
Warm douchen kan als gevolg hebben dat de huid uitdroogt. Dit komt omdat poriën open gaan staan en er zo huidoliën vrij komen en worden afgespoeld. Dus als je last hebt van een droge huid is het raadzaam om het eens te proberen om met koud water te douchen.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Handwarmers en voetwarmers
Bij Decathlon vind je hand en voet warmers die er voor zorgen dat deze problemen tot de verleden tijd behoren!