De handdouche zit ongeveer halverwege de douche, qua hoogte. Vaak op een glijstang, maar soms ook vast op de wand. In de beide gevallen is er sprake van een handdouche die u in de hand kunt nemen om het lichaam schoon te spoelen of de douche zelf schoon te maken.
Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Het is een kraan met daarin een thermostaat. Die regelt de temperatuur van het water, zodat u die met één knop kunt instellen. Draai de knop warmer of kouder, waarna de thermostaat zorgt voor de menging van warm en koud water om de gewenste temperatuur aan te geven.
Door het design van de douchekop wordt de lucht onder druk met het water vermengd. De lucht zet uit op het moment dat de waterstraal de sproeier verlaat. Door die grotere druk verhoogt de watersnelheid en geeft de douchestraal meer comfort en een betere reiniging, ook bijvoorbeeld bij het uitspoelen van shampoo.
Het grote verschil is dat de douchekop niet voorzien is van een douche slang zoals dat bij een traditionele douche het geval is. De regendouche kop zit verbonden aan een buis waardoor het water loopt. Deze buis wordt vaak ook gebruikt om een losse handdouche aan te bevestigen en fungeert dan als een glijstang.
De handdouche zit ongeveer halverwege de douche, qua hoogte. Vaak op een glijstang, maar soms ook vast op de wand. In de beide gevallen is er sprake van een handdouche die u in de hand kunt nemen om het lichaam schoon te spoelen of de douche zelf schoon te maken.
Hoe groter de douchekop, des te meer water deze nodig heeft om op volle kracht te sproeien. Een reguliere kop 'verbruikt' circa 11 liter per minuut, terwijl een echte regendouche (met een doorsnede van 18 cm) al snel 25 liter per minuut nodig heeft voor een optimale werking.
Over het algemeen verbruikt een regendouche meer water dan een gewone douche. Een reguliere douchekop verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Een regendouche verbruikt algauw 20 liter water per minuut.
De Hansgrohe Croma 100 Vario EcoSmart Handdouche is wat ons betreft de allerbeste douchekop. Deze douchekop kent vier straalsoorten, is makkelijk te reinigen, is makkelijk te monteren en is ook nog eens voordelig geprijsd. Al met al heeft deze douchekop alles waar je naar op zoek kunt zijn voor een basis douchekop!
Als je niet zeker weet welke douchekop je hebt dan kun je dit eenvoudig testen door het douchewater 1 minuut lang in een emmer te laten stromen. Als er meer dan 7 liter in de emmer zit, heb je nog geen zuinige douchekop.
In de neutrale stand stop je de waterstraal en zet je de douche uit. Draai je de ene kant op dan gaat de hoofddouche aan, draai je de andere kant op dan gaat de handdouche aan. Hoe verder je de knop open draait, hoe krachtiger de straal wordt.
Eenknops thermostaat handmengkraan
Doorgaans veroorzaakt het draaien rond een verticale as de verandering van temperatuur van het water terwijl de verticale beweging van de hefboom de stroomsnelheid bepaalt. Omlaag om de kraan te sluiten, omhoog om hem te openen.
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen.
Desondanks zit er wel een verschil in. De regendouche geeft een fijne straat uit een brede kop. Deze kan vierkant of rond zijn, maar het effect blijft gelijk. Met een stortdouche valt het water met dikkere stralen naar beneden en dat geeft het effect van een waterval.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Het maakt dus niet uit voor welk merk je kiest, het is vooral belangrijk dat jij het design mooi vindt en dat het past bij de stijl die je in huis wilt. Buiten het design zit er niet veel verschil tussen Grohe en hansgrohe, de kwaliteit van beide merken is hoog.
Hoeveel bespaar je met een waterbesparende douchekop? Een gemiddeld huishouden (2,2 personen) bespaart met een spaardouchekop jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas (samen € 60 ).
Veel waterbesparende regendouches verbruiken circa 8 liter per minuut. Normale regendouches laten al gauw 20 liter per minuut aan water door. Dit verschil betekent in de praktijk € 800,- per jaar extra kosten aan water en energie (bij een gezin).
Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig. Heb je een gezin en stapt iedereen dagelijks onder de douche dan loopt het gasverbruik al snel op.
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Als je een groot debiet wil, met een grote druk, moet de initiële druk in je installatie nog groter zijn. Normaal zit je met een gewone huisinstallatie binnen rond de 5 a 6 bar, wat zeker voldoende moet zijn als de leidingen naar die douche groot genoeg zijn.
Alles dubbel
Bij dubbel douchen horen twee douchekoppen en -knoppen. Zo kan ieder voor zich de temperatuur regelen en krijg je daar geen gedoe over. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt, met een extra grote regendouche, masserende hydrojet of zelfs watervallen uit de muur.