Bij EPTE wordt onder echogeleide een dunne naald ingebracht rechtstreeks in de pijnlocatie. Dit gaat zeer nauwkeurig en u kunt live meekijken hoe dit gebeurd. Wanneer de naald op zijn plek in het aangedane en pijnlijke gebied wordt er stroom doorheen geleid.
EPTE staat voor 'Percutane Electrolyse Therapie' en is een speciale behandelmethode om pijnklachten aan pezen en spieren te bestrijden. Met deze bewezen effectieve therapie wordt de lokale celstofwisseling bevorderd. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelvermogen bevorderd op de plek waar je de pijn ervaart.
De kosten voor de echografie zijn éénmalig 55euro. Zonder een degelijke echografie is een behandeling middels Percutane Electrolyse Therapie niet effectief.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Percutane electrolyse is een techniek die ontwikkeld is voor de behandeling van (chronische) tendinopathieën. Hierbij breng je onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied. Een zwakke elektrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect.
Percutaneous Needle Electrolysis (PNE) is een behandelmethode voor (chronische) peesklachten, slijmbeurzen, kapsel en bandklachten, beknellingen van zenuwen en acute (ontstekings)klachten van spieren.
Wat is PNE (Percutaneous Needle Electrolysis)?
PNE is net als EPTE een variant van percutane electrolyse therapie; een licht-invasieve behandelmethode voor korte en langdurige klachten aan pezen, spieren en gewrichten.
Deze behandeling kan met lichte pijn gepaard gaan, maar is minder pijnlijk dan Dry needling. Daarom is de Shockwave therapie een goed alternatief voor Dry needling wanneer deze behandeling te pijnlijk is voor de patiënt. Bijwerkingen komen nauwelijks voor.
Shockwave therapie vergoeding via fysiotherapeut
Shockwave therapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Shockwave therapie valt onder de behandelmethodes van de fysiotherapeut. Om de kosten vergoed te krijgen zul je dus een aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie moeten afsluiten.
Er zijn geen bijwerkingen bekend. Het is wel mogelijk dat de behandelde plek een lichte roodheid van de huid of zwelling laat zien. Ook kan een lichte bloeduitstorting of blauwe plek voorkomen. Deze verschijnselen verdwijnen binnen enkele uren, hooguit enkele dagen na de behandeling vanzelf.
Een behandeling middels EPTE is niet pijnlijk. De naald is zeer dun (vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij acupunctuur) en gaat rechtstreeks in het probleemgebied. Alleen het te behandelen weefsel wordt hierdoor “geraakt”.
Shockwavetherapie bij een peesontsteking
Hoewel fysiotherapie u mettertijd van uw peesontsteking zal verlossen, is shockwavetherapie wellicht een interessantere keuze. Deze nieuwe therapie pakt de ontsteking direct aan, waardoor het herstel sneller verloopt.
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af.
De behandeling
Middels onderzoek wordt vastgesteld welke behandeling het beste bij de klachten past. De shockwave behandeling wordt vaak gecombineerd met podotherapie en fysiotherapie. Vaak zijn 3 tot 5 behandelingen voldoende om jouw klachten te verhelpen. Na 2 tot 3 behandelingen is het effect vaak al merkbaar.
Kosten shockwave therapie
Onderzoekers stellen dat het optimale resultaat van shockwave therapie wordt bereikt bij 2 tot 6 behandelingen. De kosten voor één behandeling bedragen ongeveer 75 euro. Een behandeltraject kost dus doorgaans zo'n 150 tot 450 euro.
Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot genezing aanzetten. Het zijn drukgolven van buitenaf, die via een behandelkop worden toegepast. De trillingen activeren de eigen genezingskracht van het lichaam. In gemiddeld zes behandelingen is de patiënt van de meeste klachten af.
De behandeling zelf kan vrij pijnlijk zijn, maar elke patiënt ervaart dit weer anders.. De geluidsgolven (een soort hard tik-geluid) kunnen behoorlijk stevig aankomen, zeker in het begin van de behandeling. De intensiteit kan echter aangepast worden aan de pijngrens van de patiënt.
Dry needling behandeling
Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals ontstekingen aan de bindweefselband onder de voet (fasciitis plantaris en hielspoor). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit probleem bevorderen, zoals rood vlees. Ook te veel omega-6 vetzuren kunnen hiertoe bijdragen.
Afhankelijk van de ernst van de hielpijn kan een lichte oefening als rustig wandelen nog wel goed zijn. Het is goed om in beweging te blijven en niet volledig stil te gaan zitten, maar dit kan het beste door een therapeut beoordeeld worden.
Naast het dragen van stevige schoenen moet je ook rusten met hielspoor. Wanneer de voet meer rek nodig heeft, kan een hielspoor sok helpen. Ook al moet je rusten bij hielspoor; door een lichte spanning kan de peesplaat wat meer rek krijgen om grote trekkrachten beter op te vangen.
De koude en warmte zijn je beste vrienden in geval van een peesontsteking.
De belangrijkste klachten zijn pijn en stijfheid. Soms is de plek ook gezwollen of voelt warm aan. Het bewegen van het lichaamsdeel waar de ontsteking zit, is vaak pijnlijk. Soms heb je last van uitstralende pijn.