De thermische evenaar hangt af van de topografie van een gebied. Zeestromingen en gebergtes zorgen ervoor dat de temperatuursgradiënt niet op elke lengtegraad gelijk is, zodat de thermische evenaar niet overal gelijk is aan de geografische evenaar. Gemiddeld ligt deze echter op ongeveer 5°N.
Breedtegraden drukken we uit in graden van 0 tot 90 graden. => Onthouden: Hoge breedte = dichtbij de Noord/Zuidpool (90 graden) = koud. Lage breedte = dichtbij de evenaar (0 graden) = warm.
In de gebieden op de evenaar is het zonlicht het felst is, omdat de zon hier loodrecht bovenstaat. Landen die 'op de evenaar liggen' zijn bijvoorbeeld: Kenia, Somalië, Brazilië en Indonesië. In deze landen is het dus erg warm. Hoe verder een land van de evenaar af ligt, des te koeler zal het land zijn.
De tropische zone ligt het dichtst bij de evenaar.
De regel luidt: hoe dichter bij de evenaar, hoe warmer en hoe verder daarvandaan hoe kouder. Dit temperatuurverschil komt door de bolling van de aarde en de stand van de aarde ten opzichte van de zon.
Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h. Op de noord- en de zuidpool is de snelheid nul.
Ecuador - het land is naar de evenaar genoemd.
Op de evenaar is de dag ongeveer even lang als de nacht, en ga je nog verder naar het zuiden dan is de nacht langer dan de dag.
De evenaar is een denkbeeldige lijn op de aarde, in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. Deze lijn verdeelt de aarde in het noordelijk halfrond en het zuidelijk halfrond. De snelheid van de draaiing van de aarde is op de evenaar het grootst en bedraagt maar liefst 1670 kilometer per uur!
Op het noordelijk halfrond bevindt de evenaar zich in zuidelijke richtingn en daardoor zien we de zon boven onze lokale horizon 's middags in het zuiden. Maar op het zuidelijk halfrond bevindt de evenaar zich in noordelijk richting, en daarom zal de zon daar 's middags over het noorden bewegen.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
Quito, de hoofdstad van een land dat vernoemd werd naar de evenaar, bevindt zich maar nét op het zuidelijk halfrond.
Aan de evenaar is het warmer dan aan de polen, want daar staan de stralen van de zon loodrecht op de aarde. Daar stijgt warme lucht de atmosfeer in.
Nog warmer na een regenbui
De lucht koelt namelijk wel degelijk een paar graden af na een regenbui. Maar als de aarde en atmosfeer tijdens het regenen nog aardig warm zijn zoals in deze tijd van het jaar, voel je die koelte niet.
Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er nog boven je aanwezig is en op je drukt.Daardoor is de luchtdruk lager en worden de luchtdeeltjes minder samengedrukt dan lager in de atmosfeer.
Gelegen op slechts 1300 kilometer boven de evenaar, midden in de azuurblauwe Caribische Zee en omgeven door mooie stranden. Weerbericht voor het hele jaar: een gemiddelde temperatuur van 27 graden, veel zon en een heerlijk verkoelend briesje.
De evenaar of equator is een denkbeeldige lijn op het aardoppervlak in de vorm van een grootcirkel midden tussen de polen. De evenaar verdeelt de aarde in twee gelijke helften, een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond en kruist de meridianen onder een hoek van 90°.
De evenaar is een denkbeeldige lijn (je kunt hem dus niet in het echt zien) die over de aarde loopt. De wereldbol is verdeeld in een bovenhelft (noordelijk halfrond) en een onderhelft (zuidelijk halfrond). De grens tussen deze helften heet de evenaar.
De schemering duurt het kortst aan de evenaar, doordat de zon hier recht omlaag onder de horizon verdwijnt. Ook binnen landsgrenzen zijn er verschillen; zo duurt de burgerlijke schemering rond de langste dag op Rottum 5 minuten langer dan in Maastricht, en in Essen 4 minuten langer dan in Virton.
In onze zomer staat het noordelijk halfrond richting de zon, en daardoor wordt de invalshoek van de zon groter. De zonnestralen hoeven een minder lange weg af te leggen om het noordelijk halfrond te bereiken. Het is dus relatief gezien bij ons warmer dan in de winter! Het zuidelijk halfrond ligt nu 'in de schaduw'.
Dat komt door de stand van de aardas: de draaias van de aarde die tussen de noord- en zuidpool loopt.Deze as staat een beetje schuin ten opzichte van het vlak waarin de aarde rond de zon draait.
De twee continenten die geheel op het zuidelijke halfrond liggen zijn Australië en Antarctica.
De ITCZ is een denkbeeldige zone die rond de evenaar loopt, waarbinnen een lijn beweegt.
De keerkringen zijn bijzondere parallellen (aan de evenaar) die de maximale afstand van de evenaar weergeven waar de zon in de middag in het zenit staat; loodrecht boven de waarnemer. De Kreeftskeerkring bevindt zich op ongeveer 23°26' noorderbreedte en de Steenbokskeerkring op ongeveer 23°26' zuiderbreedte.
Zijn de nachten op de evenaar gedurende alle jaargetijden even lang? Ja, op een plaats op de evenaar duurt een nacht altijd 12 uur (en de dag dus ook). Waarom verschilt de lengte van de nachten op andere plaatsen op de aarde? Dat komt omdat de aarde niet 'recht' staat.