Een voorschot ziet altijd op een deelbetaling van het aankoopbedrag. Het voorschotbedrag kan tussen de 1% en 99% van het aankoopbedrag liggen, maar mag bij een consumenten(ver)koop maximaal 50% bedragen. De uitzondering hierop is dat de consument instemt met betaling vooraf. Dit is bij de meeste webwinkels het geval.
Het voorschot op het loon betekent dat er eerder een hoger loon wordt ontvangen, waarover dus meer belasting en premies inhoudingen worden. Door de verrekening wordt het loon later lager waardoor er dan minder inhoudingen plaatsvinden.
U moet uw hele jaarverbruik – meestal een fors bedrag – niet in één keer betalen, maar betaalt gedurende het jaar voorschotten. Die zijn een schatting van uw verbruik, die meestal gebaseerd is op de meterstanden van het voorgaande jaar of op uw verbruikshistoriek van de afgelopen drie jaar.
Redelijke termijn. Maak je vooraf geen afspraken over een termijn voor de uitvoering spreekt de wet over een 'redelijke termijn'. Als het bedrijf zich niet aan die redelijke termijn houdt heb je als consument ook het recht om het contract te ontbinden en een volledige terugbetaling van je voorschot te eisen.
Een handelaar mag wel een voorschot vragen, het is ook gebruikelijk, zeker bij grote bedragen of dingen die op maat gemaakt worden zoals hier een keuken. Hoeveel dat is spreek je zelf af met de verkoper. Gewoonlijk is het 25 à 30% van het totale bedrag.
De wet zegt niets over de vraag of u als consument wettelijk verplicht bent om een voorschot te betalen. Dit betekent dat de onderneming u als consument in principe niet kan verplichten tot het betalen van een voorschot.
Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar buitensporige bedragen van 50% en meer zijn af te raden.”
Een voorschot bewijst dat de koper de verkoop van je huis of het appartement ernstig neemt. Mocht er alsnog iets fout lopen en je moet als verkoper een gerechtelijke procedure opstarten tegen de koper, dan kan het voorschot eventueel als schadevergoeding dienen.
Verrekening voorschot
Een betaald voorschot dient verrekend te worden met het nog te betalen bedrag. Dit klinkt logisch, maar is dit niet altijd. Bijvoorbeeld wat te doen als een voorschot is betaald voor een bepaalde collectie zomerkleding, maar deze collectie kan niet op tijd worden geleverd, althans pas na de zomer.
Met betrekking tot voorschotten bestaat er geen wettelijke regeling. Dat is vrij overeen te komen door de leverancier en de klant. Een voorschot van 10 of 15 procent is in veel sectoren gebruikelijk, maar is nooit verplicht. Alle voorschotten zijn wettelijk toegelaten, gaande van 0 procent tot 100 procent.
Het betalen van een voorschot is niet wettelijk verplicht maar meestal eist de verkoper of aannemer dat wel. Vaak valt het bedrag van het voorschot samen met de schadevergoeding die u moet betalen als u de koop of aannemingsovereenkomst verbreekt.
Op een voorschotfactuur moeten dezelfde verplichte onderdelen staan als op een gewone factuur. Zo moeten de factuurnummers ook op chronologische volgorde komen te staan. Ook moet je op het voorschot BTW berekenen. Gebruik hierbij hetzelfde BTW-tarief als op de eindfactuur.
"Het is ook begrijpelijk. Aannemers moeten voor de uitvoering van werken allerhande grondstoffen en materialen aankopen en de btw voorschieten", legt Allaert uit. "Op de omvang van een voorschot geldt geen wettelijke limiet. Maar excessieve bedragen van 50 % en meer zijn af te raden."
Wanneer een medewerker een deel van zijn salaris vroegtijdig wilt ontvangen, kan je de medewerker een voorschot betalen. Dit is loon dat je uitbetaald, dus het is belangrijk dat dit voorschot ook verrekend wordt op de loonstrook van de medewerker.
Het loon moet op regelmatige tijdstippen betaald worden: ten minste twee maal per maand met een tussenpoos van ten hoogste 16 dagen voor de arbeiders. Er moet dus steeds een voorschot betaald te worden aan arbeiders. Dit voorschot moet bij benadering overeenstemmen met het verschuldigde nettoloon.
Stopt uw contract binnenkort? Dan mag uw werkgever alle bedragen verrekenen die hij nog van u moet krijgen. Bijvoorbeeld studiekosten, een lening, of een boete omdat u het concurrentiebeding overtreedt. Uw werkgever verrekent deze bedragen vaak bij de eindafrekening.
Vooruitbetaling is het verschuldigde (geld) overhandigen of overboeken voordat de tegenpartij zijn verbintenis is nagekomen. We spreken van vooruitbetaling tot op het moment waarop de koper de feitelijke macht krijgt.
Antwoord. We raden u aan om via een aangetekend schrijven dit voorschot terug te vragen. Verduidelijk in dit schrijven waarom u dit voorschot terug wilt en wijs hem op de fouten die er toen gebeurd zijn. Als dit schrijven niets uithaalt, neemt u best een advocaat onder de arm.
Is aanbetalen verplicht? Een aanbetaling is niet verplicht. U moet alleen vooruit betalen als u dat hebt afgesproken met de verkoper. Een afspraak over aanbetaling staat bijvoorbeeld in de overeenkomst of in de algemene voorwaarden.
In de meeste gevallen wordt er ook een eigen inbreng gevraagd van ongeveer 20 % en de bijkomende kosten moeten zelf gefinancierd worden. Deze eigen middelen kunnen dan gebruikt worden om het voorschot te betalen. Een voorschot kan niet mee gefinancierd worden in het woonkrediet zelf.”
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
Om de koper te beschermen, legt de wet strenge regels op, onder meer over de betaling. Bij het compromis mag een voorschot van maximaal 5 procent van de totale kostprijs gevraagd worden. De rest van de betalingen moet in schijven gebeuren, en die mogen nooit de prijs van de al uitgevoerde werken overstijgen.
In eerste instantie zal de verkoper een factuur opstellen met daarop het gevraagde voorschot. Vervolgens zal je het voorschot betalen en nadien, bij levering van de goederen of prestatie van de diensten, zal de eindfactuur volgen en wordt het voorschot daarin verwerkt.
10. Hoeveel moet ik aanbetalen? Een aannemer moet materiaal inkopen voordat hij begint, dus is het logisch dat hij om een aanbetaling vraagt. Gangbaar is 10 procent vooraf en 10 procent na de oplevering, met tussendoor een aantal termijnen die afhankelijk zijn van de grootte van het project.
Laat je een volledige dakrenovatie uitvoeren, dan kan het zijn dat de dakwerker een initiële aanbetaling vraagt van 5% en een tweede aanbetaling wanneer de materialen worden afgeleverd. De rest wordt dan verrekent op de eindfactuur.