U heeft een afspraak voor hoeveel uur u maximaal oproepbaar bent. Voor de garantie-uren krijgt u altijd betaald, ook als uw werkgever u niet oproept om te komen werken. U moet werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren. Uw werkgever betaalt loon voor het totaal aantal uren dat u werkt.
Wanneer een gewricht langdurig in een bepaalde stand blijft staan, kan er een verkorting van de spieren en pezen ontstaan. Hierdoor kan een gewricht in een dwangstand komen, dit heet een contractuur.
U mag iemand maximaal 1 jaar als oproepkracht voor u laten werken. Daarna moet u de oproepkracht een overeenkomst aanbieden voor een vast aantal uren per week, per maand of een jaarurennorm (vaste arbeidsomvang). De werknemer mag zelf kiezen of hij hiermee akkoord gaat of oproepkracht blijft.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept. U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
#5 Moet ik bij het nul uren contract werknemersverzekeringen en loonbelasting betalen? Ja, iemand met een nul uren contract is 'werknemer' als het gaat om het inhouden van alle loonheffingen en afdragen van inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Rekenvoorbeeld: Wim heeft een arbeidsovereenkomst voor 40 uur per week. Zijn overeengekomen arbeidsomvang is dus (40 x 13) / 3 = 173,33 uur per maand. Zijn arbeidsomvang per kalenderjaar berekent u door dit getal met 12 te vermenigvuldigen: 173,33 x 12 = 2.080 uur per kalenderjaar.
Jij hebt met een 0 uren contact recht op WW. Een korte samenvatting: Het UWV kijkt bij de beslissing (of jij recht hebt op WW) naar het gemiddelde van de daadwerkelijk door jou gewerkte uren. Maar, let op, bij de berekening van de hoogte en de lengte van jouw WW houdt het UWV géén rekening met de uren op jouw contract.
Een nul uren contract beëindigen door iemand niet meer op te roepen is niet mogelijk. Er is alleen sprake van ontslag als een tijdelijk contract verloopt of als de werkgever de arbeidsovereenkomst op de juiste manier opzegt. Dit kan bijvoorbeeld met een vaststellingsovereenkomst.
Maar de termijn mag nooit korter zijn dan 24 uur. Vanaf 1 augustus 2022 moet uw werkgever u informatie geven over de dagen en uren die u moet werken. En ook over de oproeptermijn en het loon over uw garantie-uren en extra uren. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
Het tijdelijk niet voldoende werk hebben, komt in beginsel voor rekening en risico van jou als werkgever. Als werkgever moet je dan ook gewoon het loon over de niet gewerkte uren doorbetalen. Wel kan het in dat geval zijn dat de werknemer min-uren opbouwt. De werknemer moet deze uren op een later moment inhalen.
Gedurende een periode van drie maanden heb je structureel 20 uur per week gewerkt. Je arbeidsomvang (en dus óók je garantie-uren) wordt dan vermoed op 20 uur in de week in plaats van 12 uur per week.
De arbeidsovereenkomst met een minimum aantal uren is een deeltijd arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd waarin een arbeidsomvang van een minimum aantal uren is opgenomen en waaraan een oproepclausule is toegevoegd tot een maximaal aantal uren. Bijvoorbeeld minimaal 8 uur en maximaal 20 uur per week/maand.
Maximaal aantal uren werktijd
Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken. Over een periode van 16 weken mag u gemiddeld maximaal 48 uur per week werken.
Overuren worden in dezelfde belastingschijf belast als je normale uren. Je betaalt dus altijd tussen de 37,10% en 49,50% aan belasting over je overuren. Om uit te rekenen hoeveel belasting jij over je overuren moet betalen, moet je weten wat je belastbare inkomen (ook wel verzamelinkomen) van dit jaar is.
In het arbeidscontract of de cao staat meestal beschreven binnen welk tijdsbestek de opgebouwde vrije uren opgenomen moeten worden. Het is ook mogelijk dat overuren worden vergoed als loon. In dit geval betaalt de werkgever de opgebouwde overuren tegelijk met het normale salaris uit.
Er zijn cao's waarin een toeslag pas aan de orde komt bij veel overwerk. Bijvoorbeeld: voor de eerste vijf overuren per maand geldt het gewone uurloon; voor uren die meer gewerkt worden, geldt een toeslag van 25 procent (in totaal dus 125 procent van je gewone uurloon).
Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
U bouwt dus als het ware per dag dat u werkt een klein stukje aan vakantiedagentegoed op. Stel dat u recht heeft op 24 vakantiedagen per jaar. U bouwt dan per maand 2 vakantiedagen op. Na 3 maanden werken heeft u dus 6 vakantiedagen opgebouwd.
Op 1 juli 2015 is de ketenbepaling gewijzigd van 3 jaar naar 2 jaar door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Werknemers hadden vanaf dat moment na 2 jaar al recht op een vast dienstverband.
Het nul-urencontract is namelijk een arbeidsovereenkomst. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met de ketenregel. Dit houdt in dat er maximaal 3 contracten voor bepaalde tijd gegeven mogen worden, de maximale duur van deze contracten mochten voor 1 januari 2020 bij elkaar opgeteld de 2 jaar niet overschrijden.
Nee, nulurencontracten zijn niet verboden. De eerste 26 weken van de arbeidsovereenkomst is een nulurencontract mogelijk. Na deze 26 weken is dit alleen mogelijk als het in een cao is opgenomen. Daarbij moeten de aan de functie verbonden werkzaamheden incidenteel van aard zijn en geen vaste omvang kennen.