Een mijn is een wapen met de specifieke eigenschap dat het ontploft bij een 'aanraking' of bij nadering. Dit wil zeggen dat een sensor zal registreren dat het toestel met iets in contact komt.
Vele soorten en maten van antipersoonsmijnen
Door de opwaartse explosie zijn letsels aan de onder- en bovenbenen frequent, met amputatie als mogelijk gevolg. Ontploffingsmijnen zijn de meest voorkomende landmijnen.
Ze liggen verankerd aan een zwaar blok op de bodem van de zee. Ze zweven daardoor zo'n 6 meter onder het wateroppervlak want ze zijn bedoeld om schepen met een behoorlijke diepgang te treffen. Als een vaartuig in contact komt met de mijn, zal deze exploderen.
Landmijnen
Heel af en toe ruimt de Explosieven Opruimingsdienst een mijn uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Mijnen ontploffen als je erop stapt, er overheen rijdt, tegen struikeldraad loopt of met metaal in de buurt komt. Omdat niemand kan zien waar ze precies liggen, zijn landmijnen levensgevaarlijk.
Een onmogelijk naoorlogs dilemma. In Nederland lagen namelijk na de oorlog naar schatting 1,8 miljoen mijnen verstopt in ruim 5500 mijnenvelden die snel geruimd moeten worden.
Het mijnen ruimen kost bovendien ontzettend veel tijd en is erg moeilijk. Daarentegen kunnen mijnen heel snel gelegd worden door onderzeeboten, vliegtuigen, grote schepen of kleine bootjes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vele schepen en onderzeeboten gezonken door mijnen.
Typen mijnen
Men plaatst zoveel explosieven in een mijn dat het slachtoffer verminkt maar niet gedood wordt. Dan moeten twee kameraden hem in veiligheid brengen zodat drie man buiten gevecht gesteld zijn.
In 2005 werd meer dan 740 vierkante kilometer aan mijnenvelden geruimd. De meeste mijnen werden geruimd in Bosnië, Cambodja en Jemen, gevolgd door Afghanistan, aldus de Internationale Campagne voor een Verbod op Landmijnen. In Guatemala en Suriname zouden helemaal geen mijnen meer liggen.
Een bom is een voorwerp dat bedoeld is om te exploderen. Meestal bestaat een bom uit een houder, gevuld met explosief materiaal, ontworpen om vernietigend te werken als de bom af gaat.
De hoofdtaak van de mijnenjagers is het mijnenvrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen. Daarnaast beschermen ze marine-eenheden in mijngevaarlijke gebieden op de wereld. De eenheden worden wereldwijd ingezet ter ondersteuning van landoperaties vanuit zee.
Het verschil in het kort: bij mijnenjagen zoekt een MBV met een sonar actief naar mijnen om deze met eigen explosieven te laten ontploffen. Bij mijnenvegen worden mijnen zodanig geprikkeld (met geluid of magnetisme) dat de mijn denkt dat er een doel vaart en dus moet exploderen.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Worden alle bommen op één plek tot ontploffing gebracht dan wordt alles in een radius van 3.000 kilometer verwoest. De explosie is overal op de wereld te horen en de drukgolf circuleert nog wekenlang op aarde. De paddenstoelwolk bereikt de randen van de atmosfeer en komt bijna tot in de ruimte.
AMSTERDAM - In Bosnië liggen naar schatting drie miljoen mijnen, 'sluipmoordenaars' die Bosniërs, Serviërs en Kroaten naar hartelust gebruikten in de oorlog. De Verenigde Naties en buitenlandse bedrijven staan te trappelen om de explosieven op te ruimen.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Over de kans op een kernoorlog is weinig zeker. Behalve dat het iets minder onwaarschijnlijk is – nee, lijkt – dat de mensheid zichzelf de komende jaren naar de vergetelheid vaporiseert.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Maatregelen tegen een kernbom
Het beste schuil je in een kelder, terwijl boven de grond brokstukken van huizen rondvliegen. De schokgolf komt na de heldere flits (waar je vooral niet in moet kijken) vaak na een paar seconden of zelfs een minuut, dus blijf even schuilen.
Het spel bestaat uit een veld met gesloten vakjes, waarvan onder enkele vakjes een mijn verstopt zit. Het hoofddoel is zo snel mogelijk alle vakjes waar zich geen mijn bevindt te identificeren.
In verband met het voorkomen van magnetische mijnen worden mijnenvegers (en mijnenjagers) van niet-magnetische materialen gemaakt. Vaak van hout, maar ook aluminium en vezelversterkte kunststof (glasvezel en polyester) worden gebruikt. Voor verschillende typen wateren bestaan oceaan-, kust- en ondiepwatermijnenvegers.
Nederlandse marineschepen
De Koninklijke Marine, of het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK), beschikt over 29 marineschepen (excl. sleepboten, opleidingsvaartuigen, etc.). De grote schepen zijn fregatten, onderzeeboten, LPD's en natuurlijk het grootste schip van de Nederlandse marine: het Joint Support Ship (JSS) Zr.Ms.