De meerkamp bestaat uit danwel tien of zeven onderdelen voor respectievelijk mannen en vrouwen. Deze onderdelen worden in twee dagen uitgevoerd, waarna er een winnaar uitkomt op basis van een puntentotaal. Het is binnen de atletiek fysiek de meest veeleisende strijd van allemaal.
Voor mannen bestaat de meerkamp uit tien onderdelen die op twee aaneengesloten dagen gehouden worden. Drie spring-, drie werp- en vier looponderdelen. Voor vrouwen bestaat de meerkamp uit zeven onderdelen die op twee aaneengesloten dagen gehouden worden. Twee spring-, twee werp-, en drie looponderdelen.
De meerkamp bestaat bij de vrouwen uit zeven onderdelen: 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter, verspringen, speerwerpen en de 800 meter. Elk onderdeel trekt op een unieke manier een wissel op het lijf van Vetter en soms is som der delen net iets te veel.
De baanonderdelen zijn 100 meter horden, 200 meter en 800 meter hardlopen. De veldonderdelen zijn hoogspringen, kogelstoten, verspringen en speerwerpen. De prestaties van elk onderdeel worden omgerekend naar punten. Deze punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld waarna een ranglijst kan worden opgesteld.
De 7-kamp bestaat uit: 100 m horden, verspringen, kogelstoten, hoogspringen, 200 m, speerwerpen en een afsluitende 800 meter.
Algemeen. Voor mannen wordt indoor een zevenkamp gehouden, die twee dagen duurt. In tegenstelling tot outdoor wordt er indoor geen tienkamp afgewerkt, omdat discuswerpen en speerwerpen binnen niet mogelijk zijn.
World Championships - Volg atletiek live op Eurosport. De actie start om 19 juli 2022 op 03:55.
De punten worden als volgt berekend: Looponderdelen: punten=a(b–T)c waarin T staat voor de gelopen tijd in seconden. Springonderdelen: punten=a(M–b)c waarin M staat voor de sprongprestatie in centimeters. Werponderdelen: punten=a(D–b)c waarin D staat voor de werpafstand in meters.
Het wereldrecord verspringen voor mannen is 8.95m en het staat op de naam van Mike Powell. Het wereldrecord verspringen voor vrouwen is 7.52m en het staat op de naam van Galina Chistyakova. Meet maar eens na hoe ver dit is. Deze atleten kunnen dus met gemak dwars over een straat springen!
Het wereldrecord hoogspringen voor mannen is 2.45m en het staat op de naam van Javier Sotomayor. Het wereldrecord hoogspringen voor vrouwen is 2.09m en het staat op de naam van Stefka Kostadinova. Javier Sotomayor (Cuba), de huidige wereldrecordhouder met 2.45m, is 1.93m lang.
Tijdens de OS2020 worden er 33 verschillende sporten beoefend met 50 verschillende disciplines. Al deze sporten worden gehouden tijdens meer dan 339 wedstrijden.
Springen, sprinten, werpen en lopen vormen daarvan de basis. De onderdelen van atletiek zijn onder andere: hardlopen, marathon, hordelopen, snelwandelen, discuswerpen, hink-stapsprong, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, speerwerpen, verspringen, tienkamp en zevenkamp.
Wedstrijden. Bij turnwedstrijden hebben vrouwen vier toestellen waarop zij turnen: de brug met ongelijke liggers, sprong (pegasus), vloer en de evenwichtsbalk. Mannen turnen op zes toestellen: brug met gelijke liggers, sprong, vloer, voltige, ringen en het rek.
Nafissatou (Nafi) Thiam (Brussel, 19 augustus 1994) is een Belgische meerkampster. Ze werd in 2016 en 2021 olympisch kampioen in de zevenkamp. In 2017 en 2022 werd ze wereldkampioen, in 2018 en 2022 Europees kampioen. Nafissatou Thiam na het veroveren van de Europese indoortitel op de vijfkamp in 2017, Belgrado.
Anouk Vetter viert haar Europese titel op de zevenkamp in 2016, Amsterdam.
Live kijken? De NOS zendt de WK elke nacht tussen 2:00 uur en 5:00 uur live uit op NPO 1. 's Avonds (vanaf 19:10 uur) kun je op NPO 1 een samenvatting zien, maar dan wordt er geen live atletiek uitgezonden.
vrijdag: GOUD VOOR DAFNE SCHIPPERS, DECEPTIE VOOR MARTINA
Na de deceptie eerder op de avond vanwege de diskwalificatie van Churandy Martina - hij won de race maar werd gediskwalificeerd vanwege lopen op de lijn - heeft Dafne Schippers de vrijdagavond van de Europese Kampioenschappen toch nog een gouden glans gegeven.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers (bewoners van Kreta) deden als eersten aan atletiek rond 1500 v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.
Op de Spelen van 2000, 2004 en 2008 stonden 28 sporten op het programma. Op de Spelen van 2012 waren het er twee minder vanwege het verdwijnen van het honkbal en het softbal. In 2016 werden deze sporten vervangen door golf en rugby. Ook binnen sporten zijn disciplines verdwenen.
De organisatie van de 33ste editie van de Olympische Spelen is toegewezen aan Parijs. in de Franse hoofdstad zullen van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 rond de 10500 sporters uit 206 landen in actie komen.