Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo'n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo'n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.
Een IP-adres bestaat over het algemeen uit vier getallen tussen 0 en 255, van elkaar gescheiden met punten. Elk IP-adres bevat een netwerk-ID (deze wordt door uw ISP toegewezen aan uw netwerk) en een host-ID (de unieke ID die is toegewezen aan elk apparaat dat verbinding heeft met dat specifieke netwerk).
Hoe vaak dit gebeurt, verschilt per provider. Uw IP adres is direct gekoppeld aan uw internetverbinding. Dit betekent dat het verandert zodra u gebruik maakt van een verbinding op een andere locatie. Op uw werk zult u dus een ander IP adres hebben dan thuis.
Je IP-adres vinden
Om het IP-adres van je telefoon te vinden, ga je achtereenvolgens naar Instellingen > Info telefoon en Status. Je huidige IP-adres wordt weergegeven tussen andere informatie, zoals je IMEI en je Wi-Fi MAC-adres: Operators van mobiele telefonie en internet wijzen ook een zogenaamde openbare IP-adres.
Kan je je woonadres via je IP-adres achterhalen? Nee, dat kan niet. IP-adressen onthullen wel je geolocatie, maar niet je huisadres, naam, telefoonnummer of andere persoonlijke informatie.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen.
Aangezien je internetprovider je toegang geeft tot internet, is het de taak van je provider om een IP-adres aan je apparaat toe te wijzen. Je IP-adres kan echter veranderen. Als je bijvoorbeeld je modem of router in- of uitschakelt, kun je een ander IP-adres toegewezen krijgen.
De eerste en tegelijk de versie waarvoor internet en de meeste routers zijn geconfigureerd, is IPv4 of Internet Protocol versie 4. Deze versie maakt gebruik van 32-bit adressen, waardoor het aantal adressen beperkt wordt tot 4,294,967,296 mogelijke unieke adressen.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
De router is dan op internet bereikbaar door naar dit externe IP adres te gaan. Stel nu dat er een pakket wordt afgeleverd aan dit adres, dan bevindt zich in de router een firewall. De firewall controleert of de aard van het pakket wordt toegestaan.
In 2013 werd er per IP-adres gemiddeld zo'n 5 of 6 euro betaald, in 2014 steeg dat naar 7 tot 8 euro en vorig jaar schommelde de prijs volgens Bais tussen de 9 en 12 euro. Toch leuk als je toevallig nog wat IP-adressen hebt liggen.
Afhankelijk van de blokgrootte betaal je nu tussen de 20 en 25 euro per adres. Onderstaande grafiek laat zien hoe dit bedrag al jaren gestaag oploopt.
iPhones, iPads, Macs, IP camera's, slimme thermostaten, sonos speakers, etc hebben allemaal een iP adres om te kunnen communiceren op je lokale netwerk (LAN).
Dat is omdat je telefoon zowel een ipv4 als ipv6 ip-adres krijgt van je WiFi router, van ipv6 heeft hij er 2 waarvan er 1 tijdelijk is, dat zal dan die van regel 4 zijn. Je mobiel is in 1ste instantie alleen verbonden met de WiFi van je router waar hij de verschillende types ip-adressen van krijgt.
Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type IP-adres. Er zijn op dit moment twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6.
van een Vast IP-adres. Extra veilig: je bepaalt per apparaat de rechten en toegang tot jouw netwerk. Netwerktoegang op afstand: met een vast IP-adres heb je altijd toegang tot jouw bedrijfsnetwerk. Stabieler bedrijfsnetwerk: de apparaten in jouw organisatie blijven verbonden met het netwerk.
Ziggo heeft een dynamisch IP systeem. Als er bij voorbeeld een DHCP server wordt gewisseld of iets dergelijks, krijg je een ander IP adres, soms na jaren soms na een paar maanden.
In Gmail selecteer je een specifieke mail die je wilt nakijken. Rechts naast het mailadres dat je wil nakijken, zie je een aantal pictogrammen. Klik op Meer. In het menu dat opent, klik je op Origineel weergeven.
Een VPN verbergt je IP-adres en versleutelt je online activiteiten voor maximale privacy en veiligheid. Dit gebeurt door je te verbinden met een versleutelde, privé VPN-server, in plaats van die van je internetprovider.
Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via het VPN wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dit verbergt je IP-adres wanneer je het internet gebruikt, waardoor de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is.