Een transferpers, ofwel hittepers, is heel simpel gezegd; een pers waarmee je allerlei producten kunt bedrukken met jouw eigen ontwerp door middel van warmte. Zo zijn hittepersen ideaal voor het bedrukken van kleding, maar ook tal van andere producten waaronder petten en zelfs mokken.
Wat heb je hiervoor nodig:
Transferpers. Sublimatie printer. Sublimatie inkt. Sublimatie papier.
De pers kan door zijn gebogen oppervlak petten persen, heeft een hoge druk (zelf in te stellen) en geeft een gelijkmatige temperatuur voor een mooi resultaat. Tevens is de pers erg stabiel door de zware kwaliteit. Een ongelijkmatige ondergrond kunnen door de pootjes worden opvangen door ze te verstellen.
Wanneer u kleding gaat bedrukken met een snijplotter maakt u eerst een ontwerp in de bijbehorende snijsoftware. Dit kan een logo, tekst of afbeelding zijn. Snijdt vervolgens uw ontwerp uit een textielfolie (flexfolie en flock) en bedruk dit op een shirt of ander textielstuk door gebruik te maken van een transferpers.
De werking
Een transferpers doet eigenlijk maar één ding: door middel van een hete plaat een transfer op kleding 'drukken'. De plaat van de transferpers wordt heet, het transfer wordt op de kleding gelegd, en de plaat wordt op het transfer en de kleding gedrukt. Door de hitte gaat de transfer over op de kleding.
Een goede transferpers heeft een gietijzeren onderplaat en moet je met moeite kunnen verplaatsen omdat hij zo zwaar is. Op de onderplaat komt veel druk te staan en moet lang mee kunnen gaan. Hierom moet deze gemaakt zijn van zware kwaliteit gietijzer.
Transferpapier wordt gemaakt met een laser of inkjet printer. Deze inkt zorgt voor een beperkte wasbaarheid. PMS of full-colour transfers worden gemaakt met professionele digitale printers of zeefdruk machines met andere inkten en lijmsoorten.
Na het wassen eerst even goed strijken. Dan de afbeelding op de plek neerleggen waar je hem wilt hebben en even goed met het midden van het strijkijzer er overheen. Natuurlijk zonder stoom. Stevig aandrukken zodat hij goed overgenomen wordt.
Sublimatiedruk is een techniek die gebruikt kan worden om een print als het ware in het oppervlakte van het product te bakken. Wanneer de speciale sublimatie-inkt wordt verhit tot 200 ℃, laat deze los van het printpapier en hecht deze in de coating van bijvoorbeeld de kleding, mok of aluminium plaat.
Verschillen in het kort:
Inkjetprinters zijn goed in foto's op glanzend papier. Laserprinters zijn goed in scherpe teksten en afbeeldingen met scherpe overgangen. Inkt op papier is minder vochtbestendig dan toner. Uitdrogen van inkt kan verstoppigen in de inkjetprinter veroorzaken.
Transferpapier, ook wel carbonpapier of grafietpapier genoemd, is dé oplossing voor het overbrengen van een tattootekening of bodypaint op je huid. Het papier bestaat uit 4 lagen: een mastervel, een beschermvel, een carbonvel en een rugvel. Door deze verschillende lagen is je tekening perfect zichtbaar op de huid.
Hoe werkt transferpapier? Transferpapier voer je door een laserprinter of LED printer. Je maakt gebruik van de standaard toners van de printer en kan deze blijven gebruiken voor het printen van al je documenten. Een laserprinter met wit maakt het mogelijk om afdrukken in alle kleuren inclusief wit te printen.
Zeefdruk is een sjablonen-drukproces. In tegenstelling tot conventionele sjablonen (bv. gemaakt van papier) kan deze druktechniek ook worden gebruikt om zeer gedetailleerde, vrijstaande afbeeldingen te reproduceren. Dit wordt bereikt tijdens het drukproces waarbij de inkt door de zeef wordt geperst met de rakel.
Zo is de inkt van carbonpapier niet wateroplosbaar, kun je het niet uitgummen en het is niet bepaald subtiel.
Als je het carbonpapier wilt gaan gebruiken leg je de kant waar geen afbeeldingen op staan op je plank.
Carbonpapier is dun, stevig papier voorzien van een laagje koolstofpoeder. U legt het carbonpapier tussen het vel papier waarop u wilt schrijven en het vel papier waar de afdruk door het carbonpapier op moet komen. De laag met koolstofpoeder op het carbonpapier legt u tegen het vel papier waar u op wilt kopiëren.
Een laserprinter is vaak een optie wanneer je weinig met kleuren of foto's print. Het voordeel van een laserprinter is dat ze over het algemeen goedkoop zijn in verbruik en dat je minder vaak een cartridge hoeft te vervangen. Daarnaast heeft een laserprinter minder onderhoud nodig, omdat poeder niet uitdroogt.
Het Nederlandse Inkless heeft een techniek ontwikkeld om zonder inkt of toner te printen. Inkless maakt hiervoor gebruik van een technologie die vergelijkbaar is met die van de laserprinter. Waar de laserprinter toner in het papier brandt, verkolen de printers van Inkless het papier gewoon om dit zwart te maken.
Voor het sublimatie printen is een speciale printer, inkt, papiersoort en een transferpers nodig. In een ontwerpprogramma kun je de te drukken print zelf ontwerpen. In de printer gaat dan het papier waar de inkt op komt.
Zelfs leer is mogelijk… In vergelijking met een sublimatie printer, hoeft het product niet voorzien te zijn van een polyester coating en kan er ook op donkere ondergronden bedrukt worden. U kunt dus op diverse producten bedrukken waaronder hout, metaal en diverse andere materialen.