Een doorstromer is een soort waterverwarming die in werking treedt zodra er warm water wordt gevraagd. Een doorstromer is eigenlijk niets meer dan een spirale stang. Aan de ene kant stroomt er koud water in waarbij het water in de spiraal wordt opgewarmd.Het water komt er aan de andere kant warm uit.
Voordelen doorstromer
De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler. Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
Werking van een doorstroomtoestel
Bij het opendraaien van een warmwaterkraan zal de stromingsschakelaar de vraag naar warm water registreren. Hierdoor treedt de brander meteen in werking zodat het water door een warmtewisselaar stroomt zodat het water snel op temperatuur wordt gebracht.
Het stroomverbruik van een doorstroomverwarmer
Het stroomverbruik hangt af van het vermogen van het toestel, maar vooral ook van het gedrag van bewoners. Gemiddeld verbruikt een doorstroomverwarmer zo'n 500 kWh elektriciteit per persoon. Het stroomverbruik van een elektrische doorstromer zit rond de 11,5 kWh per uur.
Bij een gewone boiler wordt een hoeveelheid water verwarmd en voortdurend opgeslagen voor direct gebruik. Een elektrische doorstroomboiler heeft geen opslag van warm water - er wordt uitsluitend water verwarmd wanneer hieraan direct behoefte is.
Nee, zeker niet. Niet elke doorstromer is geschikt voor de douch. Voor gebruik bij douchen is minimaal een doorstromer van 15 kW nodig. Deze geeft ruim 8 liter water per minuut.
Het water in de boiler wordt namelijk pas verwarmd zodra de warme kraan opengedraaid wordt. Hierdoor verbruikt de doorstroomboiler beduidend minder dan boilers die de hele dag het water verwarmen.
Elektrische boiler
Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
+ In vergelijking met een boiler is een doorstromer een heel zuinig toestel. Het warmt enkel op wanneer iemand naar warm water vraagt. Met een doorstroomtoestel liggen je verbruikskosten dus lager dan met een boiler.
Voor wie ze nog niet kent: doorstromers zijn elektrische apparaatjes die koud leidingwater verwarmen tot warm tap- en douchewater. Je plaatst ze idealiter vlak bij de mengkraan in de keuken of in de badkamer. Je kunt ze in elk huishouden toepassen, zodat je makkelijker van het aardgas afstapt.
In principe kan je de elektrische boiler overal plaatsen waar tappunten aanwezig zijn. Hoe dichter de elektrische boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk hitte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt.
Bij een doorstroomboiler voor een losse wasbak (temperaturen tot circa 35 graden Celsius) is dit niet nodig. Deze kan direct in het stopcontact worden gestoken (1-fase, 230 Volt). Een doorstroomboiler voor de keuken en/of douche heeft een krachtstroomaansluiting nodig (3-fase, 400 Volt).
De prijs van een doorstromer wordt bepaalt door het gewenste vermogen en de energiebron (gas, stookolie of elektriciteit). Kleine doorstromers beginnen vanaf 150 euro.Grotere modellen voor gebruik in o.a. de badkamer moet je rekenen op een prijs tussen de 750 en 1750 euro.
Als richtlijn kun je aanhouden dat voor een douchebeurt ongeveer 70 liter warm water wordt verbruikt à 75 graden Celsius. Dit is afhankelijk van de douchekop (hoeveel liter water deze per minuut doorlaat) en de temperatuur van het warme water die gevraagd wordt (meestal 38 graden Celsius).
Sanitair warm water wordt in een boiler of doorstromer gewoonlijk opgewarmd tot ongeveer 60°C.
Met een warmtepompboiler en een doorstroomboiler kan je je douchewater voorzien van warm water. Met een keukenboiler kan je enkel alleen je wastafel of wasbak voorzien van warm water.
Een slim uitgangspunt om te nemen is het aantal liters per minuut dat u wilt hebben onder uw douche. Stel: u wenst per minuut 6 liter water van 38 graden. De standaard vuistregel is dan: 2 x 6 liter/minuut is 12. Vervolgens selecteert u een doorstromer met >12 kW vermogen, bijvoorbeeld de DHB-E 13 SLi.
Je kunt ongeveer 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler en 15 minuten met een 50 liter boiler. Maar let op: deze waarden zijn indicatief en ook zeer afhankelijk van meerdere factoren zoals bijvoorbeeld het literverbruik van je douchekop.
Vanaf 1 januari 2023 is het prijsplafond voor gas 1,45 euro per kuub en de waterprijs is gemiddeld 1,24 euro per 1.000 liter. Een douchebeurt kost met deze prijzen 0,49 euro. We douchen niet iedere dag, maar 0,82 keer per persoon per dag, blijkt uit het Vewin-rapport Watergebruik Thuis 2021.
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 5 minuten verbruik je 50 liter water. Om dit water te verwarmen is ongeveer 0,2 m3 gas nodig. Als jijzelf en bijvoorbeeld 3 gezinsleden dagelijks 5 minuten douchen, betekent dit dat er per dag 0,8 m3 gas nodig is om het douchewater te verwarmen.
'Als je iedere dag 10 minuten doucht, verbruik je 0,4 kubieke meter gas', legt hij uit. 'Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas. Op dit moment is de gasprijs die bestaande klanten ongeveer betalen € 1,09, dus alleen al voor het douchen met warm water betaal je per persoon € 159,14. '
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
In het scenario dat je warm water wenst in de douche en bij de kraan, en je woont met twee personen samen in één huis, is het advies om gebruik te maken van een boiler van 50 liter. Die geeft gedurende de dag voldoende warm water voor twee douchebeurten en het nodige werk in de keuken, waarbij warm water vereist is.
Voor 100 liter warm water heb je een boilerinhoud nodig van 40 liter. Ter info: in een gemiddeld bad gaat zo'n 120 liter water, een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter. Tel hier 30 tot 40 liter bij voor extra comfortabel gebruik (bijvoorbeeld langer gebruik en rainshowers).