Wanneer de schemering inzet, gaat de lamp met sensor automatisch aan en blijft deze gedurende de nacht branden.Pas bij het aanbreken van de dag schakelt de lamp vanzelf uit. Het aan-uit gaan van de lamp met sensor is gebonden aan de hoeveelheid lux in de omgeving.
Een lamp met licht-donker sensor of schemerschakelaar zorgt ervoor dat de lamp automatisch aanspringt vanaf het moment dat het buiten te donker wordt of eigenlijk, wanneer jij de sensor vertelt dat het te donker is. De gevoeligheid van de sensor is heel gemakkelijk in te stellen.
Hoe werkt de bewegingssensor? De buitenlampen met bewegingssensor zijn voorzien van een bewegingsmelder waardoor de lamp automatisch aan gaat als er iemand in de buurt is. Bij sommige lampen met bewegingssensor kun je instellen hoe lang de lamp aan blijft, en tot welke afstand de sensor reageert.
Automatische nachtverlichting heeft een lichtsensor zodat de lamp automatisch aangaat als het donker wordt of een PIR sensor die het lampje inschakelt zodra iemand een ruimte binnenkomt. Nachtlampen geven minder fel licht dan reguliere lampen.
Een bewegingsmelder, ook wel een bewegingsdetector genoemd, is een elektronisch apparaat met sensor die bewegingen waarneemt. Nadat de sensor beweging heeft waargenomen, reageert een ander elektrisch apparaat op de melder. Dit kan bijvoorbeeld door het inschakelen van verlichting of een alarm dat afgaat.
Draait u de instelschroef naar rechts, naar het zonnetje, dan schakelt de lichtsensor de armatuur eerder in. De instelschroef draait heel soepel, dus als u weerstand voelt, is hij aan het einde van de instelstand gekomen. Zodra het kleine rode LEDje gaat branden, dan zal na 1 minuut de lichtbron moeten gaan branden.
Reacties. Als een bewegingsmelder 1 Watt gebruikt voor zijn elektronica maar wel 24 uur per dag, dan verbruikt de melder 8,7 kWh per jaar, dus veel meer dan de gloeilamp.
Een nachtlampje aan een stekker is ook op zich veilig, maar de wandcontactdoos kan, zonder dat die is beveiligd een gevaar opleveren voor het kind dat op onderzoek uit is. Beveiliging van wandcontactdozen is daarom ook nodig voor kinderen tot ongeveer zeven jaar.
Met behulp van een nachtlampje leert je kind zelfstandig 'in het donker' te slapen op zijn eigen kamer, zonder dat jij hem steeds moet troosten en geruststellen. Een nachtlampje zorgt voor een vertrouwde, knusse omgeving en een veilig gevoel: de basis voor een goede nachtrust.
Draaiknop schemerschakelaar: Met deze draaiknop kan de gevoeligheid van de schemerschakelaar ingesteld worden. Door de knop naar rechts te draaien, zal de schakelaar later aanspringen (tot max. 2000 Lux). Door de knop naar links te draaien, zal de schakelaar eerder aanspringen (tot minimaal 2 Lux).
De lamp werkt met een infrarood sensor die gevoelig is voor warmte verschillen. Als deze detecteert dat er een warmtebron beweegt geeft deze een seintje door aan de lamp en gaat het licht aan. Hierdoor hoef je niet op een knopje te drukken om het licht aan te laten gaan.
Ja hoor, dat kan. Je moet de twee schakelaars (de bewegingssensor en de handschakelaar) dan parallel schakelen. Als de bewegingssensor helemaal in de lamp is geïntegreerd, kan dat wel eens moeilijk zijn, omdat je dan je lamp zult moeten opereren.
Merten / Schneider Electric Argus schemerschakelaar
Dit is de best verkochte schemerschakelaar van Nederland. Met deze schakelaar van Merten / Schneider kunt u energie efficiënt bepalen wanneer u het licht wilt aan hebben en wanneer u het uit wilt hebben.
Hoe werkt een automatische lichtschakelaar? Een automatische lichtschakelaar zorgt ervoor dat enkel licht brandt wanneer iemand aanwezig is. De lichtschakelaar heeft een lens met daarachter een ingebouwde bewegingssensor. Zodra beweging wordt waargenomen door de lens, schakelt de lamp automatisch in.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Regel 1: Biologisch gezien komt het erop neer dat blauwachtig licht de productie van melatonine onderdrukt. Melatonine wordt in de volksmond ook wel het slaaphormoon genoemd. Door dit licht wordt je dus eigenlijk meer alert, waardoor je dus makkelijker wakker blijft, wat natuurlijk niet gewenst is.
Plaats de sensor op de ramen en deuren waar de kans op inbraak groot is. Zorg ervoor dat de sensor bij een deur vrij hoog zit, zodat je hem er niet per ongeluk eraf schopt of je kat eraan gaat krabben.
Een goede vuistregel is om door je huis te lopen en bewegingsdetectoren te plaatsen in gebieden waar normaalgesproken veel activiteit is. Dit zijn de gebieden waar een potentiële inbreker waarschijnlijk ook zou lopen om je waardevolle spullen te stelen.
Tips om sluipverbruik te voorkomen
Trek de stekker eruit als je de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan, zijn bijvoorbeeld: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.
Gemiddeld sluipverbruik
Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik. Volgens Milieu Centraal zou een huishouden zo'n 450 kWh sluipverbruik aan stroom, gemiddeld per jaar hebben.
Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Ze verbruiken dus onnodig energie. Veel apparaten pakken ook energie als ze op stand-by of 'uit' staan, maar de stekker nog in het stopcontact zit. Dit heet sluipverbruik of sluimerverbruik.