In plaats van een nieuwe auto te kopen, koop je een tweedehands auto of occasion via financial lease. Je hoeft daardoor niet in één keer een groot bedrag te betalen, maar je betaalt de auto terug in termijnen. Hierdoor hou je geld over om in je bedrijf te investeren. Een occasion leaseauto is voordeliger in aanschaf.
Meestal is een occasion goedkoper om te leasen dan een nieuwe auto. Vooral omdat de afschrijving van een occasion een stuk lager ligt dan bij een nieuwe auto. En dat merk jij in de maandprijs. In de eerste jaren verliest een auto de meeste waarde.
De tarieven voor het privé leasen van een gebruikte auto zijn niet per definitie heel veel lager dan het maandelijkse leasebedrag voor een nieuwe auto. Die tarieven worden beïnvloed door factoren als waardedaling, reparatie- en onderhoudskosten en de inkoopprijs die de leasemaatschappij betaalt voor de auto.
Betaalbaar leasen
Met een Occasion Lease rijd je in een auto waarvan de eerste en duurste afschrijvingen al betaald zijn. Hierdoor lease jij tegen een haarscherp maandtarief.
Een tweedehands auto of occasion heeft meestal meer onderhoud en reparaties nodig dan een nieuwe auto. Bij private lease zitten service, onderhoud en reparaties in de maandtermijn die je betaalt. De kosten van een leasemaatschappij aan een occasion zijn vaak hoger.
Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
Private lease is vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Het voordeel is beperkt als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.
Wat is op dit moment de goedkoopste lease auto? De goedkoopste lease auto van dit moment is de Toyota Aygo van Auto.nl. Je rijdt deze auto voor € 187 per maand voor een periode van 60 maanden en maximaal 5000 km per jaar.
Wat kost private lease per maand? De kosten van private lease betaal je middels een vast bedrag per maand. Dit kan variëren van 279 euro tot 3125 euro. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van het type auto dat je kiest.
Private Lease is vergelijkbaar met het huren van een auto. Je sluit een overeenkomst af voor een vooraf bepaalde periode en een verwacht aantal te rijden kilometers. Aan het einde van de overeenkomst lever je de auto gewoon weer in. Het risico van onderhoudskosten en de restwaarde is voor ons.
Wat is Flex Leasen? Eigenlijk geeft een flexlease contract je ook net een auto zoals bij private lease, met alle voordelen die je bij een leaseauto tegenkomt. Je krijgt echter een flexibele looptijd zodat je niet aan een contract van enkele jaren vastzit maar altijd maximaal één jaar en een maand.
Private lease is geen lening en je betaalt hiervoor dan ook geen rente. Je hebt natuurlijk wel voor de duur van het contract een betaalverplichting. Kies je voor private lease bij Justlease, dan is er nog veel meer inbegrepen in je maandbedrag.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Vooruitbetalen van je private leasecontract
Het is dus geen aanbetaling zoals bij huurkoop, waarbij je de auto in bezit gaat krijgen. De vooruitbetaling regel je bij de financiële toetsing. Hier kan je aangeven hoeveel je wilt vooruitbetalen. Dat kan tot een maximum van 50% van het totaal van alle maandtermijnen.
In uw leaseovereenkomst is doorgaans een minimum jaarkilometrage van 10.000 km opgenomen. Het kan zijn dat er op uw verzoek een hoger aantal kilometers is vastgelegd. Bij ingang van uw leasecontract weet u precies welke meerprijs per kilometer u betaalt wanneer u meer rijdt dan in het contract is opgenomen.
Er zit geen maximum leeftijd aan private lease; Je moet in het bezit zijn van een in Nederland geldig rijbewijs; Je moet in staat zijn om je financiële gegevens af te geven, zowel jouw inkomsten als jouw vaste lasten. Daarbij moet je het minimum inkomen hebben.
Financial lease is de goedkoopste autolease soort voor ondernemers. Voor 150 euro of minder lease je al een betrouwbare auto! Dit zijn dan vaak compacte auto's (voorbeelden: Volkswagen Up!, Renault Twingo, Peugeot 108, Kia Picanto, Ford Fiesta, Toyota Aygo, Opel Corsa en nog veel meer).
Zo werkt leasing
De leasemaatschappij financiert het bedrijfsmiddel en geeft het via lease aan jou in gebruik of eigendom. Maandelijks betaal je een bedrag (leasetermijn) aan de leasemaatschappij voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Afhankelijk van de leasevorm word je direct eigenaar van het object.
Youngtimer: speciale regeling voor leaseauto
Voor wie relatief voordelig een auto wil leasen is er een alternatief: de zogeheten youngtimerregeling. Deze geldt voor auto's van minimaal vijftien jaar oud, dus met bouwjaar maart 2004 en eerder. Voor deze auto's geldt een bijtelling van 35 procent.
Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.
Huurkoop bij een auto is beter bekend onder de naam leasen. Tijdens de periode van aflossen ben je geen eigenaar van de auto; je huurt de auto. Je betaalt geen bijkomende kosten aan reparatie, onderhoud, verzekeringen en pechhulp; deze kosten zijn verwerkt in je maandlasten.
De voordelen
Een vast maandbedrag waar alles in zit, dus geen hogere kosten als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden. Alleen de brandstof en eventuele verkeersboetes moeten betaald worden. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent. Zonder spaargeld in een nieuwe auto rijden.