Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De drank smaakt minder sterk, is bitter of zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast.
Als er nog wijn over is, dan is dat het geen reden om het weg te gooien. Als je de wijn goed afgesloten in de koelkast bewaart, kan hij nog steeds gebruikt worden duurt maximaal een week blijven. Het is belangrijk dat de wijn voorzien is van een kurk of een wijnstop luchtdicht af te sluiten.
Kwaliteitswijnen: Hogere kwaliteit witte wijnen met een schroefdop kunnen vaak langer bewaard worden. Afhankelijk van het type wijn, kun je rekenen op een houdbaarheid van 3 tot 5 jaar.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren. Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Normaal gesproken blijven ongeopende flessen rode wijn 2-3 jaar langer houdbaar dan de aanbevolen drinkperiode . Hun hoge tanninegehalte zorgt voor deze lange natuurlijke bewaring. Om de houdbaarheid te maximaliseren, bewaart u de wijn op een koele, donkere plek, uit de buurt van zonlicht.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Over het geheel genomen was de oogst van 1986 matig voor een groot deel van de wereld, maar sommige regio's hadden geluk. Hoewel de overgrote meerderheid van de wijnen waarschijnlijk allang voorbij hun beste tijd is, zijn er misschien een of twee juweeltjes die nu nog goed te drinken zijn, hoewel zorgvuldig onderzoek raadzaam is .
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
Als u witte wijn opent en deze een muffe of bedorven geur heeft, of als de smaak verzuurd of geoxideerd is, dan is de wijn niet meer goed en kunt u deze beter weggooien.
Twijfel je of je jouw drank nog goed is? De beste manier om te weten of je de drank nog kan drinken is door te zien, ruiken en (een klein beetje) te proeven. Vertrouw je het niet? Gooi de drank dan weg.
Dit jaartal geeft het jaar aan waarin de druiven zijn gegroeid en geoogst. Het is dus niet het jaar waarin de wijn op de markt is gekomen, maar het oogstjaar. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je op de fles geen jaartal zal vinden. Dit zijn de meeste champagnes, portwijnen en sherry's.
Op deze manier kan wijn goed rijpen, waardoor complexiteit en diepte in smaak ontstaat. Concluderend heeft wijn, in tegenstelling tot veel andere producten, geen specifieke houdbaarheidsdatum en kan het met de juiste zorg jarenlang worden bewaard, waarbij smaak en aroma intact blijven en verbeteren naarmate het ouder wordt.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter.
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
Sediment is in principe onschadelijk . Het is niet erg prettig op de tong of het gehemelte, en het is niet iets waar je echt een hap van wilt nemen. Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat er niets in het sediment zit dat niet al in de wijn zit.
Is Stella Rosa Wines houdbaar? Stella Rosa heeft een algemene houdbaarheid van 1 tot 2 jaar als de kurk eraf is en mag niet langer bewaard worden. Eenmaal geopend, moet Stella Rosa in de koelkast bewaard worden en binnen 2-3 dagen geconsumeerd worden.
Andere rode wijnen die niet zo lang houdbaar zijn als ze eenmaal geopend zijn, zijn wijn die ouder is dan 8-10 jaar , en biologische of sulfietvrije wijn die kwetsbaarder is vanwege het gebrek aan conserveringsmiddelen. Probeer deze wijnen binnen drie dagen na opening te drinken, en binnen vijf dagen voor krachtigere, vollere rode wijnen.
Een 20 jaar oude rode wijn zou binnen een week of twee na aankomst zijn evenwicht moeten hervinden , terwijl een 30 jaar oude wijn tot een maand nodig kan hebben. Voor een rode wijn die ouder is dan 40 jaar, is het een goed idee om de fles vier tot zes weken rustig te laten staan, of totdat de wijn helemaal helder is geworden.
Geopend vs Ongeopend, Schroefdop vs Kurk
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.