Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Als de filet of hele vis een visachtige, zure of ammoniakachtige geur heeft , is dat een teken dat hij weggegooid moet worden. Een andere indicator dat vis weggegooid moet worden, is als er verkleuring, verdonkering of uitdroging is rond de randen van de filet. Als u hele vis hebt gekocht, moeten de ogen helder zijn en niet troebel.
Een vis van goede kwaliteit herken je aan:
een glanzende en strakke huid. heldere, zwarte ogen die mooi bol staan. rode of roze kieuwen. een stevige staart.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
Symptomen van voedselvergiftiging kunnen misselijkheid, braken, diarree en buikpijn zijn. Deze symptomen verschijnen meestal binnen enkele uren na het eten van de bedorven sushi. Afhankelijk van de bacteriën of virussen die aanwezig zijn, kunnen de symptomen variëren in ernst en duur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Hele vis moet stevig vlees en rode kieuwen hebben zonder geur . Verse filets moeten stevig vlees en rode bloedlijnen hebben, of rood vlees als het verse tonijn is. Het vlees moet terugveren als je erop drukt. Visfilets mogen geen verkleuring, verdonkering of uitdroging rond de randen vertonen.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin.Verse vis ruikt fris.
Ongekookte bedorven zeevruchten kunnen een zure, ranzige, visachtige of ammoniakgeur hebben . Deze geuren worden sterker na het koken. Als u zure, ranzige of visachtige geuren ruikt in rauwe of gekookte zeevruchten, eet ze dan niet. Als u een vluchtige of aanhoudende ammoniakgeur ruikt in gekookte zeevruchten, eet ze dan niet.
Voeltest: Het vlees van zowel hele vis als filets moet terugveren als je er zachtjes op drukt . Slijmerigheid op het oppervlak kan erop duiden dat de zeevruchten hun beste tijd gehad hebben. Geur: Verse vis moet een milde, zeebriesachtige geur hebben.
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Bevroren vis kan een visachtige geur hebben vanwege de vluchtige aminen die uit de vis diffunderen en sublimeren , vooral als de vis niet goed is verpakt.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Het proces van gisting (of 'zuren', zoals de Zweden het noemen) gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met gegiste haring of 'surströmming' op. De geur is scherp en de smaak is rond en tegelijkertijd pikant met een onmiskenbare zuurheid.
Leeftijdsaflezing wordt binnen de visserijbiologie gebruikt om de leeftijdssamenstelling van een visstapel te kunnen bepalen. Aan de hand van patronen in de gehoorbeentjes van vissen, hun vinstralen of schubben wordt geschat hoe oud een vis was toen die werd gevangen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
Tekenen van gezondheidsproblemen bij uw vissen zijn onder andere kleurverandering, een doffe of aangetaste huid, wonden, samengeknepen of rafelende vinnen, een afwijkende lichaamsvorm en een te langzame, ongecoördineerde of op een andere wijze afwijkende manier van zwemmen.
Bestel geen vis op maandag
Maar bestel hem liever niet op maandag. De meeste restaurants bestellen op donderdag of vrijdag verse vis om voldoende te hebben voor het drukke weekend. Tegen maandag is de vis niet meer zo lekker omdat hij maar drie dagen écht vers blijft.
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Controleer de kieuwen
Om er zeker van te zijn dat de vis vers is, tilt u gewoon de kieuwen op en controleert u of de binnenkant van de vis een felle roodroze kleur heeft . Verse vis heeft namelijk een licht vochtige textuur en is niet droog.
Verse vis herkennen
Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Huid en Schubben: Glanzend en Stevig
De huid van de vis moet een gezonde, glanzende uitstraling hebben. Schubben moeten stevig vastzitten en niet loslaten. Een doffe of beschadigde huid kan wijzen op een vis die al wat ouder is. De conditie van de huid en schubben geeft aan hoe goed de vis is bewaard.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.