Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie.Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
De olietemperatuur vinden
De makkelijkste en veiligste methode is om het uiteinde van een houten lepel in de olie te steken . Als je veel belletjes ziet ontstaan rond het hout en ze beginnen omhoog te drijven, is je olie klaar om te frituren. Als het hard borrelt of de olie te heet is; laat het dan iets afkoelen en controleer de temperatuur opnieuw.
Het duurt gewoonlijk 10 tot 18 minuten voordat de frituurpan op temperatuur is en klaar is voor gebruik. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de hoeveelheid olie in de pan en het vermogen van het verwarmingselement.
Gewoonlijk duurt het tien tot achttien minuten voor je frituurpan voldoende op temperatuur is. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het vermogen dat het verwarmingselement heeft en van de hoeveelheid olie in de frituurpan.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Het is belangrijk dat u het proces van het bereiden van olie niet overhaast, om oververhitting te voorkomen. De beste manier om de olie te verwarmen is door deze op een brander te plaatsen op ongeveer medium hitte , op deze hitte-instelling zou het ongeveer 5 tot 10 minuten moeten duren om de juiste starttemperatuur te bereiken.
Het frituurvet moet weer op 175°C zijn voordat je een nieuwe hoeveelheid frites of snacks toevoegt. De frites zijn klaar als ze goudgeel van kleur zijn. Laat de gefrituurde producten even uitlekken in het mandje en leg ze vervolgens in een schaal of vergiet met keukenpapier.
Uit de gegevens van deze meters blijkt dat motorolie in de regel pas na ruim een kwartier de optimale temperatuur bereikt. Bij motoren van sportwagens, zoals de Porsche 911, die soms meer dan tien liter motorolie aan boord hebben, duurt het zelfs nog langer.
Gezondere optie: Frituurolie bevat doorgaans meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetten dan frituurvet. Dit maakt het gezonder en een betere keuze voor klanten die letten op hun vetinname.
Enkele van de meest voorkomende problemen met frituurpannen worden veroorzaakt door defecte hi-limit thermostaten , die in de frituurtank bij de branders zijn gemonteerd. Net als bij een interne thermostaat voorkomt een defecte hi-limit schakelaar dat de frituurolie opwarmt tot de gewenste temperatuur.
Zet je brander op medium en laat je pan met olie ongeveer 5 tot 10 minuten opwarmen . Plaats de vleesthermometer in het midden van de olie om de temperatuur te controleren. De olie moet tussen 350 graden Fahrenheit (177 graden Celsius) en 400 F (205 graden Celsius) zijn, afhankelijk van wat je kookt.
als je geen thermometer hebt, kun je een houten lepel in de olie steken . als er bubbels rond de lepel ontstaan, is het goed. Snel. bubbels betekent dat de olie te heet kan zijn.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Normale bedrijfstemperatuur van je olie ligt rond de 92 graden.
Je frietjes zijn klaar als ze beginnen te 'zingen' (ze zwemmen dan aan de oppervlakte van je friteuse). Schud je frietjes goed af en laat ze gedurende een halfuur afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
Rijg ze om-en-om aan een satéprikker, waarbij je begint en eindigt met een plak gehaktbal. Verhit de frituurpan tot 180 C° en bak de berenhap in 4 minuten tot de ui goudbruin is. Serveer meteen met pindasaus nu het nog lekker warm is. Herhaal tot al je gehaktballen tot berenhappen zijn omgetoverd.
Bij ons staat de frituurpan wel eens in de keuken onder de afzuigkap. Binnen 10 minuten nadat het apparaat aan is gezet is de temperatuur van het vet al rond de 180 graden.
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie.
Wanneer u klaar bent om de voorverwarmde olietemperatuur te controleren, doopt u voorzichtig de steel van een houten lepel of een houten eetstokje in de olie : Klaar: de olie begint gestaag te borrelen rond de ingebrachte houten lepel of eetstokje. Klaar om te gaan! Niet heet genoeg: de olie borrelt nauwelijks rond de ingebrachte houten lepel of eetstokje.
Temperatuur. Frituren vereist precieze temperaturen van olie om een knapperige buitenkant en een nauwkeurig gekookte binnenkant te krijgen. Gemiddeld frituur ik meestal tussen 355° - 400°, afhankelijk van wat ik frituur. Daarom is het hebben van een thermometer echt essentieel bij het frituren.
Vocht verstoort ook het creëren van een gekarameliseerd, knapperig oppervlak op roergebakken en gefrituurde gerechten. Alle gerechten geven wat stoom af tijdens het koken, dus het is belangrijk om het deksel van de pan te laten tijdens het frituren, zodat de stoom verdampt in plaats van zich op het deksel te verzamelen en terug te druppelen in de hete olie.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Ook zijn er friteuses waarbij je het deksel kunt sluiten. Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken. Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap.