Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
Oesters bewaren
Heb je oesters gekocht? Hou ze – tot je ze gaat eten – zo vers mogelijk door ze altijd in de koelkast te leggen (nooit op kamertemperatuur en nooit in de vriezer). In gesloten vorm kunnen oesters tot negen dagen of tot de THT datum in de koelkast bewaard worden.
Er zijn fossielen van oesters gevonden die rond de 520 miljoen jaar oud zijn. Je kan bij oesters zien hoe oud ze zijn. Net als een boom heeft een oester jaarringen en elke ring staat voor 1 jaar. Nu we het toch over jaartallen hebben, het eten van oesters is niet altijd een delicatesse geweest.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
Maak de oesters vlak voor serveren pas open
Wanneer je oesters openmaakt is de kans groot dat er vuil bijkomt, eet ze daarom meteen na het openen van de schelp op. Vraag je je visboer de oesters te openen? Dan eet je ze (meteen!)
Wij houden rekening met 2 oesters per persoon. Onze ervaring heeft ons geleerd dat deze rekenmethode in 95% van de gevallen perfect uitkomt. Er zijn gasten die er 2 eten, er zijn gasten die er geen eten en er zijn gasten die er (veel) meer dan 2 eten.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
Een geopende schelp levert een uitgedroogde oester en die kun je niet eten. Als je de schelp niet of lastig open krijgt, dan is het in orde. Druppel wat citroensap op de kieuwen van de oester. Als deze samentrekt, kun je hem eten.
Het norovirus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Dit kan komen doordat deze in besmet water gekweekt zijn. Verder kunnen ook rauwe groente en fruit besmet zijn door het gebruik van besmet water. Met name zacht fruit, zoals bosvruchten, is gevoelig voor besmetting.
Sommige ongewervelden, zoals octopussen, voelen vermoedelijk ook pijn. Andere dieren, zoals mieren en andere insecten en oesters, voelen geen pijn.
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wie goed proeft, herkent de vlezige en zoute 'buik' van de oester en de wat stevigere kieuwen. Extra feitje: door lang te kauwen voorkom je ook dat de oester niet levend in je maag terecht komt (ja, oesters leven nog!).
Echte liefhebbers eten oesters het liefst rauw, rechtstreeks uit de zee met eventueel nog wat citroensap en een snufje zwarte peper. Maar oesters worden ook vaak gegratineerd met een heerlijk laagje kaas.
Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op. Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden.
Vriezen – Oesters kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Aangezien invriezen de oesters dood, zal het na ontdooien makkelijker zijn om ze te openen dan verse oesters. Was de oesters goed voor invriezen, borstel het scharnierpunt en gooi oesters weg die niet volledig sluiten.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.
Vroeger kwamen ze al voor, maar toen uitsluitend in de platte variant. Overal langs de Europese kust lagen de langzaamgroeiende oesters. Doordat deze oesters langzaam groeien, en eigenlijk pas na een jaar of vijf geraapt mogen worden, zijn ze duur en exclusief.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Er gelden in Nederland een aantal regels voor het plukken van oesters: Je mag tot 10 kilo per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen). Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
Omdat oesters geen vinnen hebben en zich dus niet kunnen bewegen eten ze alles wat voorbij komt drijven.
Oesters kunnen wel 20 jaar oud worden en soms wel meer dan 22 centimeter groot. De bekendste oesters in Nederland zijn de platte Zeeuwse oester en de Japanse oester. Oesters hebben twee kleppen, net als de stevige strandschelp, de grote strandgaper en deze kleurige nonnetjes.
Een oestermes heeft een kort, dik lemmet met een geslepen punt en het lemmet is sterk genoeg om de oesters te openen.