UHT-melk: blijft goed tot 3 maanden nadat de THT-datum verstreken is als de verpakking gesloten is gebleven. Deze melk kan 72u tot 7 dagen in de koelkast bewaard worden eens geopend. Gesteriliseerde melk: kan tussen 3 en 5 maanden na de THT-datum bewaard blijven als de verpakking gesloten is gebleven.
Ook is het belangrijk dat je het pak melk niet open hebt gemaakt. Zodra het pak open is, kun je de melk nog ongeveer drie dagen bewaren in de koelkast. Zet het pak dan wel terug in de koelkast zodra je een glas hebt ingeschonken. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met een dag!
Er staat nergens dat die melk niet gekookt kan worden en qua smaak proeft ze ook geen verschil bij het drinken. Hoe kan dat? Antwoord: Geschifte melk, samengeklonterd melkvet, hoeft niet bedorven te zijn, zoals Jacqueline zelf ook al heeft vastgesteld.
Melk wordt zuur doordat (ongewenste) bacteriën de kans krijgen om er in te groeien (bv. te warm of te lang bewaard, of niet hygienisch bereid of verhandeld ). Hierbij wordt de suiker (lactose) in melk omgezet door bv. Lactobacillus , Leuconostoc, Streptococcus , ...
Is de geur heel muf, zuur of overheersend, drink het dan niet. 3. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet drinken.
Klachten bij overgevoeligheid voor melk zijn: buikpijn, diarree en winden laten. U heeft te weinig van het eiwit dat melk verteert. Als u veel melk drinkt, kan niet alle melk verteerd worden. Drink daarom niet te veel melk op een dag.
Sterk zure producten zullen ook weer eerder door schimmels bederven, zoals vruchtensappen. Schimmels kunnen beter groeien bij lage temperatuur. Dus in de koelkast. Maar melk in de koelkast zal weer door bacteriën bederven, niet door schimmels.
WAT IS SCHIFTEN
Meestal komt dit door te grote temperatuursverschillen tussen de gemengde ingrediënten. Het water en vet in je mengsel scheiden zich vervolgens van elkaar, doordat het eiwit ze niet langer kan binden. Die alom gehate korrelige, lichte puntjes die je in jouw geschifte mengsel ziet, zijn dus eiwitten.
Maar bedorven melk hoef je eigenlijk niet gelijk in de prullenbak te mikken. Je kunt er namelijk bést nog wat mee. Zo kun je er bijvoorbeeld je vlees mee marineren. Je kunt je stuk vlees daarom prima in een badje van zure melk leggen, want de melkzuren zorgen ervoor dat het vlees mals en sappig blijft.
Je kan eigenlijk niet eens van een verschil spreken als je het hebt over vetten, lactose, eiwitten en mineralen. Er gaan wel zo'n 10% meer vitamines verloren bij houdbare melk ten aanzien van verse, gepasteuriseerde melk. Maar deze marge is eigenlijk heel minimaal, zeker als je verder gezond eet.
Verse melk is natuurlijk minder lang houdbaar, maar toch zeker wel 10 dagen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een pak verse volle melk is zelfs goedkoper dan een pak van de betere houdbare melk.
Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed. Maar let op, want zuivel bederft snel. Zet melk en melkproducten daarom zo snel mogelijk in de koelkast. Elk uur buiten de koelkast verkort de houdbaarheid met 1 dag.
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet. Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Melkzuurbacteriën vormen melkzuur bij gisting, wat voor de zure smaak zorgt van onder andere verzuurde melk. Daarnaast worden ze gebruikt bij de bereiding van melkproducten zoals yoghurt, kaas en kefir, evenals bij de bereiding van fermentatieproducten zoals zuurkool en andere vergiste zetmeelproducten.
Het is een fabeltje dat melk en chocolademelk zuur wordt tijdens onweer. Wel is het vaak vochtig en warm voordat het begint met onweren. Door dit vochtige en warme weer kan de melk eerder bederven (als de melk niet in de koelkast staat!). Dan wordt deze inderdaad zuur.
Het schiften is dan geen vorm van bederf. De smaak wordt er niet minder door. Met eierdooier gebonden sauzen (zoals hollandaise saus) kunnen gaan schiften als ze te heet worden. Als je ziet dat het fout gaat, neem dan direct de saus van de warmtebron en voeg, flink kloppend, wat ijskoud water of een ijsklontje toe.
Pas net aan het schiften
Gebruik zo'n twee tot vier theelepels water, wijn, azijn of citroensap en klop dit met een garde goed en voor je het weet ziet je saus er weer uit zoals-ie eruit hoort te zien. Deze methode werkt bijvoorbeeld goed bij een geschifte mayonaise of Hollandaise saus.
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Maak je niet te veel zorgen. Door de 'verkeerde' smaak van echt bedorven melk is de kans niet heel groot dat je grote hoeveelheden naar binnen hebt gegooid. Bovendien maken de meeste bacteriën en schimmels in bedorven melk je niet meteen doodziek. Neem even contact op met je huisarts als je je zorgen maakt.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
Een eerste smaak, die proef je zodra de melk in je mond komt, en een afdronk. Zeg maar: de nasmaak. Rauwe melk heeft tussen die twee smaken in soms nog wel twee of drie andere smaken. Het is als een glas goede wijn: er gebeurt van alles en nog wat in je mond.