Vette koffiebonen herken je aan een glanzend olielaagje op de koffieboon. Wanneer deze olie niet op een enkele maar op heel veel bonen in een zak zit, spreek je van vette koffiebonen.
Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan 'dark roast' blends. Deze koffiebonen zijn donkerder gebrand, waardoor ze de tweede crack voorbij zijn en een vettig laagje op de bonen hebben.
Het herkennen van olieachtige koffiebonen is eigenlijk heel eenvoudig. Open het pakje en kijk erin.Als de bonen olieachtig zijn, zul je het zien . Je kunt ook even ruiken en misschien kun je het ruiken: Zoals al eerder vermeld, hebben donkere en olieachtige brandingen een rook- en houtskoolaroma.
Om te voorkomen dat je per ongeluk vette koffiebonen koopt, kun je het beste de volgende koffiebonen links laten liggen: 1. De 'dark roast' blends: Deze zijn donkerder gebrand en hebben na de tweede 'crack' vaak een olieachtig laagje op de bonen. Medium of city roast brandingen hebben 0.
Waarom worden koffiebonen vet? Een vetlaagje om de koffieboon geeft aan dat de koffieboon te donker gebrand is. Een te donker gebrande koffieboon wordt heel bitter en bevat die lekkere natuurlijke aroma's niet meer. Tijdens het brandproces brandt de brander de koffiebonen in een grote trommel met hete lucht.
Zweten van de koffieboon
Als je koffiebonen extra donker brand gaan deze dus zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat ongunstig voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.
Versheid staat voorop, letterlijk. Op de voorkant van de koffiebonen verpakking lees je namelijk de branddatum af. Zo weet je precies hoe vers jouw koffie is en blijft. Verse koffiebonen behouden hun verse smaak tot 8 weken na branddatum.
Vette koffiebonen zijn duurkoop? Alle koffiebonen in de supermarkt zijn duurkoop waarbij de bekende merken zoals Illy en Lavazza de ergste zijn. Deze zijn niet alleen vettig maar ook nog eens heel duur voor de kwaliteit die je krijgt.
1. MIX MET EEN LICHTERE ROAST . Een effectieve manier om olieachtige koffiebonen te drogen is om ze te mengen met een lichtere branding. Doe de bonen gewoon in een luchtdichte keramische container en draai de container goed rond om de oliën gelijkmatig te verdelen.
Hoe langer de bonen worden gebrand, hoe meer olie er op het oppervlak verschijnt naarmate de koffie blijft uitzetten . Dat is de simpele wetenschap achter de glanzende bonen van donker gebrand en het matte uiterlijk van licht gebrand! Donker gebrande bonen hebben over het algemeen meer oppervlakteolie vanwege een langer brandproces.
Wat eruitziet als vocht is eigenlijk natuurlijke olie van de koffiebonen , die tijdens het roosteren naar de oppervlakte kan lekken. Die olie die je ziet is een belangrijk onderdeel van waarom koffie ruikt en smaakt zoals het doet.
De olie is van nature aanwezig in de boon en wordt geëxtraheerd tijdens het roosteren . Na de tweede "crack" (de boon barst letterlijk onder druk), of na ongeveer 16 minuten koken (zie onze blog over roosteren), begint de olie zich een weg te banen naar het oppervlak van de boon.
De goede koffiebonen van HEMA komen van over de hele wereld.Denk aan Vietnam, Colombia of Brazilië Je bewaart de bonen het liefst droog en op kamertemperatuur. Bijvoorbeeld in een van de vele voorraadpotten van HEMA. Dat staat ook nog eens gezellig op het aanrecht.
Voor volautomatische koffiemachines zijn medium gebrande, mooi droge koffiebonen het beste. Medium gebrande bonen hebben de perfecte balans tussen smaak en aroma, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in volautomatische machines.
Welke koffie is 100% Arabica? 100% Arabica koffie bestaat uit uitsluitend Arabica bonen, zonder enige toevoeging van Robusta bonen. Deze koffie staat bekend om zijn zuivere smaak en hoge kwaliteit.
Welke koffiebonen zijn niet vet? Niet alle koffiebonen zijn vatbaar voor het vetprobleem. Arabica bonen hebben meestal minder vet dan Robusta bonen, omdat ze langzamer groeien en een lagere concentratie aan oliën hebben. Dit betekent overigens niet dat Robusta automatisch vette bonen zijn.
Het drogen van olieachtige koffiebonen door ze te mengen met een lichtere branding is een effectieve manier om olieachtige koffiebonen te drogen. U hoeft alleen maar de bonen in een luchtdichte keramische container te doen en de container goed te schudden om de oliën gelijkmatig te verdelen.
Koffiebonen met een milde of medium branding hebben niet de olieachtigheid waar u zich zorgen over maakt. Sterker nog, de meeste donker gebrande bonen zijn ook niet olieachtig.
Deze bonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd.
Het Rainforest Alliance keurmerk betekent dat boeren hun land duurzamer onderhouden en het inkomen en welzijn van de boeren verbetert wordt.
Vers gebrande koffiebonen hebben een gezonde, glanzende glans, maar zijn niet overdreven vettig. Donker gebrande bonen kunnen glanzender lijken dan licht gebrande bonen. Oude bonen ontwikkelen echter een olieachtige glans door blootstelling aan zuurstof. Sommige bonen kunnen zelfs uitdrogen en barsten , wat een teken is dat het tijd is om ze weg te gooien.
Wat maakt een goede koffie goed? Goede koffie heeft altijd een rijk, sterk aroma en afhankelijk van de bonen en de branding, kun je het omschrijven als fruitig, nootachtig of bloemig. De smaak – of smaak – zal de zuurgraad, zoetheid en bitterheid perfect in evenwicht brengen, met een opmerkelijke en aangename nasmaak.
Voeg 100 tot 300 gram ongebrande koffiebonen toe in de voorverwarmde pan. Blijf 12 tot 18 minuten roeren in de koffiebonen zodat deze gelijkmatig gebrand worden. Stort de koffiebonen in de gekoelde vergiet en blijf nog ongeveer 3-5 minuten roeren zodat de koffiebonen snel afkoelen.