Frituur de kippenvleugels ongeveer 6 minuten tot krokant, gaar en goudbruin. Als je in een pan frituurt, draai de kippenvleugels dan om tijdens het bakken. Snijd eventueel een kippenvleugel open om te zien of ze helemaal gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Laat de kippenvleugels rustig nog 10 minuten doorgaren en draai ze halverwege nog eens om. Klaar? Trek het vlees met een vork een beetje uit elkaar. Als dit gemakkelijk gaat en het vlees niet meer roze maar wit van kleur is, is het gaar.
Verhit de olie in een wok en frituur de kipkluifjes in 3 of 4 delen in ca.8 min.gaar. Houd warm onder aluminiumfolie.
Het duurt zo'n 8 minuten voordat ze klaar zijn. Is je vet nu te heet, verbranden ze aan de buitenkant en is het vlees van binnen nog niet gaar. Meet daarom je vet desnoods nog met een temperatuurmeter. Als de 8 minuten voorbij zijn laat je ze even uitlekken op een stukje keukenpapier.
Bereidingsadvies: Friteuse 5.5 – 6.5 min.op 180°c.
Verhit olie in een frituurpan of grote pan tot 375 graden F (190 graden C). Bak kippenvleugels in hete olie tot ze knapperig zijn en het sap helder is, 10 tot 12 minuten . Een direct afleesbare thermometer die in het dikste deel van het vlees wordt gestoken, dicht bij het bot, moet 165 graden F (74 graden C) aangeven.
Bak de kip in porties tot hij goudbruin en gaar is, ongeveer 10 minuten aan elke kant . Gebruik een direct afleesbare voedselthermometer die u in het dikste deel van de grootste drumstick steekt, uit de buurt van bot of vet, om te testen of hij gaar is. De minimale veilige temperatuur voor gevogelte is 165 F.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Het opwarmen van de friteuse duurt lang. Het duurt gewoonlijk 10 tot 18 minuten voordat de frituurpan op temperatuur is en klaar is voor gebruik. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de hoeveelheid olie in de pan en het vermogen van het verwarmingselement.
Is het veilig om gekookte kippenbotten te eten? Nee, het is niet veilig om kippenbotten te eten, zelfs als ze gekookt zijn . Gekookte botten kunnen nog steeds ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet goed worden gekauwd of in hun geheel worden doorgeslikt.
Friteuse (180°C): frituur de bevroren chickenwings ca.8 minuten. Koekenpan: verhit margarine en/of olijfolie en bak de bevroren chickenwings ca. 25 minuten op matige temperatuur.
Kippenvleugels zijn de vleugeltjes van de kip. Het vlees staat er om bekend dat het makkelijk te eten is met de handen en ook zeer mals is! Ideaal om te bereiden voor een verjaardag of gewoon bij het avondeten.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Ja, dat is volkomen normaal. Volledig gegaarde kip kan vaak wat roze zijn. Sterker nog, verschrikkelijk droge en overgegaarde kip kan ook wat roze zijn.
Er kunnen namelijk bacteriën in zitten waar je erg ziek van kan worden als de kip niet goed gegaard is. Eet daarom nooit rauwe kip en gaar hem altijd totdat het vlees van binnen wit is en van het bot loskomt. Let ook op de houdbaarheidsdatum van kip wanneer je deze koopt.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
De FDA Food Code beveelt aan om kip te koken tot 165°F (74°C) . Maar de pasteurisatie van kip is eigenlijk een functie van zowel temperatuur als tijd. Als u uw kip 8,5 minuten op 145°F (63°C) kunt houden, kunt u dezelfde bacteriële reductie bereiken als op 165°F (74°C).
Bij kip steek je de kernthermometer altijd in de dij. Daar zit het dikste stuk vlees en zo ontwijk je stukken vet of bot. Heeft de kernthermometer een temperatuur van 70 - 72 °C bereikt? Dan is jouw sappige kippetje klaar!
In de frituur
Verhit de olie in de frituurpan tot 170*C/180*C. Laat de kipschnitzels in het frituurmandje in ca. 7/8 min. gaar en goudbruin bakken.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Verwarm de olie tot de juiste temperatuur: maximaal 175 °C. Bij lage temperaturen nemen de producten veel olie op en zijn ze dus vetter. Ook bestaat dan de kans dat je product niet goed gaar wordt. Boven 175°C kan het product aan de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan.Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.