Aan deze symptomen herken je een mogelijk elektrolytentekort: spierkramp. vermoeidheid. weinig energie.
Elektrolyten komen van nature voor in veel voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, noten, zuivel, vlees en vis. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende elektrolyten binnen.
"Je vindt elektrolyten in tal van verschillende voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit – bijvoorbeeld bananen, aardappelen en bladgroenten – maar ook in noten, zaden en zuivelproducten. Een doorsnee Westers dieet bevat tafelzout – dit is een goede bron van natrium en chloride."
Sportdranken, gels en tabletten zijn een goede manier om elektrolyten aan te vullen die door zweten verloren gaan. Ze helpen u gehydrateerd te blijven en voorkomen kramp, vermoeidheid en andere problemen die kunnen optreden als u niet goed gehydrateerd bent.
Of je extra elektrolyten nodig hebt, hangt van veel verschillende factoren af: de temperatuur waarin je gaat sporten, hoe lang je gaat sporten (vanaf 90 minuten of langer kan aanvullen extra nuttig zijn), hoeveel je zweet en hoeveel zouten jouw zweet bevat. Die twee laatste factoren zijn sterk persoonsgebonden.
Teveel elektrolyten kan tijdens het sporten voor maag of darmproblemen zorgen. Daarbij is een volle maag van (teveel) eten of (teveel) drinken tijdens het sporten nooit fijn. Elektrolyten zijn belangrijke zouten in het lichaam.
Elektrolyten (de verzamelnaam voor allerlei zouten, waaronder keukenzout) zijn natuurlijk te vinden in sportdranken en energiebars. We treffen ze ook aan in andere verpakte en verwerkte voeding, maar die bevat vaak toegevoegde suikers die je niet altijd wilt.
Wanneer het lichaam zweet, worden elektrolyten verloren, wat leidt tot een verstoring van de elektrolytenbalans. Dit kan leiden tot verminderde prestaties, vermoeidheid en zelfs ziekte.
AA-Drink Isotone heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht, wat betekent dat de drank ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat per 100 ml. AA-Drink Isotone wordt daardoor even snel of nog sneller opgenomen dan water.
NaCl (keukenzout) is heel goed oplosbaar, AgCl niet. Bij beide is het gedeelte dat opgelost is wél volledig gesplitst in ionen. Ze zijn dus beiden sterke elektrolyten.
Elektrolyten zijn wateroplosbaar en worden snel door het lichaam opgenomen, binnen enkele uren.
Naast de belangrijke werking voor je zenuw- en spierfunctie en de vochtbalans in je lichaam, zijn elektrolyten belangrijk voor de zuurtegraad van je bloed en het tegengaan van spierkrampen. Elektrolyten en zouten horen bij essentiële micronutriënten voor sporters.
Elektrolyten zijn in een vloeistof opgeloste mineralen in ionische vorm (dat wil zeggen niet in verbinding met andere elementen, maar als losse elektrisch geladen deeltjes). Op deze manier komen mineralen ook in ons lichaam voor. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, kalium, magnesium en chloride.
PowerBar Isoactive is een isotone sportdrank die het lichaam snel van de nodige mineralen en koolhydraten voorziet. De drank bevat de 5 belangrijkste elektrolyten die een sporter nodig heeft. De aanwezigheid van kalium, chloride, magnesium, natrium en calcium zorgt ervoor dat jij het maximale uit jouw sport kan halen.
Bij een meer ernstig kaliumtekort kan je last hebben van vermoeidheid, spierzwakte, obstipatie, vaak plassen of verlies van eetlust. Wanneer het tekort plots ontstaat kunnen verlammingsverschijnselen optreden. Ernstig kaliumtekort kan aanleiding geven tot hartritmestoornissen.
Dit product kan de wekelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Frisdrank zoals AA drink Iso Lemon is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. AA drink Iso Lemon kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Elektrolyten vervullen een enorm belangrijke functie in je lichaam, of je nu vaak sport of niet. Zo zijn deze mineralen betrokken bij de regulering van de bloeddruk, de vochtbalans en zuurgraad van je lichaam. Ook helpen elektrolyten bij het samentrekken van je spieren (ook je hart!)
Magnesiumtekort en botontkalking
Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontkalken van de botten. Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke botten. Ook speelt het een rol bij de botaanmaak. Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontkalken van de botten.
Ideaal voor tijdens een keto-dieet. Elektrolyten zijn nodig om veel van de biologische processen van het lichaam mogelijk te maken en gehydrateerd te kunnen blijven.
glucose (C6H12O6) en andere suikers. Deze moleculen bevatten meerdere –O–H-groepen en vormen dus ook waterstofbruggen met de watermoleculen. Ze lossen goed op in water. Bij het oplossen ontstaan er geen ionen: het zijn niet-elektrolyten.
Een tekort aan kalium wordt vrijwel nooit veroorzaakt doordat je te weinig kalium via je voeding binnenkrijgt. Wel kun je een kaliumtekort ontwikkelen door hevig overgeven of diarree. Ook het gebruik van plaspillen is een bekende oorzaak.
Een goede isotone sportdrank bestaat in verhouding uit 4 tot 8 gram suikers (koolhydraten) en 0,5 gram zout per 100 ml water. Je kunt dus gemakkelijk je bidon met water vullen en hier deze twee ingrediënten in de juiste verhoudingen aan toevoegen.
Bijna iedereen eet te veel zout en daardoor krijgen steeds meer mensen een hoge bloeddruk. Veel minder bekend is de rol van kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen en zo bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Helaas eten de meeste Nederlanders juist te weinig kalium.