Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben.
Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen. Ook in Nederland lopen kinderen rond met een hoog loodgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot permanente hersenschade, gedragsproblemen en lagere intelligentie.
Lood kan op verschillende manieren in ons lichaam terechtkomen: via de mond (en ons maag-en darmstelsel), via de ademhaling (longen) en via de huid. De opname via de ademhaling (bijvoorbeeld bij wie naast een vervuilende fabriek woont) gebeurt het snelst, het lood komt er vrijwel meteen in het bloed.
Loodvergiftiging of saturnisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Loodvergiftiging kan onder andere onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel, de bloedsomloop aantasten en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen teweegbrengen.
612 Acute blootstelling aan een hoge concentratie lood kan acute encefalopathie veroorzaken met sufheid, tremor, hoofdpijn, onrust, ataxie, hallucinaties, coma en convulsies. Encefalopathie kan vooral bij kinderen optreden, maar ook bij volwassenen is dit ziektebeeld beschreven.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding, én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.
Blootstelling aan lood wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op long-, maag- en urineblaaskanker. Het sterkste epidemiologische bewijs bestaat voor long- en maagkanker, die zwak maar consequent geassocieerd zijn met beroepen en industrieën waar sprake is van blootstelling aan lood.
De ARBO-wet- en regelgeving staan het gebruik van in verf gebonden loodwit niet toe. Dat is opmerkelijk, want, niet het in het lijnolie gebonden loodwit vormt het gevaar, maar het stof ervan, dat vrijkomt wanneer de schilder bij een onderhoudsbeurt schrapt, föhnt of schuurt als voorbereiding voor een nieuwe verflaag.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
In oplaadbare batterijen en accu's wordt lood als elektrode gebruikt. In elektronica worden soldeerverbindingen van lood met tin en soms ook zilver gebruikt. Ook worden verschillende loodverbindingen gebruikt in glas, keramiek en aardewerk en als PVC- stabilisator.
De meeste vergiftigingen bij paarden worden veroorzaakt door giftige planten, bomen en struiken, zoals jacobskruiskruid, basterdklaver, heermoes (paardenstaart), nachtschade, buxus, taxus en esdoorn. Deze kunnen ook voorkomen in hooi of kuilgras.
In de meeste huizen die gebouwd zijn voor 1945 werd lood gebruikt voor de leidingen. Maar ook in huizen met bouwjaar 1945 tot 1960 worden nog wel eens loden leidingen aangetroffen.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
Je kan een betaalde controle aanvragen bij een erkend laboratorium voor wateranalyse. Sommige waterbedrijven bieden een gratis controle aan. Informeer ernaar bij je waterbedrijf.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
“Zoek in huis waar de watermeter zit, die is meestal in de meterkast te vinden. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Zodra je een dof geluid hoort wanneer je er met bijvoorbeeld een lepel op slaat weet je dat je met lood te maken hebt.”
Gemiddeld kost het vervangen van loden leidingen ongeveer 1400 euro per woning. Deze kosten zijn voor de eigenaar van de woning. Ook wanneer de woning verhuurd wordt zal de eigenaar van de woning de kosten voor het verwijderen van de loden leidingen moeten betalen.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Lood is een zwaar metaal dat aanwezig is in het milieu en dat giftig is voor het lichaam. Blootstelling aan lood (omgevingslucht, voeding) kan schade veroorzaken aan de hersenen, organen en zenuwstelsel. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen zonder symptomen onomkeerbare schade veroorzaken.
Zet de kraan de eerste drie maanden voor elk gebruik eerst 10 seconden open. Doe dit ook als je het water gaat gebruiken voor bijvoorbeeld een saus of soep. Je hoeft dit alleen de eerste drie maanden te doen, daarna geeft de nieuwe kraan geen lood meer af. Na drie maanden kan iedereen het water dus gewoon drinken.
Een exacte levensduur van het filter kunnen wij u niet geven. Dat is volledig afhankelijk van de vervuiling in uw kraanwater en de hoeveelheid water die u per dag filtert. Overal is de mate van vervuiling anders, ook in Nederland.