Na het inslikken van een vreemd object kan een hond of kat misselijkheid, acuut braken van voedsel of gal, verlies van eetlust, lusteloosheid en sloomheid vertonen. Braken is het meest voorkomende symptoom, maar sommige dieren zijn alleen lusteloos, zonderen zich af of hebben geen of weinig eetlust.
Verschijnselen. De meeste verschijnselen wijzen wel in de richting van het maagdarmkanaal, zoals verlies van eetlust, braken, diarree, buikpijn en sloomheid. Uit recent onderzoek bij 176 honden die wat hadden ingeslikt bleek dat langwerpige voorwerpen vaker klachten vertonen dan ronde of andere vormen.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
Het duurt meestal ongeveer 24 tot 36 uur vanaf het moment van voedselinname tot het moment van uitscheiding. Het voedsel blijft tussen twee en acht uur in de maag van de hond, voordat het wordt doorgegeven aan de dunne darm, waar het grootste deel van de spijsvertering plaatsvindt in slechts een uur of twee.
Bij aanraken van de buik kan het dier de buikspieren abnormaal aanspannen. Bij buikpijn zie je vaak ook verschijnselen als buikborrelen, misselijkheid (smakken, slikken, geeuwen, boeren), winderigheid of gras eten. Sommige dieren laten het eten staan, geven over en/of hebben minder goed gevormde ontlasting / diarree.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Wat is de oorzaak van een maagtorsie? Het is niet precies bekend waardoor een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of er lucht in de maag terecht komt door inslikken en de maag daarna draait, of dat de maag eerst draait en de gassen vooral door gisting ontstaan.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Contact met uw dierenarts
Neem altijd eerst contact op met uw dierenarts. Ook wanneer uw hond al uit zichzelf braakt, kan het zijn dat het voorwerp of het middel dat hij ingeslikt heeft van binnen schade veroorzaakt. Dan kan uw eerste reactie zijn om uw hond zo snel mogelijk te laten braken.
Wanneer het overgeven langer dan een dag aanhoudt, wanneer er ook andere klachten zijn, wanneer het een terugkerend probleem is of wanneer u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.
Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen. Bovendien kun je speciale zalven op de steken smeren, deze verlichten ook het ongemak.
Veel dierenartspraktijken- en klinieken rekenen voor een endoscopisch onderzoek een prijs per minuut. Wie rondkijkt op internet zal verschillende prijzen per minuut tegenkomen die tussen de 7 en 15 euro per minuut liggen.
Ik voer van af 9 weken ook nog maar 3x per dag en de laatste voeding is sávonds tussen 19.00 en 21.00 gelijk met de voeding van de volwassen honden.
Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Verder is het belangrijk de hond kleine beetjes eten te geven, bijvoorbeeld minimaal 4 keer per dag een kleine hoeveelheid. Het dier moet licht verteerbare voeding krijgen, dit kan zijn: gekookte kip, rijst, macaroni, wit brood of aardappelen.
Als honden overgeven met een lege maag dan komt er voornamelijk wit en/of geel slijm uit (maagsappen en gal). Een keer overgeven is niets om je zorgen over te maken, maar als het meerdere keren gebeurt of er zit bloed bij het braaksel, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen.
Brokken bijvoorbeeld zijn best zwaar belastend voor de maag van een hond en als ze ook nog eens gaan schrokken, dan kunnen ze het voedsel niet goed verteren. Ze geven dan over en eten het braaksel alsnog op. Zo wordt het beter verteerd. Als de hond zijn braaksel laat liggen, dan is hij ziek.
Symptomen van maagtorsie
Je herkent een maagkanteling aan de volgende symptomen. Je hond kan proberen te poepen en braken zonder dat er iets uit komt. Heeft pijn, waardoor hij kan janken en vreemde houdingen aan kan nemen. Kwijlt meer dan normaal, heeft bleke slijmvliezen en ademt snel.
Bij bepaalde hondenrassen zien we vaker een maagtorsie, bij andere hondenrassen zelden of nooit. Een aantal rassen waarbij een maagtorsie voorkomt en de kans op een maagtorsie zijn: Duitse Dog (36,7%), Konings Poedel (25,3%), Ierse Setter (24,9%), Weimaraner (19,1%), Rottweiler (3,9%).
De bloedsomloop en ademhaling raken door de opgezette maag verstoord. Er ontstaat een lage bloeddruk, zuurstoftekort in de vitale organen en uiteindelijk raakt de hond in shock. De hond is dan in levensgevaar. Bij een maagtorsie moet de hond zo snel mogelijk worden geopereerd.