Voor gehard glas toegepast als bouwproduct is sinds de CE-markering (1997) een stempel op het glas verplicht. Voor gehard glas in interieurtoepassingen (bijv. keukenwanden, douchedeuren etc.)
Gehard glas is te herkennen aan de 'spanningsvlekken' die zichtbaar worden bij een bepaalde lichtval of als men door gepolariseerde (brillen-) glazen naar het glas kijkt. Het vlekkenpatroon geeft echter over de mate van harding weinig informatie.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto's, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Een plaat gehard glas van 1000mm x 360mm en 6mm dik, zou belast kunnen worden met maximaal 160Kg. Het glas buigt een klein stukje mee tot maximaal 70mm en herstelt zich daarna in de oorspronkelijke vorm.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Door de spanning in het glas, kan gehard glas achteraf helaas niet meer bewerkt worden. Het is dus niet mogelijk om gehard glas te snijden, slijpen of gat er in te maken. Het zal dan onmiddelijk uit elkaar spatten omdat het spannigsveld wordt verstoord.
De gemiddelde prijzen voor gehard glas starten bij ons bij 35 euro per m2. De plaatsingskosten door een professionele glaszetter variëren tussen de 35 – 65 euro per m2. Voor deze vierkante meterprijs kunt u dus gehard glas aanschaffen maar dit is wel de dunste variant van gehard glas namelijk 4 mm.
Gehard glas breekt in tal van scherpe stukjes glas uiteen. Zijn gebruik is daarom verboden in toepassingen als balustrades of relingen, waarbij het risico dat men door een beglazing valt groot is. Gehard glas wordt bijvoorbeeld in glazen deuren of scheidingwanden gebruikt.
Het grote voordeel
Thermische harding veroorzaakt spanning in het glas en dit geeft extra sterkte. Het kan meer kracht weerstaan en schokken opvangen. Maar gaat een geharde glasplaat alsnog stuk, dan zal het in duizenden, niet scherpe glasbrokjes uiteen spatten.
Voor glazen wanden, deuren en douchecabines wordt minstens 8 millimeter aangeraden. Hoe groter het glasoppervlak is, hoe dikker het glas moet zijn voor de veiligheid. Gehard glas weegt ongeveer 2,5 kilo per vierkante meter. Dikker glas weegt uiteraard ook meer.
Vensterglas is in tegenstelling van wat de meeste mensen denken geen vast materiaal maar dik vloeibaar, dat verklaart ook het kromtrekken van het dubbel glas.
De variant en de maximale oppervlakte bepalen de dikte die u moet hebben. Wanneer u beloopbare vloeren installeert of laat installeren dient u rekening gehouden te houden met de ondersteuning. Zo moet het glas geïnstalleerd worden met een minimale opleg van 50mm per kant en met een minimaal vierzijdige ondersteuning.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd zijn. Gehard glas is vijf keer zo sterk als normaal glas en valt uiteen in stukken in plaats van in scherven. Gehard glas wordt meestal gebruikt voor autoruiten (niet het voorruit), douchedeuren, glazen tafels en natuurlijk ramen.
Gelaagd glas is een speciaal soort glas wat gebruikt wordt in situaties waarbij het glas niet makkelijk moet kunnen breken. Op sommige plekken is het levensgevaarlijk als er glas breekt. Niet alleen door de scherven die er bij een normale ruit ontstaan, maar ook een opening in glas kan gevaarlijk zijn.
Gelaagd glas zou je zelf kunnen snijden. Maar denk eraan dat het lastiger is om dit glassoort te snijden, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld enkel float glas. Dit glas moet je namelijk van beide kanten van de glasplaat insnijden om te kunnen breken.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Gehard glas is hittebestendig
Het is 4 tot 5 x zo sterk als ongehard glas en valt bij breuk uit elkaar in duizenden stukjes die geen letsel kunnen veroorzaken. Gehard glas kan grote temperatuursverschillen aan, zonder dat het breekt.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Na het 'harden' is het geharde glas tot wel 7 keer sterker dan enkel glas. Hiernaast is de samenstelling veranderd, waardoor als er getracht wordt om gehard glas te snijden het glas breekt in duizenden kleine stukjes.
Ja, in normaal of gelaagd glas wel. Men kan evenwel geen gaten boren of glas bewerken dat al gehard is. Dit zou hierdoor namelijk in tal van scherpe stukjes uiteenvallen.
Het glas wordt door het hardingsproces ongeveer 5x sterker dan standaard glas. gehard glas Gehard glas blijft glas en kan natuurlijk breken. Het veroorzaakt echter geen scherven maar springt in vele kleine glasbrokjes uiteen (veilig). Vele glassoorten komen in aanmerking om gehard te worden.