Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Is de emelt bestrijden noodzakelijk? Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren.
U herkent engerlingen als een dikke larve met een witte, grijze of geelwitte kleur. Engerlingen kenmerken zich door hun bruinoranje kop. Hiermee onderscheiden ze zich dus van emelten, die moeilijk te herkennen zijn gezien een duidelijke kop ontbreekt.
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze eten graag gras, waarmee de emelten schade aan je gazon toebrengen. De larven kunnen zo'n 4 tot 6 centimeter lang worden, ze zijn grijsbruinig van kleur en hebben een leerachtige huid. Ze hebben geen poten en ook een kop is niet echt te herkennen.
Bestrijden van emelten
Het behandelen van het gras op biologische wijze of op chemische wijze. U kunt de emelten het beste bestrijden in mei tot juli en van oktober tot december. Het advies is om het volgende jaar het gazon opnieuw te bestrijden.
Langpootmuggen bijten niet.
De emelten van sommige soorten kunnen gazonongedierte zijn en je gras behoorlijk schade toebrengen.
Om emelten te vinden hoeft u niet diep te graven, ze bevinden zich in de bovenste twee tot drie cm van de grond, van waaruit ze 's nachts half uit de grond stekend, aan de planten eten. Bij vochtig zacht weer verlaten ze 's nachts hun holletjes en kruipen ze over de grond op zoek naar voedsel.
Emelten in je gazon herkennen
Een emelt herken je aan de grijze kleur en een huid die wel iets lijkt op leer. De voor- of achterkant van een emelt herken je amper, een kop is in elk geval niet zichtbaar. Emelten worden doorgaans tussen de 1 en 4 centimeter lang, ze zijn ongewerveld en hebben geen poten.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
Wil je zeker zijn dat het om engerlingen gaat, maak dan op de plek waar het gras geel kleurt, een klein stukje gazon open. Je ontdekt onmiddellijk of er in de bodem eitjes of larven aanwezig zijn. Ook aanwezigheid van vogels zoals merels, spreeuwen, kaaien, roeken en kraaien zijn een teken van engerlingen.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Voor de bestrijding van emelten is het inzetten van de natuurlijke vijand van deze larven de enige optie. Chemische bestrijding is inmiddels niet meer toegestaan. Nematoden oftewel aaltjes zijn deze natuurlijke vijand en uitgezet in het gazon gaan zij op zoek naar de emelt. De nematoden zijn besmet met een bacterie.
Wil je dus voorkomen dat engerlingen in je gazon komen, plaats dan preventief sterk geurende planten en kruiden in je tuin, zoals bijvoorbeeld citroenkruid en knoflook. Engerlingen zijn niet dol op die geur, en zullen zich verplaatsen.
Volwassen langpootmuggen zorgen niet voor schade, zij drinken alleen nectar. Er kan ook secundaire schade ontstaan door de aanwezigheid van emelten. Dieren zoals kauwen, kraaien, merels, spreeuwen en mollen jagen op emelten.
Mollen zijn dol op emelten, maar jammer genoeg vernielen ze ook het gazon. Vogels eten ze ook graag, maar ook dat gaat dit weer ten koste van het gras.
Spreeuwen lusten graag emelten
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Die leggen hun eitjes in de grond onder je gazon. Wanneer de larven uitkomen kunnen die je gazon ernstige schade toebrengen. Recent kwam men tot de vaststelling dat spreeuwen verzot zijn op emelten.
10-15 cm diepte. Deze eitjes komen na ca. 4-6 weken uit en zo zijn de vraatzuchtige Engerlingen geboren. Sommige Engerlingen kruipen gedurende de wintermaanden diep onder de grond en komen bij het stijgen van de bodemtemperatuur weer bij de graszode, waar weer grote schade wordt aangericht.
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
Engerlingen is de verzamelnaam voor larven van verschillende keversoorten. De kevers leggen na het paren eitjes in het gazon, die na enkele weken al uitkomen. In het gazon ontwikkelen engerlingen zich tot ware veelvraten.
Engerlingen in het gras brengen schade met zich mee. De larven voeden zich namelijk met de wortels van het gras. Hierdoor kan het gazon te weinig vocht en voeding opnemen om het gras groen te houden. Echter zal de grootste schade aan het grasveld ontstaan door de vogels die de engerling als lekkernij zien.
De beste periode om dit wel te doen is vanaf midden juni tot augustus. Het is ook mogelijk om buiten deze maanden aaltjes toe te passen, echter is een dubbele dosering dan raadzaam. De aaltjes kunnen in het geval van een warm voorjaar ook eerder uitgezet worden, namelijk vanaf minimaal 12 graden.
Dassen zijn beschermde dieren. Verjagen, verstoren, doden of iets dergelijks is verboden. Voorkomen dat ze in je tuin komen is het enigste wat je kunt proberen. Dassen zijn echter sterke dieren en kunnen uitstekend graven.
Emelten leven in de bovenste laag aarde en voeden zich met de wortels van gras. Als er grote aantallen emelten zich voeden, laten ze in het voorjaar dunne, bruine en kale plekken achter in het gazon. Volwassen langpootmuggen die voorkomen uit emelten leggen van half juli tot eind september eieren in de grond.
Uiterlijk van de langpootmug (Tipula oleracea) De Tipula oleracea ziet eruit als een zeer grote mug, die echter niet steekt of bijt. De mug wordt tussen de 1,5 en 3 cm lang, waarvan de poten een veelvoud van die lengte kunnen hebben.
Ze zijn zeer polyfaag (hebben veel voedselplanten). Emelten komen vooral voor op gescheurd grasland. De larve verblijft voornamelijk in de grond. De larven zijn eerst wit en later blauw-grijs van kleur en kunnen 2,5 tot 5 cm lang worden.