De ziekte begint met koorts en andere prodromale symptomen, zoals spierpijn, hoofdpijn en malaise. Een van de kenmerkende symptomen van bof is ontsteking van de oorspeekselklieren (parotitis). Meestal treedt de parotitis op in beide oorspeekselklieren (glandula parotis) maar het kan ook eenzijdig verlopen.
De bof is een virus en verspreidt zich via de lucht. Bij 14 maanden en 9 jaar worden vaccinaties aangeboden.
Bof kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking. Bij jongens vanaf de puberteit kan de ziekte leiden tot een ontsteking van de teelballen (orchitis), wat steriliteit kan veroorzaken. Bij meisjes kan een ontsteking van de eierstokken optreden, maar dat komt zelden voor.
Iemand die de bof heeft gehad kan de ziekte niet opnieuw krijgen.
De verschijnselen die lijken op de bof kunnen ook door een andere ziekte veroorzaakt worden. Q: Ik ben gevaccineerd tegen de bof, kan ik het dan alsnog krijgen? A: Ja, maar vooralsnog zijn de ziekteverschijnselen bij gevaccineerde mensen mild en de kans op complicaties laag.
U wordt in een korte tijd heel snel zieker. U krijgt paarsrode uitslag op uw huid. U heeft ernstige hoofdpijnklachten of pijn in uw nek.
Bij een hersenvliesontsteking raakt het vlies rond de hersenen ontstoken. Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid.
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
Hoe kun je het herkennen? Er zijn enerzijds klachten veroorzaakt door de infectie, en anderzijds tekens van aantasting van hersenweefsel. De infectie veroorzaakt meestal milde griepachtige klachten zoals plotse hoofdpijn, pijnlijke gewrichten en spieren, vermoeidheid en koorts.
Nekstijfheid of nekkramp is het onvermogen om de kin op de borst te leggen en is een symptoom van prikkeling van de hersenvliezen. Nekstijfheid is niet het zelfde als een stijve nek: bij een stijve nek is naar links en rechts draaien van het hoofd pijnlijk, net als het op de borst leggen van de kin.
Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Dit komt doordat op de hersenen dezelfde receptoren zitten als op de longen (de ACE-receptor). Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.
Een hersenvliesontsteking door een virus gaat bijna altijd vanzelf weer over. Als je voldoende rust neemt, kan je lichaam van binnenuit vechten tegen het virus. Je geneest dan meestal binnen een à twee weken. Een ontsteking van de hersenen (dus niet het hersenvlies) is veel ernstiger.
huidbloedinkjes (paarsrode vlekjes die niet verdwijnen als je erop duwt); ernstige hoofdpijn (kinderen houden hun hoofd vaak achterover); stijve nek (kind kan de kin niet op de borst leggen); koorts (vaak boven de 39 graden Celsius);
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genaamd, is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Bij het schenken van een onderneming of aanmerkelijk belangaandelen kan de BOR ook worden toegepast.
Vaccinatie leidt bij 95% van de volwassenen tot levenslange bescherming. Bij kinderen ouder dan 6 maanden maar jonger dan 12 maanden dient de vaccinatie met 14 maanden en bij 9 jaar herhaald te worden omdat het immuunsysteem op die leeftijd nog niet voldoende ontwikkeld is om langere bescherming te verkrijgen.
Bof of dikoor (parotitis epidemica) is een infectieziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen. Besmetting gebeurt via hoesten en niezen.
Bij een bacteriële hersenvliesontsteking zijn de verschijnselen: ernstige hoofdpijn. stijve nek.
De hoofdpijn die kan ontstaan vanuit de nek en schouders wordt spanningshoofdpijn genoemd. Bij langdurige spierspanning in je nek, kunnen de daaraan vastzittende pezen ook pijnlijk worden. Dit zijn meestal de aanhechtingen van de pezen. Deze pijn kan zich uiteindelijk uitbreiden over het hele hoofd.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
In eerste instantie tast het de longen van de patiënt aan, wat kan leiden tot een sterk verminderde longfunctie en in het ergste geval zelfs tot longfalen. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen en veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Er is geen verhoogd risico op hersenvliesontsteking na vaccinatie met deze stam [2, 4]. Hersenontsteking wordt vooral veroorzaakt door virussen, zoals het herpes- en mazelenvirus. Infectie met deze virussen kan voorkomen worden door vaccinatie.
Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar een arts (omdat dit symptomen van hersenvliesontsteking zijn). Als een van de structuren in je nek opzwellen, kun je een dikke nek krijgen. Dat kan komen door een tumor, allergie, bloeding of ontsteking.
Wat kan ik zelf doen bij nekpijn? Het is belangrijk dat u zoveel als mogelijk blijft bewegen en uw dagelijkse activiteiten blijft uitvoeren. De pijn die u voelt, kan in de meeste gevallen geen kwaad en hoeft niet schadelijk te zijn.