Soms op andere plaatsen of over heel het lichaam: roodheid, zwelling, netelroos (jeukende bulten), zwellingen van huid of slijmvliezen. Zwelling in de keel kan gevaarlijk zijn: moeilijke ademhaling. Piepende adem, kortademigheid of een drukkend gevoel op de borst. Hartkloppingen.
Symptomen bij allergie voor insectengif
Bij een allergische reactie op bijvoorbeeld een bijensteek of wespensteek kun je, in een normale situatie, last krijgen van zwelling, pijn en roodheid rond de plek van de steek. Dit heet een (forse) plaatselijke reactie.
Ben je gestoken en kreeg je opeens last van een enorme zwelling? Dan is de kans groot dat je wel allergisch bent. Je kunt dit laten checken bij de huisarts door middel van een bloedonderzoek, huidtest of proefsteek. Je kunt niet voorkomen dat je gestoken wordt, maar je kunt de kans wel wat verkleinen.
Bij een allergie voor insecten gaat het meestal om een allergie voor het gif van bijen en/of wespen. Wanneer u deze allergie heeft, reageert u uitzonderlijk heftig op een bijen- of wespensteek. De klachten kunnen zelfs levensbedreigend zijn.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Ontsmet dan de steekplaats en gebruik eventueel ijs of een anti-allergisch middel tegen de jeuk. Bij een heftige plaatselijke reactie kun je ook een cortisonezalf smeren. Raadpleeg een arts als de klachten erger worden.
De onderhoudsfase duurt 3 jaar. Zodra u de onderhoudsfase heeft bereikt, loopt u evenveel risico op een allergische reactie als de gemiddelde Nederlander. En als er een reactie optreedt, ontstaan er hooguit verschijnselen van de huid.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Spoel water over de gestoken plek. Zo kun je achtergebleven restjes gif nog verwijderen. Leg een koud kompres op de gestoken plek. Dit kan de zwelling verminderen.
Een allergische reactie optreedt na een steek. Bel de 112 voor een dringende overbrenging naar het ziekenhuis. De allergische reactie gaat gepaard met huiduitslag, hevige jeuk, zwelling van het gelaat, duizeligheid, bleekheid, ademhalingsproblemen en het gevoel te stikken.
Vellinga: “Je kunt thuis het gebied goed wassen met water en zeep om gifresten weg te spoelen. Doe er vervolgens een koud kompres op om het zwellen tegen te gaan. Eventueel kun je een antihistaminicum (hooikoortstablet) tegen de jeuk en een pijnstiller zoals ibuprofen tegen de pijn slikken.”
Wordt u gestoken? Slik onmiddellijk antiallergische medicatie. Bijvoorbeeld 2 tabletten Zyrtec en cortisone (Medrol 32 mg).
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten. Als de roodheid wegtrekt, blijven jeukende, harde en open(gekrabde) bultjes achter, die wel dagen tot weken kunnen aanhouden.
En helpt azijn bij een bijen- of wespensteek? Sommige mensen zweren bij azijn bij een wespen- of bijensteek. Meng hiervoor een beetje (appel)azijn 50/50 met water en smeer dit op de plek van de steek. Dit vermindert de irritatie en jeuk.
Wespen hebben een angel, waarmee ze gif in de huid kunnen spuiten. Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp, voel je direct een scherpe pijn op de plek van de steek.
Een wesp laat meestal geen angel achter en overlijdt niet na de steek . De angel van een bij heeft weerhaken en blijft achter na een steek, de bij sterft hierdoor. Hoornaar (paardenwesp): Groter dan de wesp, steek is wél pijnlijker dan die van een bij maar het gif is minder krachtig.
Hoeveel mensen hebben een allergie voor bijen en wespen
Tussen de tien en twintig procent van de bevolking reageert waarschijnlijk gevoelig op bijen- en wespensteken. De meeste mensen reageren alleen met een matige tot forse plaatselijke zwelling, bijv. een hele dikke hand of arm nadat zij in de vinger gestoken zijn.
Voor de meeste mensen is een wespensteek pijnlijk en vervelend, maar niet gevaarlijk. Na een wespensteek komt er via het gif een grote hoeveelheid eiwitten ons lichaam binnen. Door middel van een afweerreactie probeert het lichaam dit gif tegen tte gaan. Hierbij komt onder andere histamine vrij.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Zwelling door een bijensteek kan enkele uren tot dagen aanhouden. Je kunt dus lange tijd rondlopen met een pijnlijke, dikke plek. Zolang de zwelling lokaal is (dat betekent: rond de plek van de steek) hoef je je geen zorgen te maken. Je hebt dan geen gevaarlijke allergische reactie op de bijensteek.