Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
IJsjes en roomijs kun je gemiddeld een jaar bewaren, tenzij het in aanraking is gekomen met bijvoorbeeld een gebruikte lepel. Wat kristalvorming op roomijs kan geen kwaad. Voor kliekjes gelden andere regels, bijvoorbeeld voor afhaalvoedsel. Dat kun je beter bewaren in de ijskast en het de volgende dag opeten.
Voor waterijs is dit ook zo, maar zeker niet voor roomijs. De houdbaarheid daarvan is verrassend kort. De reden hiervoor is dat het een hoog vetgehalte heeft en dit bevriest nooit volledig waardoor het snel bederft. Na drie maanden moet je het zeker weggooien.
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Diepvriesproducten tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Deze ijskristallen ontwikkelen zich door warme lucht. Bij het openen en hersluiten van de verpakking kan warme lucht komen. Deze lucht zit vast in de verpakking, waarbij het vocht gaat condenseren. Temperatuurschommelingen veroorzaken de ijskristallen.
Bewaar het ijs in de koelkast als je geen vriezer hebt. Als je geen koelbox, emmer of vriezer hebt, dan kun je prima je koelkast gebruiken. Wikkel het ijs in aluminiumfolie zodat het niet op kan warmen en leg het vervolgens in de koelkast.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap.
Zogeheten aërobe kiemen en coliformen kunnen zich zo op grote schaal in het ijs ontwikkelen.
Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
THT: tenminste houdbaar tot en met
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Hoelang blijven ijsjes goed in een koeltas? Gebruik een bak of een emmer in een lichte kleur. Een koelbox of ijsemmer gemaakt van nylon of piepschuim zal het ijs tenminste een dag lang goed houden. Een plastic bak zal het ijs een nacht lang goed koud houden, als je de bak maar niet in direct zonlicht neerzet.
Waarom is de Ben & Jerry ijs zo duur ? Hoi Charlotte, onze ijsjes zijn net iets duurder omdat wij alleen gebruik willen maken van de allerbeste fairtrade ingrediënten. Zo kunnen we het dubbelgoed doen: we maken het lekkerste ijs én we maken een goede deal voor onze boeren. Peace, Love & (Fairtrade) Ice Cream!
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië. Geen wonder dat we deze klassieker verwerken in veel van onze smaken, zoals Cookie Dough, de nummer 1 smaak van Nederland. Ons ijs is niet voor niets zo romig.
Grote kans dat je vanille-ijsje deze zomer duurder wordt. En ook de vla zou weleens prijziger kunnen worden. Dat heeft alles te maken met een mislukte vanille oogst in Madagaskar, het land waar de meeste vanille geproduceerd wordt.
De beste temperatuur voor het bewaren van het ijs ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius. Met deze temperatuur ben je er zeker van dat de structuur en smaak het best behouden blijven. Scheppen doe je het best bij een temperatuur van -15 graden Celsius.
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.