Ze is altijd negatief
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
De woorden overlappen in de betekenis 'benijden', maar afgunst geeft ook aan dat je een ander iets niet gunt. Als de afgunst tot woede leidt, kan het zelfs gebeuren dat men iets kapotmaakt, alleen maar om te zorgen dat de ander het niet heeft. Bij jaloezie wil men juist zelf iets hebben.
Als je jezelf leert kennen, kan je jezelf ook aanleren op een andere manier te reageren. Als je bijvoorbeeld weet dat je jaloers wordt wanneer je partner een avond gaat stappen, kan je ervoor zorgen dat je op de avond zelf op een andere manier reageert dan dat je in eerste instantie zou doen.
Gezonde jaloezie houdt in dat je erkent en herkent dat je deze gevoelens hebt, en ze ook uitspreekt naar je partner. Niet op een beschuldigende manier, maar open en eerlijk. Zo kan het zelfs een compliment voor je partner zijn, wanneer je een steek voelde toen hij of zij onschuldig met iemand anders stond te praten.
Met een beetje jaloezie houd je het spannend. Je komt minder makkelijk in een sleur terecht, omdat je altijd nog een beetje met verleiden bezig bent. Natuurlijk vertrouw je elkaar, maar je blijft wel je best doen voor elkaar. Daardoor blijft het leuk tussen jullie en verras je elkaar ook sneller.
Want als je hem jaloers wil maken, moet je er eerst voor zorgen dat hij je heel graag wil. Hij moet zo naar je verlangen dat het hem pijn doet als jij naar een ander kijkt. Dat verlangen zal niet op gang komen als je hem afkraakt, maar wel als je hem het gevoel geeft dat hij de sterkste man op aarde is.
Controlerende en bezitterige mannen worden gekenmerkt door obsessieve persoonlijkheden. Ze willen alles weten en lijken altijd in de verdediging te schieten. Ze worden gemakkelijk boos, hoewel ze hun agressie soms in toom proberen te houden.
Van ziekelijke jaloezie spreken we als iemand voortdurend flink jaloers is terwijl daar geen aanleiding voor is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich nogal eens achter andere problemen, zoals een depressie of andere relatieproblemen. Daardoor krijgt het probleem jammer genoeg niet altijd de aandacht die het verdient.
Niet kunnen zien, dat een ander iets heeft. In het eerste geval is men zelf niet in het bezit van de zaak, die men (een ander) benijdt. Bij misgunnen kan men zelf in het genot van iets zijn, maar niettegenstaande dit, een ander het genot willen ontzeggen, omdat men het hem niet gunt.
Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.
Probeer uw gevoelens van afgunst te delen met de ander zonder hem of haar te beschuldigen. Tegen degene die u benijdt zeggen dat u afgunstig bent, helpt vaak om het minder beladen te maken. Uw gevoelens eerst zelf onderzoeken is wel aan te bevelen.
Pathologische of ziekelijke jaloezie zou kunnen ontstaan door een slechte hechting aan de ouders tijdens de kindertijd. Ook trauma's uit het verleden kunnen bijdragen aan wantrouwen naar de partner. Daarnaast spelen gevoelens als onzekerheid ook een bijdrage tot ontwikkeling van ziekelijke jaloezie in de relatie.
Meestal is het gezond om je gevoelens te uiten, maar niet bij angstige jaloezie. Dat zou van jou en je relatie een wrak maken. Probeer je liever positief uit te drukken (zeg tegen jezelf "Ik wil me onbezorgd en zelfverzekerd voelen", "Mijn lief ziet mij graag") of zoek afleiding zodat je aan iets anders denkt.
Een claimerige man doet dingen om indruk te maken op anderen, een niet-claimerige man doet dingen vanwege zichzelf, want dat is precies wat hij wil. Een niet-claimerige man buigt niet voor de mening van anderen. Hij zoekt geen goedkeuring, maar doet dingen om het plezier van het doen.
In de negatieve zin wordt controlerend gedrag een neiging om over je eigen grenzen heen te reiken in de levens van anderen. Vaak rationaliseren mensen dit door te denken dat ze de ander helpen.
Bezitterigheid is nauw verbonden aan jaloezie, het is een eigenschap die in staat is om relaties kapot te maken, maar ook zeer zelfdestructief kan zijn. Bezitterigheid wordt geassocieerd met angst, wantrouwen en onzekerheid. Het is belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen liefde en bezit.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.
Als je een meisje jaloers wilt maken, zul je haar eerst moeten laten zien dat je überhaupt interesse in haar hebt. Zo raakt ze hopelijk geïntrigeerd en krijgt ze het idee dat je haar leuk vindt. Lichaamstaal is de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen.
Het kan natuurlijk zijn dat hij om persoonlijke redenen een relatie niet aandurft. Misschien heeft hij (een beetje) bindingsangst of heeft hij heel slechte ervaringen gehad met een ex. Dat zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat hij het lastig vindt om zich écht te binden.