Migraine is een aanval van erge hoofdpijn. Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd.Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven.
Migraine heeft over het algemeen alleen invloed op één kant van het hoofd, al is beide kanten ook mogelijk. Andere verschillen zijn hoe erg de pijn is: een migraine hoofdpijn gaat gepaard met intense pijn die kloppend kan zijn en dagelijkse taken erg moeilijk maakt.
Bij migraine krijgt u aanvallen van heftige hoofdpijn. De hoofdpijn is vaak bonzend en zit meestal aan 1 kant. Een aanval begint soms met een aura: u ziet bijvoorbeeld vlekken of voelt tintelingen in uw gezicht of in 1 hand. Neem rust als u merkt dat een aanval begint.
De hoofdpijn zit meestal aan één kant van het hoofd en is vaak kloppend of bonzend. Naast hevige hoofdpijn komen ook misselijkheid en braken vaak voor. Meestal is iemand tijdens een aanval overgevoelig voor licht, geluid of geur. Migraine is een chronische hersenaandoening.
Allereerst is het woord spanningshoofdpijn een vergaarbak van allerlei soorten hoofdpijn en migraine is een duidelijke ziekte. Bij migraine is het bekend wat er in de hersenen gebeurt, de activatie van de hoofdpijn is bekend, terwijl dat bij spanningshoofdpijn niet zo is.
Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u opeens heftige hoofdpijn heeft en 1 of meer van deze dingen klopt voor u: De hoofdpijn is heel heftig, zoals u nooit eerder heeft gehad. U heeft een pijnlijke of stijve nek bij buigen van uw nek. U heeft kleine rode vlekjes op uw huid.
Meestal is de oorzaak van hoofdpijn niet ernstig. Soms kunt u zelf iets doen aan de oorzaak. Bij veel hoofdpijn kunt u af en toe een pijnstiller nemen, zoals paracetamol. Bel uw huisarts voor een afspraak als u vaak hoofdpijn heeft.
Uitlokkende factoren
Bewezen triggers voor migraine zijn bijvoorbeeld mensturatie en ontregeling van de biologische klok (jetlag). Ook kunnen bepaalde voeding of dranken, het wegvallen van stress, of veranderingen in het weer een migraine aanval uitlokken. De gevoeligheid voor triggers verschilt echter er per persoon.
Bij een migraine-aanval:
Neem meteen rust. Het helpt niet om 'flink te zijn' en gewoon door te werken. De klachten kunnen dan erger worden. Neem ook direct een pijnstiller tegen de klachten.
dr. Ferrari: 'Het is een misvatting dat stress migraine veroorzaakt; stress is het gevolg, niet de oorzaak' Dankzij onderzoek is al geruime tijd duidelijk dat migraine een serieuze hersenziekte is, en geen psychische aandoening – zoals voorheen werd gedacht.
DOE DE MIGRAINETEST - RESULTAAT
Een migrainedagboek geeft je een beter inzicht in het verloop van je eigen migraineaanval en de bijhorende symptomen van migraine. Misschien kan het helpen te bepalen welke factoren jouw migraineaanvallen uitlokken. Bovendien kan je huisarts met het dagboek geholpen worden.
Een migraine aura is niet gevaarlijk. Het gaat vanzelf over, meestal binnen 30 minuten. Soms duurt het langer, maar meestal niet langer dan een uur. Als u wel eens een migraine aura heeft, heeft u meer kans op een ziekte van hart of bloedvaten.
- Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
Vaak valt men in slaap en wordt men daarna wakker met een milde hoofdpijn. De herstelfase kan wel één á twee dagen duren, maar bij sommige patiënten ook een week. In deze laatste fase zijn veel migrainepatiënten nog snel vermoeid en minder geconcentreerd. Soms is er een milde na-hoofdpijn aanwezig.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Migraine heeft twee hoofdvormen: migraine met aura en migraine zonder aura. Iemand met migraine met aura ziet tijdens de aanval lichtflitsen of zwarte vlekken voor zijn ogen. Migraine zonder aura komt het meest voor. Migraine komt veel voor: ongeveer een van de tien mensen heeft er last van.
Vermijd cafeïne
Als je dan een kop koffie of een glas cola drinkt, lijkt het wel alsof de hoofdpijn overgaat en zou je kunnen denken dat koffie of cola tegen hoofdpijn helpt. Je vermindert op dat moment gewoon de ontwenning maar dat is absoluut geen structurele oplossing.
MRI-scan hoofd. Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals langdurige hoofdpijn en migraine.
Als je last hebt van hoofdpijn, dan is het gemakkelijk om meteen naar de pijnstillers te grijpen. Wil je dat liever niet doen, maar is pijn lijden ook geen optie? Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack.
Hoofdpijn kan in het voorhoofd, het achterhoofd of boven op het hoofd gevoeld worden. Sommige vormen worden juist altijd links of rechts in het hoofd gevoeld. Soms is de oorzaak van hoofdpijn gemakkelijk aan te wijzen: een slechte nachtrust, verkoudheid, een concert met harde muziek of een kater.
In de volgende gevallen is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat: Als uw hoofdpijn niet binnen een paar dagen verdwijnt met bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of pijnstillers. Bij plotselinge ernstige hoofdpijn die u nooit eerder heeft gehad (zeker als u ouder dan 50 bent).
De duur van hoofdpijn verschilt per persoon, maar ook zeker per soort hoofdpijn. Zo duurt een 'normale' spanningshoofdpijn ongeveer enkele dagen, maar kan clusterhoofdpijn telkens terugkomen in een periode van 8 tot 12 weken met een paar pauzes tussendoor.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Soms is het verstandig naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij kinderen met hoofdpijn, bij zeer ernstige pijn of bij pijn na een ongeluk. Ook als de hoofdpijn enkele dagen aanhoudt, kunt u beter de huisarts bezoeken. Bij 'gewone' hoofdpijn kan een pijnstiller helpen om uw klachten te verminderen.