De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Het wordt spannend wanneer de honden:
Constant op de achterpoten staan. Frontale/speer bewegingen maken. Uitdagend contact vertonen. Dominante handelingen (poot, hoofd en lichaamsgewicht) verrichten.
Een paar minuten is lang genoeg voor een eerste ontmoeting. Laat honden een paar keer aan elkaar wennen, in plaats van een keer lang. Hierdoor worden spanningen voorkomen.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
Voordat je hem van dichtbij kennis laat maken met andere honden. Zorg altijd voor veiligheid. Heeft jouw hond al eens schade veroorzaakt aan een andere hond, leer hem dan een muilkorf aan en houdt hem aangelijnd. Leer hem goed gedrag op afstand van andere honden en eventueel het vermijden van andere honden.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Als je twee honden uit hetzelfde nest kiest, is het zeker verstandig er een van iedere sekse te nemen. Honden van hetzelfde ras zijn altijd meer aan elkaar gewaagd omdat ze hetzelfde formaat en postuur hebben, en dezelfde spierkracht. Dat geldt dubbelop voor honden uit hetzelfde nest.
Toch gaan over het algemeen een reu en een teefje het beste samen. Als u meer dan twee honden heeft, dan krijgt u te maken met de hiërarchie die ze onderling moeten uitzoeken. Honden zullen dit zelf doen, maar zorg er wel voor dat u een ras heeft dat erom bekend staat dat het goed kan samenleven met andere honden.
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Bedenk wel dat beide honden wat minder baasgericht zijn en ze vaker met elkaar bezig zijn dan enkel met jou. Ook kan het lastiger zijn om een hondenoppas te boeken, met één hond gaat dat toch vaak wat makkelijker. Ook wandelen met meerdere honden is even een uitdaging, maar het is wel hartstikke leuk.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.
Beloon je hond natuurlijk als hij goed naar je luistert. Probeer in het geval van een minder prettige ontmoeting altijd rustig te blijven. Stemverheffing en schreeuwen wakkert agressie en opwinding alleen maar aan. Ga ook niet duwen of trekken aan de hond maar probeer je hond met je stem op kalme wijze af te leiden.
Oudere hond met een puppy samen
Voor een pup kan het erg goed zijn om bij een volwassen hond in huis te komen. Dit biedt vaak bescherming en kan een groot voorbeeld voor de pup zijn. Vaak zie je dan ook dat de puppy sneller leert doordat hij gedrag van de volwassen hond kopieert.
Een gezonde, volwassen hond kan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen thuis zijn. Dit is wel het absolute maximum. Het is geen goed idee om je hond elke dag 6 uur aan een stuk alleen te laten, zelfs wanneer hij hier schijnbaar geen last van ondervindt.
Introduceer de honden aan elkaar op neutraal terrein buiten het huis. Zo hebben ze allebei de ruimte en kunnen ze eventuele stress er even uitlopen. Betreed het huis met de nieuwe hond aan de lijn en laat hem rustig het huis verkennen. Leg hem na afloop op zijn vaste plek.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Puppy introduceren bij oudere hond: de kennismaking
Laat je hond(en) en de puppy daarom altijd buiten kennismaken op neutraal terrein. Geef ze de kans om daar even rustig aan elkaar te snuffelen (als ze dat willen – ga niks forceren als ze geen aanstalten maken om elkaar te onderzoeken).
De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Geef je hond meteen een snoepje of een aai over z'n bol, vóór hij begint te blaffen. Zo leert hij andere honden associëren met leuke dingen en houdt hij z'n aandacht op jou gericht. Tip: voelt je hond zich wel vaker niet op z'n gemak tijdens het wandelen?
Wat kun je doen: Oogcontact tussen de honden voorkomen /ga tussenbeiden staan. Vraag andere baasjes om hun hond bij zich te roepen. kalm blijven, niet schreeuwen / vraag omstanders rustig te blijven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
De hond is aan het dromen en beweegt dan in zijn slaap. Soms blaft of gromt een hond in zijn slaap, ook dit is onderdeel van de REM-slaap bij honden. Dromen doen honden om prikkels te verwerken, het is goed voor ze. Wanneer je de hond elke keer als hij droomt wakker maakt, kan hij deze prikkels minder goed verwerken.